Vizelet vizsgálat – egyszeri

Egyszeri vizeletgyűjtés módja

A friss, egyszeri vizeletből végzendő laboratóriumi vizsgálatokra a toalettes középsugár vizelet alkalmas. Amennyiben reggeli első vizelet szükséges, a vizsgálat napján éjjel 02:00 órától a reggeli mintavételig ne ürítsen vizeletet.

  • A mintavétel előtt és után mosson kezet.

  • A húgycsőnyílás környékét szappannal alaposan tisztítsa meg! (férfiaknál a fityma hátrahúzása után). Nőknél a lemosást legalább négyszer, elölről hátrafelé irányuló mozdulattal, szappanos géztamponnal kell végezni, majd ugyanígy szárazzal négyszer letörölni. Fluor esetén a hüvelybemenetbe tampont kell helyezni.
  • A vizeletsugár első harmadát a WC-be ürítse, ezt követően törlést használni nem szabad
  • A középső adagot vizsgálatra, az előre odakészített mintatároló edénybe engedje, ügyelve arra, hogy kézzel az edény belső felszínét ne érintse
  • A maradék vizeletet a WC-be ürítheti, a vizelet további részére nincs szükség
  • A mintatároló eszköz gondos zárása után a megfelelően dokumentált mintát haladéktalanul juttassa el a laboratóriumba

Megjegyzés: Amennyiben a vizsgálat időzíthető, menstruáció ideje alatt kerüljük a vizelet mintavételt. Állandó katéterből ne vegyünk vizsgálati anyagot. Járóbetegeknek a helyszíni mintavételt javasoljuk, az otthonról behozott vizelet nem fogadható el (kivétel: kisgyermekek, idős és mozgáskorlátozott betegek). Fekvő beteg esetén kerüljük el, hogy mintavétel közben a végbélnyílás környékének bőrével érintkezzék a vizelet.

 

Ha bármilyen további kérdése van, tanulmányozza honlapunkat részletesebben, vagy kérdezzen telefonon.
Elérhetőségeink >>