Forradalmi áttörés az Alzheimer-kór korai felismerésében

Az Alzheimer-kór egy olyan progresszív idegrendszeri betegség, amely a leggyakoribb típusú demenciát okozza. Általában idősebb korban jelentkezik és az érintett személy memóriavesztést, kognitív hanyatlást és viselkedési változásokat tapasztal. A betegség fokozatosan romlik, és a legtöbb esetben sajnos végül teljes felügyeletet igényel az érintett személy.

A betegség a világon a 7. leggyakoribb halálok, mely globálisan 55 millió embert érinthet. A jelenlegi becslések szerint 2050-re csak Európában 20 millió ember fog demenciában szenvedni. Magyarországon kb. 200.000 embert érint az Alzheimer-kór, azonban az újonnan diagnosztizált esetek száma évről évre emelkedik és 2050-re akár meg is duplázódhat.

Az Alzheimer-kór pontos oka nem teljesen ismert, de a tudósok úgy vélik, hogy genetikai, környezeti és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, melyek az úgynevezett β-amyloid plakkok képződését indítják el. Ezen plakkok pedig a neuronok (idegsejtek) károsodásához és pusztulásához vezetnek az agyban, kiváltva az idegrendszeri, viselkedési és kognitív hanyatlást.

A jelenlegi orvosi gyakorlatban nincs gyógymód az Alzheimer-kórra, de néhány gyógyszer és kezelési forma segíthet enyhíteni a tüneteket, késleltetni a betegség előrehaladását és javítani az érintettek életminőségét. Az egyetlen megoldás a tünetek elkerülésére vagy késleltetésére a megelőzés, amely az időben történt diagnózis felállításával és az életmód megváltoztatásával biztosítható.

Hosszú éveken keresztül csak képalkotó eljárással volt lehetőség az Alzheimer-kór diagnosztizálásra, mely csak az előre haladott állapot kimutatásában segít. A másik diagnosztikai lehetőség az gerincvízvétel (lumbalpunkció), amely egy invazív, fájdalmas és veszélyes beavatkozás. Emiatt sok, tüneteket mutató személy nem él a vizsgálat lehetőségével.

A kutatók régóta dolgoztak egy olyan eljárás kifejlesztésén, mellyel nagy hatékonysággal lehet kockázatot becsülni az Alzheimer-kór megjelenésére.

Erre kínál megoldást egyedülálló módon a PeopleBio által kifejlesztett vizsgálati módszer, mely jelenleg Közép-Kelet-Európában kizárólag csak Magyarországon érhető el.

A vizsgálat egy jól ismert, régóta alkalmazott módszeren alapszik, de kivitelezése, az eredmények értelmezése mégis nagy szaktudást, tapasztalatot és precizitást igényel. A ProLabor Kft. közel 30 éves laboratóriumi diagnosztikai múltjával biztosítja a szakmailag elvárt minőségű eredmények kiadását. A vizsgálat bevezetése előtt tanulmányokat végeztünk neurológus szakorvosokkal együtt, így pontosan látjuk a vizsgálat lehetőségeit és korlátait. Ennek köszönhetően számos információval rendelkezünk, melyekkel segítjük a pácienseinket. A lelet értelmezéséhez pontos leírást és telefonos konzultációs lehetőséget biztosítunk. Laboratóriumunkkal együttműködő neurológus szakorvosok pedig segítséget nyújtanak pácienseinknek megfelelő terápiás kezelés és életmód változtatás felállításában.

Az AlzOn+ vizsgálat előnyei

Egyszerűen és gyorsan, vérből lehet meghatározni az ún. oligomerizált β-amyloid fehérjék mennyiségét, mellyel becsülhető az Alzheimer betegség megjelenésének kockázata. A teszt akár a tünetek megjelenése előtt 15 évvel is jelezheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Az már ismert tény, hogy tünetmentes és korai stádiumban életmód változtatással, a meglévő alapbetegségek megfelelő kezelésével, a szedett gyógyszerek felülvizsgálatával a tünetek/ a súlyos tünetek kialakulása elkerülhető lehet.

Ez hatalmas előnyt ad a páciensnek arra, hogy időben értesül az esetleges veszélyről.

Van idő az életmód váltásra, hogy megelőzze a tüneteinek kialakulását, más szóval kezelje magát.

A vérvizsgálat további előnyei:

 • A lumbal punkció, mint diagnosztikai eszköz csak intézetben, szakorvos által indokolt esetben végezhető. A gerincvíz vizsgálatot nem használhatjuk “szűrésre”.
 • Kevésbé invazív és fájdalmas az egyszerű vénás vérvétel.
 • A vérvétel sokkal olcsóbb és kevésbé megterhelő a személynek, mint a képalkotó eljárások (PET, MRI, CT).
 • Az oligomerizált β-amyloid fehérje mennyiségi meghatározása korai felismerést tesz lehetővé (tünetek megjelenése előtt akár 15 évvel is).
 • Lehetővé teszi és elég időt ad a terápiás beavatkozásra a tünetek kialakulása, súlyosbodása előtt.

A vérből végzett vizsgálat azonban kizárólag a betegség patológiai jelét méri, nem tükrözi az idegrendszeri és kognitív hanyatlás mértékét. Teljes diagnózis felállítása csak alapos neurológiai kivizsgálás után történhet.

 

Kinek javasolt a szűrővizsgálat?

