Az akut, illetve heveny és fertőző gyulladások gyors felismerése és diagnosztizálása kulcsfontosságú a betegségek kezeléséhez és ellenőrzéséhez. Hogyan szűrhetőek ki a különböző kórokozók által terjesztett betegségek a vérből? Hát így.>>>

Miért van szükség vérvételre heveny és fertőző gyulladások esetén? 

A heveny és fertőző gyulladások hátterében rendszerint vírusok, baktériumok, gombák, esetleg egysejtű vagy többsejtű élőlények állnak, ráadásul számos fertőző betegségnek hasonló jelei és tünetei vannak. A különböző testnedvekből vett minták szerepe épp ezért olyan fontos, hiszen a betegségeket okozó mikrobákra utalhatnak, ami segít az orvosoknak a kezelés testreszabásában.

A labortesztek során a különböző átvészelt és fertőző betegségekre utaló markereket vizsgálunk, elsősorban a vérben és a vizeletben.

A betegség pontos diagnosztizálásához tehát célzott laboratóriumi tesztekre és szakmailag korrekt, pontos vizsgálati eredményekre van szükség. 

Az egyik legjobb lehetőség a vérvétel, a másik pedig a vizeletvizsgálat. Ezeken kívül rendelkezésre állnak más lehetőségek is, mint pl. torokból vett minta, székletminta vagy a gerincfolyadék vizsgálata.

Akkor érdemes labortesztet végezni, ha a kezelőorvosnak több információra van szüksége a betegséggel kapcsolatban, hogy meg tudja határozni a kezelés megfelelő irányát.

Ha az orvos tudja, milyen típusú kórokozóval áll szemben, könnyebben választhatja ki a megfelelő kezelést:

  • baktériumfertőzés esetén antibiotikum-kezelést,
  • vírusfertőzés esetén (pl. Hepatitis, herpesz, HPV, influenza) vírus elleni szereket,
  • gombás megbetegedés esetén gombaellenes szereket,
  • egysejtű vagy többsejtű parazitózis esetén parazitaellenes szereket javasolhat.

Mi a probléma a vírusokkal?

A vírusok által kiváltott antitestek vérben való jelenlétének szerológiai vizsgálata a vírusfertőzések klinikai diagnosztizálására általánosan használt módszer.

A sztenderd szerológiai alapú teszteknek azonban van egy lényeges korlátjuk: nem tudják könnyen megkülönböztetni az aktív és az átvészelt, azaz múltbeli fertőzéseket. Ennek eredményeként nehéz meghatározni, hogy a páciens jelenleg fertőzött-e az adott vírussal, vagy nem. A pontos diagnózishoz egyéb tesztek, illetve vizsgálatok bevonására lehet szükség. 

A Prolabor Kft. felszerelt laborjaiban az összes fertőző betegség igazolásához, illetve kizárásához szükséges vizsgálat elvégezhető.

Itt kérhet időpontot.>>>