Embóliát okozhat az APC rezisztencia

Nőként akár Ön is érintett lehet

Az APC (aktivált protein C) a véralvadási folyamat egyik természetes inhibitora. Ez a leggyakoribb vénás trombózisra hajlamosító öröklött eltérés, ami a magyarok 10%-át veszélyezteti.

Mi áll az elváltozás hátterében? Kik lehetnek érintettek? Hogyan szűrhető ki a trombózisra való megnövekedett hajlam? 

Mi az APC rezisztencia, és mi áll a hátterében?

Az APC rezisztencia hátterében az esetek 90-95%-ában a Leiden-mutáció áll, ami az V. faktor génjében bekövetkezett pontmutáció, az aktivált protein C hasítási helyén.

A Leiden-mutáció homozigóta állapotban a 80-szorosára növeli a trombózis kialakulásának esélyét és heterozigóta állapotban is legalább hétszeres a vérrögképződés kialakulásának esélye.

Leiden-mutáció esetén az V. faktor gátlása lassabban megy végbe, ami megnöveli a trombinképződést, és ezáltal a súlyos, patológiás trombózis kialakulásának kockázatát. 

Amennyiben a prokoaguláns és antikoaguláns szabályozásban fennakadás történik, akkor különböző szerzett, illetve öröklött elváltozások alakulhatnak ki.

Az utóbbi esetén a vérzéses klinikai tünetek (haemophilia A, B és a von Willebrand betegség) már évszázadok óta ismertek az orvostudomány számára. Ezzel szemben a trombózist okozó öröklött eltérések egy részét csak az elmúlt években sikerült felismerni.

Hogyan ismerhető fel az elváltozás? 

Az APC rezisztenciát okozó és kifejezetten gyakori V. faktor mutációt 1994-ben fedezték fel.

Magyarországon a heterozigótaság kb. 10%-os. Az idiopathiás vénás trombózisok 20%-ában, míg a terhesség alatt bekövetkező trombózisok 60%-ában kimutatható a mutáció jelenléte. 

Az APC rezisztencia rendszeres laboratóriumi szűrővizsgálatokkal monitorozható. A szűrés elsősorban azok számára javasolt, akiknél nagy a trombózisképződés esélye.

Ha az APC ráta <1,8 akkor a Leiden-mutáció genetikai szűrővizsgálata kiemelten fontos és ajánlott. Ezt az információt a leleten is megjelenítjük. 

Kinek ajánlott a rendszeres APC szűrővizsgálat? 

Az APC rezisztencia vizsgálat ajánlott:

  • minden olyan hölgynek, aki fogamzásgátló tabletta szedését tervezi vagy már fogamzásgátló tablettát szed,
  • terhesség alatt bekövetkező trombózis esetén,
  • ismétlődő vetélések esetén,
  • családi halmozódás esetén (közeli hozzátartozónál diagnosztizált APC rezisztencia vagy Leiden-mutáció),
  • fiatalkori (50 éves kor alatti) trombózis esetén.

Terhesség és fogamzásgátló szedése esetén a teszt kóros eredményt adhat.

Amennyiben Ön valamelyik veszélyeztetett csoportba tartozik, végeztesse el rendszeresen az APC rezisztencia vizsgálatot. 

Szeretné gyorsan és egyszerűen intézni? Foglaljon időpontot, és jöjjön el a ProLabor Kft. laborjainak egyikébe.>>>