Ételallergia-vizsgálat vérből: Hogyan működik és mire jó?

Melyek az ételallergia tünetei?
Az ételallergia okozta reakciók az immunrendszer túlzott válaszát jelentik bizonyos anyagokra, amelyeket az egészséges szervezet ártalmatlannak ismer fel. Ezek a reakciók változó intenzitásúak és személyenként eltérőek lehetnek.
A leggyakoribb bőrreakciók közé tartoznak a kiütések, csalánkiütések, a viszketés és a duzzanatok, amelyek a test különböző részein jelenhetnek meg.
Emellett emésztési problémák is jellemzőek, mint például a hányinger, hányás, hasmenés és puffadás. Ezek a tünetek gyakran közvetlenül étkezés után jelentkeznek. Légzőszervi tünetek, mint a zihálás, nehézlégzés, valamint torokfájás vagy duzzanat szintén az ételallergia jelei lehetnek.
Fontos megemlíteni még a keringési problémákat is, amelyek szédüléshez, ájuláshoz és alacsony vérnyomáshoz vezethetnek. A legsúlyosabb esetekben, amikor az anafilaxia lép fel, a tünetek hirtelen és drámai módon súlyosbodhatnak. Az anafilaxia gyors pulzussal, erős légzési nehézséggel és tudatvesztéssel járhat, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.
Amennyiben a fent felsorolt ételallergia reakciók közül bármelyiket tapasztalja, vagy gyanítja, hogy allergiája van, fontos, hogy szakemberhez forduljon, különösen, ha súlyos tünetek jelentkeznek. Az ételallergia időben történő felismerése és kezelése kulcsfontosságú a tünetek megelőzésében és egészségének megőrzésében.
@prolabor_laborvizsgalat Mi a különbség a hagyományos és molekuláris allergiavizsgálat között? 🤷🏼♀️ #orvosi #edukáció #egészség #neked #genetika #vérvétel #labor #laborvizsgálat #vizsgálat #szűrővizsgálat #megelőz #prevenció #rákbetegség #rák #rákszűrés #laktózintolerancia #laktozerzekeny #laktózmentes #gasztroenterológus
♬ eredeti hang - ProLabor
Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?
Az ételallergiát az ételintoleranciától az különbözteti meg, hogy a túlérzékenységi reakció hátterében az immunrendszer zavara áll, ebből kifolyólag a tünetek az enyhétől a súlyos, életveszélyes anafilaxiás sokk kialakulásáig terjedhetnek.
Ezzel szemben a táplálékintolerancia nem érinti az immunrendszert, kialakulása a bélflóra megváltozásához köthető. Ebből adódóan a tünetei, habár nagyon kellemetlenek lehetnek, az életet nem veszélyeztetik. Az allergiás reakció már kis mennyiségű élelmiszer fogyasztása esetén is azonnal kialakulhat. Intolerancia esetében a tünetek csak az élelmiszer elfogyasztása után néhány órával, vagy akár 2-3 nappal később is jelentkezhetnek.
A ételintolerancia esetében elsősorban bél- és emésztőrendszeri tüneteket tapasztalhatunk, valamint olyan általános tünetek is jelentkezhetnek, mint a fáradékonyság, fejfájás. Ételallergia esetében a száj, szájpadlás viszketése, az ajkak, nyelv, valamint a torok duzzadása, csalánkiütés fordulhat elő leggyakoribb tünetként.
Ételintolerancia-gyanú esetén dietetikus, gasztroenterológus tud segítséget nyújtani a megfelelő életmód és diéta kialakításában, míg ételallergia esetén allergológus szakorvos lehet a segítségünkre a megfelelő terápia kialakításában.
Vérből mind ételintolerancia, mind ételallergia-vizsgálatra van lehetőség, mely vizsgálatok során intolerancia esetében IgG típusú, allergiavizsgálatok esetében IgE típusú antitestek kimutatása történik.
Laborunkban a hagyományos IgE specifikus és molekuláris alapú ételallergia-vizsgálat is elérhető. Emellett olyan allergéneket is vizsgálunk, amiket máshol nem talál.
