A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy anyagcsere-betegség, amely magas vércukorszintet okoz. Az inzulin hormon a cukrot a vérből a sejtekbe juttatja, hogy azok raktározzák és energiaként felhasználják. Cukorbetegség esetén a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiséget belőle, vagy nem tudja hatékonyan felhasználni a megtermelt inzulint.

A betegség számos kockázatot rejt magában. A kezeletlen magas vércukorszint károsíthatja pl. az idegeket, a szemet, a vesét és más szerveket. A korai felismerés tehát kulcsfontosságú. 

Milyen típusai és tünetei vannak a cukorbetegségnek? Melyek a leggyakoribb kockázati tényezők, és hogyan igazolható a betegség? Tudja meg itt.>>>

A cukorbetegség típusai

A cukorbetegség ma már Magyarországon is népbetegségnek számít. Hazánkban és a világon is rohamosan nő az érintettek száma.

A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es felmérésekor Magyarországon több mint 1,1 millió felnőttet és több mint 5 ezer gyereket érintett ez a betegség, melynek több típusa is ismert:

 • 1-es típusú
 • 2-es típusú
 • prediabétesz

1-es típusú diabétesz

Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, melynek hátterében az immunrendszer felborult működése áll, ami megtámadja és elpusztítja a hasnyálmirigy sejtjeit.

Nem tisztázott, hogy mi okozza, de körülbelül a cukorbetegek 10%-a érintett ebben a típusban.

2-es típusú diabétesz

A 2-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet ellenáll az inzulinnak. Inzulin nélkül azonban a cukrok nem jutnak be a sejtekbe.

Ennek két hátránya is van: egyrészt a sejtek nem jutnak hozzá a szükséges energiához, másrészt a cukrok a vérben maradnak, és ott felhalmozódnak. Ez okozza a vércukorszint emelkedését. 

Prediabétesz 

A prediabétesz akkor fordul elő, ha a vércukorszint időnként emelkedettebb a normálisnál, de még nem elég magas a 2-es típusú cukorbetegség diagnosztizálásához. Ugyanakkor, már a kismértékben emelkedett vércukorszint is többszörösére növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulását.

A prediabétesz mielőbbi felismerésével és az orvos által előírt életmódváltással a cukorbetegség kialakulásának kockázata akár 50-60%-kal is csökkenthető.

Tehát a célzott és rendszeresen végzett laborvizsgálat segíthet a normál vércukorszint beállításában és a segítségével akár el is kerülhető a későbbi gyógyszeres vagy inzulinos kezelés.

 • HgbA1c vizsgálat – 3 hónapra visszamenőleges cukor átlagérték
 • Fruktozamin – 2-3 hétre visszamenőleges cukor átlagérték
 • Éhgyomri glükóz – általános vércukorszint mérés szérumból
 • Vércukorterhelés – érdemes az inzulin szinttel együtt elvégeztetni, 75 gramm szőlőcukor elfogyasztása után méri a glükóz és inzulin szintjének alakulását. 3 pontos mérés 0’, 60’, 120’ percben vagy 5 pontos mérés 0’, 30’, 60’, 90’ 120’ percben.

Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség egy állapot, ami a terhesség alatti magas vércukorszintet jelenti. A terhességi diabétesz hátterében a méhlepény által termelt, inzulint blokkoló hormonok állnak.

A legtöbb terhességi cukorbetegségben szenvedő nőnek nincsenek tünetei, ezért is érdemes laborvizsgálatokkal figyelemmel kísérni a kismama állapotát.

A terhességi diabétesz a terhesség után magától megszűnik és a közeljövőben nem is okoz problémát. Viszont azoknál a nőknél, akiknél a várandósság alatt tartósan magassá válik a vércukorszint, 15-20 év múlva nagy eséllyel alakulhat ki a 2-es típusú diabétesz.

A diabétesz tünetei

A cukorbetegség tüneteit a vércukorszint emelkedése okozza. Általános tünet lehet pl. a fokozott éhségérzet, szomjúság, fogyás, kézremegés, gyakori vizelés, homályos látás, rendkívüli fáradtság és a nem begyógyuló sebek.

Gyakran egy rutin vércukorszintteszt vagy az orális glükóztolerancia-teszt során derül ki a probléma, várandósság alatt általában a 24. és a 28. hét között.

Milyen okok állnak a háttérben?

A cukorbetegség minden típusának egyedi tünetei, okai, illetve kezelési formái vannak. 

 • Az 1-es típusú diabétesznek még ma sem ismerjük az okát.
 • A 2-es típusúnál életmódbeli tényezők kombinációjáról van szó: a túlsúly, az elhízás, különösen a hasi elhízás ellenállóbbá teszi a sejteket az inzulin vércukorszintre gyakorolt hatásaival szemben. A betegségre való hajlam genetikailag örökölhető.
 • A terhességi cukorbetegség esetén hormonális változások zajlanak a háttérben, melyek a méhlepényből indulnak ki. A méhlepény olyan hormonokat termel, amelyek a várandós nő sejtjeit kevésbé érzékennyé teszik az inzulin hatására, és ez okozhatja a vércukorszint emelkedését. A terhesség előtt vagy alatt felszedett plusz kilók növelik a kialakulás kockázatát.

A diabétesz szövődményei

A cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények: szívbetegség, szívroham, szélütés, neuropátia, halláskárosodás, látásvesztés, lábkárosodás, fertőzések, nem gyógyuló sebek, bőrbetegségek, bakteriális, gombás fertőzések, depresszió és mentális betegségek.

Hogyan diagnosztizálható?

A terhes nők esetében a várandósság második vagy harmadik trimeszterében rutinszerű teszteléssel szűrhető ki a betegség. 

Ezeket a vérvizsgálatokat alkalmazzuk a prediabétesz és a diabétesz mellitus igazolására is:

 • éhgyomri plazma glükóz (FPG) teszt
 • szénhidrátdús étkezés után 2 órával – vércukor
 • szükség esetén vércukorterhelés – glükózteszt
 • inzulin

Minél korábban igazolást nyer a diabétesz, annál hamarabb kezdhető meg a kezelés. Ezért a ProLabor Kft. átfogó laborvizsgálatokat kínál a diabéteszgyanú és az igazolt cukorbetegség esetére is. Kóros laboreredmény esetén mindig forduljon szakorvoshoz! 

Felhasznált források: https://www.ksh.hu/infografika/2020/infografika_diabetesz.pdf