A szűrővizsgálat elsősorban a 40 év felettiek számára javasolt.

Javasolt a vizsgálat azon személyeknek:

 • Akik úgy érzik nehézségeik vannak a mindennapi feladatok ellátásában,
 • Elfelejtenek fontos családi, vagy munkahelyi eseményeket.
 • Családtagok és családi helyzetek felismerése zavart szenved.
 • Szótalálási nehézségeik vannak.
 • Nehezen tájékozódnak, gyakori az eltévedés a közlekedés során.
 • Egyre nehezebben tanulnak és értenek meg új dolgokat.
 • Megváltozott a viselkedésük.

 

Milyen eredmények várhatók?

A vizsgálat során az oligomerizált β-amyloid fehérje mennyiségi meghatározása történik, mely alapján 3 kockázati csoport állítható fel:

 1. Alacsony kockázat: Ebben az esetben a vérből kinyert plazmában kis mennyiségben van jelen oligomerizált β-amyloid fehérje. Ilyenkor a vizsgálat ismétlése 40 éves kor felett 2-3 évente javasolt, illetve tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul.
 2. Közepes kockázat: Ebben az esetben a vérből kinyert plazmában magasabb az oligomerizált β-amyloid fehérje szintje. A tünetek kialakulásának megelőzése céljából fontos a tartós életmódváltás, a háttér betegségek kivizsgálása és kezelése. Ezt követően az Alzheimer-kór vérből történő szűrővizsgálatának ismételt elvégzése 1 év múlva javasolt.
 3. Magas kockázat: Ebben az esetben a vérből kinyert plazmában nagy mennyiségben található oligomerizált β-amyloid fehérje.Fokozottan fennáll a lehetősége annak, hogy az Alzheimer-kór kialakul. Mindenképpen neurológiai szakorvosi kivizsgálás szükséges a diagnózis teljeskörű felállításához. Megfelelő kezelés esetében a tünetek kialakulása megelőzhető! A magas kockázati érték nem jelenti önmagában az Alzheimer-kór és egyéb demens betegségek meglétét.

 

Hogyan csökkenthetjük az esélyét az Alzheimer-kórnak? A WHO 2019-es ajánlása alapján a következők segíthetnek abban, hogy elkerülhető legyen a betegség kialakulása és a súlyos tünetek megjelenése:

 1. Rendszeres testmozgás: naponta 30 perc intenzív testmozgás.
 2. Dohányzás elkerülése: a dohányzóknál 1,5-szer nagyobb eséllyel alakul ki Alzheimer-kór, mint a nem dohányzóknál.
 3. Helyes, változatos táplálkozás: napi 400g zöldség és gyümölcs fogyasztása. Alacsony zsír és szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztása. A magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztásának kerülése.
 4. Alkohol tartalmú italok fogyasztásának kerülése: a rendszeres alkoholfogyasztás 1,7-szeresére növeli az esélyét az Alzheimer-kór kialakulásának.
 5. Elhízás esetén a testsúly csökkentése.
 6. Magas vérnyomás megfelelő terápiás kezelése.
 7. Cukorbetegség, inzulinrezisztencia megfelelő terápiás és életmódbeli kezelése.
 8. Pajzsmirigy betegség megfelelő terápiás kezelése.
 9. Agyi tevékenységet igénylő feladatok és játékok kivitelezése.
 10. Szociális tevékenységek, rendszer kommunikáció másokkal.

 

Mi befolyásolhatja a teszt eredményét?

 • Mint minden vérvizsgálat esetében, ennél a szűrővizsgálatnál is több életmódbeli tényező (dohányzás, alkohol fogyasztás, stressz) és betegség (gyulladás, fertőző betegség stb.) is befolyással lehet a teszt eredményre.
 • A pontos kiértékelés miatt a vérvételt megelőzően érdemes kerülni a dohányzást, az alkohol és koffein tartalmú szerek fogyasztását, illetve nem javasolt a vérvétel akut betegség ideje alatt.
 • Fontos megjegyezni, hogy a szedett gyógyszerek, étrendkiegészítők, vitaminok befolyásoló hatását a β-amyloid fehérje mennyiségére és a vizsgálati módszerre vonatkozóan nem vizsgálták.
 • Több gyógyszer is elérhető a demens betegségek, így az Alzheimer-kór kezelésére is, melyek hatására jelentősen csökkenhet a β-amyloid fehérje mennyisége.
 • A kapott eredmény teljeskörű és személyre szabott értelmezése csak szakorvosi konzultáció mellett lehetséges!

 

Hogyan készüljön a vérvételre?

 • A vérvételhez nem szükséges teljes éhgyomorra érkeznie, de a vérvételt megelőző 4-6 órában lehetőség szerint ne étkezzen.
 • A vérvétel előtt nyugodtan igyon megfelelő mennyiségű vizet.
 • A vérvételt megelőzően kerülje a dohányzást, az alkohol és koffein tartalmú italok, élelmiszerek fogyasztását.
 • Kerülje a vérvételt megelőzően a megerőltető fizikai- és sporttevékenységeket.

Lelet kiadási határidő: 21 munkanap

Érdeklődni és időpontot foglalni munkanapokon 8:00 és 12:00 óra között a 06 30 955 6644 telefonszámon vagy az alzheimer@plabor.hu e-mail címen lehetséges.