Mi a különbség a hagyományos és a molekuláris, vérből végzett ételallergia-vizsgálat között?
Hagyományos, vérből végzett ételallergia-vizsgálat esetén specifikus IgE antitest szintet mérünk egy adott allergénnel szemben. Ezek a tesztek nem egyetlen molekulát vizsgálnak, hanem allergén keverékeket, mint például egy egész növény vagy állati eredetű allergén kivonatát. Tehát azt mutatják meg, hogy például allergiásak vagyunk-e az adott allergén kivonatra, azonban azt nem, hogy a kivonaton belül pontosan melyik molekula okozza az allergiás reakciót.
Ezzel szemben a molekuláris ételallergia-vizsgálattal specifikus molekuláris komponensek ellen termelődő IgE antitestek azonosíthatóak, amelyek az allergén kivonatában megtalálhatók. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy pontosan meghatározzuk, mely allergénfehérjére reagál a szervezet, emellett segít a súlyos allergiás reakciók kockázatának felmérésében.
Tehát ha például a hagyományos vérvizsgálat kimutatja, hogy emelkedett az ellenanyag érték a tej allergénnel szemben, akkor tudjuk, hogy allergiásak vagyunk. Azonban a tejben több allergiás reakciót kiváltó fehérje található meg, viszont csak az egyik komponens esetében van szükség nagyon szigorú diétára. Más esetekben pedig a tej hőkezelés után, például süteménybe sütve fogyasztható.
A molekuláris ételallergia-vizsgálat segít továbbá megkülönböztetni a valós allergiát a keresztallergiától. Emellett az immunológiai terápiáknak köszönhetően célzottabb kezelésben részesülhet, csökkentve az allergiás tünetek súlyosságát. A molekuláris ételallergia-vizsgálat további előnye még, hogy már akár 1 éves kortól is végezhető a vizsgálat, míg a hagyományos IgE alapú vizsgálatok főként 3 éves kor után végezhetőek.
Amennyiben bizonytalan, hogy mely ételallergia-vizsgálat a legmegfelelőbb Önnek, kérje orvosa vagy laborunk segítségét. A felesleges vizsgálatok elkerülése érdekében ingyenes telefonos konzultációra is van lehetősége, amely során segítünk a megfelelő vérvizsgálat kiválasztásában.
Teljes körű ételallergia-vizsgálat vérből, elérhető áron!
Nálunk lehetősége van étel- és légúti allergia együttes tesztelésére is. A vizsgálatról bővebben itt olvashat.
Milyen ételallergia-vizsgálat csomagok érhetők el a Prolabornál?
Olyan allergéneket is vizsgálunk, amiket máshol nem talál. Csomagjaink összeállításánál szakorvosaink számára az volt az irányadó, hogy tartalmazzák a leggyakoribb allergéneket, például a leginkább allergizáló élelmiszereket, mint a mogyoró, kagyló és tojás, illetve amiket máshol nem talál meg: eper, gomba, dió, fahéj, zöldborsó, feketebors és kávé.
Nutritív 45-ös panel
(ételallergia-vizsgálat)
21 000 Ft
Vérből történő allergia vizsgálat
Nutritív 23-as panel
(ételallergia-vizsgálat)
16 500 Ft
Vérből történő allergia vizsgálat
Hogyan tudok időpontot kérni ételallergia-vizsgálatra?
Kérjen időpontot vérvételre a +36 30 955 6644-es telefonszámon, vagy töltse ki űrlapunkat, és munkatársunk 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot! Az előzetes időpontfoglalásnak köszönhetően várakozás és beutaló nélkül, akár már a mai napon is igénybe veheti a ételallergia-vizsgálat csomagjainkat.
Nálunk elfelejtheti az 5, 10, 20 évvel ezelőtt átélt kellemetlen emlékeit! A mintavétel teljes ideje alatt a célunk, hogy egy olyan környezetet teremtsünk az Ön számára, ahol komfortosan és magabiztosan érzi magát.
Mikorra várható az ételallergia-vizsgálat eredménye?
Az ételallergia-vizsgálat eredményét – a választott csomagtól függetlenül – a vérvételtől számított 3-5 munkanapon belül elküldjük Önnek a megadott email címre. Igény esetén ingyenesen konzultálhat laborszakértőnkkel telefonon, aki segít a lelet értelmezésében, szükség esetén javaslatot tesz újabb vizsgálatok elvégzésére.
@prolabor_laborvizsgalat Kell-e diétázni allergiavizsgálat előtt? 🤔 A válaszért nézze meg videónkat! 👉 Allergiavizsgálatunkról bővebben: https://bit.ly/3Z8bLtD #orvosi#edukáció#egészség#neked#genetika#vérvétel#labor#laborvizsgálat#vizsgálat#szűrővizsgálat#megelőz#prevenció#allergia
♬ eredeti hang – ProLabor - ProLabor
Kell-e diétázni az ételallergia-vizsgálat előtt?
Az ételallergia-vizsgálat során hamis negatív eredmények előfordulhatnak, ha az allergén kerülése miatt az immunrendszer reakcióképessége az adott allergénnel szemben csökken. Ez különösen igaz bizonyos típusú allergiatesztekre, mint az ún. bőrpróbákra, azaz Prick tesztre.
Ezek a tesztek közvetlenül az immunrendszer azon sejtjeinek reakcióját mérik, amelyek az allergénnel találkozva hisztamint és más vegyületeket szabadítanak fel. Ha hosszú időn keresztül nem találkozik az adott allergénnel, pl. diéta miatt, az immunrendszer „emlékezete” az allergénre csökkenhet. Ennek eredményeként a bőrsejtek kevésbé reagálnak az allergén jelenlétére a teszt során, ami hamis negatív eredményhez vezethet.
Ezzel szemben a vérből végzett ételallergia-vizsgálat eredményét kevésbé befolyásolja a diéta, mivel ezek a tesztek az adott allergénre specifikus IgE antitestek szintjét mérik a vérben. Bár ezek a vizsgálatok kevésbé érzékenyek az allergén elkerülésére, hosszú távú allergénkerülés esetén az IgE szintje csökkenhet. Ez különösen igaz lehet enyhe allergia esetén, vagy olyan esetekben, amikor az allergén csak ritkán okozott tüneteket
Mit tehetünk diéta esetén?
Ételallergia-vizsgálat előtt beszéljünk orvosunkról arról, hogy hosszú ideje diétázunk-e, és kerüljük-e az adott allergént. Az orvos tanácsot adhat arra vonatkozóan, hogy szükséges-e az allergén újbóli bevezetése a teszt előtt. Bizonyos esetekben az orvos javasolhat egy eliminációs diétát követő provokációs tesztet, amely során ellenőrzött körülmények között ismételten találkozunk az allergénnel, hogy lássák, kialakul-e reakció.
További hasznos tartalmak a témában
A vizeletvizsgálat során milyen paramétereket vizsgálunk?
Gyakran találkozunk olyan páciensekkel, akik laboratóriumi vizsgálat alkalmával nem kívánnak élni a vizeletvizsgálat lehetőségével. Ez sajnos nem jó döntés, hiszen a vizeletvizsgálat számos betegség kimutatásában lehet segítségünkre.A vizeletvizsgálat kiemelten fontos...
Mire utalhat a magas CK érték a laborleletben?
A kreatin-kináz vagy közismertebb nevén CK egy olyan enzim, amely a sejtek energiatermeléséért és átviteléért felelős. Megtalálható az agyban, a bélrendszerben, de legnagyobb mennyiségben a szív- és vázizmokban. A CK érték pedig a vérben mért kreatin-kináz szintet...
A vashiányos vérszegénység diagnózisa: ezek a vérkép eltérések utalnak rá
Ebben a cikkben Szabó Erna, a Prolabor laborvezető-helyettese választ ad Önnek, hogy pontosan mely laboratóriumi eredmények eltéréséből következtethetünk a vashiányos anémiára. Megtudhatja, hogy mi okozhatja, és milyen tünetekkel járhat vashiányos vérszegénység.Az...