Egy átfogó hormonvizsgálat tiszta képet ad az emberi szervezeten belül zajló folyamatokról. Érdemes rendszeresen elvégeztetni, főleg ha korábban nem jellemző tüneteket tapasztal magán. 

Mik azok a hormonok, és mit szabályoznak? Melyek a hormonegyensúly felborulásának tünetei? Tudja meg itt.>>>

Miről mesél a hormonvizsgálat?

Az egészséges emberi szervezet működését számos rendszer biztosítja és befolyásolja. Nagyon fontos szerepe van ebben a különböző szervek által termelt hormonoknak is. A laboratóriumi vértesztre épülő hormonvizsgálat a hormonok működéséről és az esetlegesen fennálló egyensúlyhiányról tájékoztat. A hormonális egyensúly hiányának többféle változata létezik. Az egyensúly felborulása akkor fordul elő, amikor a hormonok nem termelődnek a megfelelő szinten.

Mik azok a hormonok, és mit szabályoznak?

A hormonok többségét az endokrin rendszer néven ismert mirigycsoport termeli. Ezek a mirigyek a test különböző részein találhatóak, mégis egy rendszert alkotnak, és hasonló funkciókat látnak el, illetve az egymáshoz való viszonyuk is hasonló.

A hormonokat ezek a mirigyek választják ki a véráramba, ahonnan azok a test minden részébe képesek eljutni, és egyfajta kémiai hírvivőként látják el a feladataikat. Ugyanakkor nem raktározódnak el a sejtekben, azaz a hormonok elvégzik a feladatukat, majd áthaladnak a testen, és eltűnnek.

A hormonokat a megfelelő időben és mennyiségben kell előállítania és felszabadítania a szervezetnek. Ahhoz, hogy ez a folyamat megfelelően működjön, folyamatosan irányítani, finomítani kell a hormonfelszabadulást, hogy a hormonszint a megfelelő határokon belül maradjon. A hormonális egyensúly ugyanis összetett kölcsönhatásokon nyugszik.

Az egyensúly felborulását leggyakrabban többféle hormon idézi elő, amelyek nincsenek egyensúlyban.

Ha az egyik mirigy vagy mirigycsoport által termelt hormonok egyensúlya felborul, az kihat más mirigyek és rendszerek működésére is, így akár azok működési zavarát is előidézheti, méghozzá jóval azelőtt, hogy az érintett páciensek tapasztalnák a folyamat negatív hatásait.

Milyen tünetei lehetnek a hormonháztartás felborulásának?

A hormonegyensúly felborulásának tünetei: fáradtság, súlygyarapodás vagy épp fogyás, a székletürítés gyakoriságának változása, hő- és hidegérzékenység, fokozott vagy csökkent pulzusszám, izomgyengeség, -merevség, -fájdalom, duzzadt ízületek, száraz bőr vagy bőrkiütések, elvékonyodó haj, depresszió, szorongás vagy ingerlékenység, koncentrálási nehézség stb.

Hogyan érhető el és tartható fenn a hormonegyensúly?

A hormonok létfontosságú egyensúlyának helyreállításához először a hormonszint részletes és pontos mérésére van szükség

A hormonvizsgálatok kimutatták, hogy a hormonszint az életkor előrehaladtával csökken, vagy éppen növekszik. Egyes esetekben a hormonpótló terápiák pedig segíthetnek a fiatalság megőrzésében.

Az endokrin és az idegrendszer a két legfontosabb egység. Ellátják a szervezet összes funkciójának összehangolását és együttműködnek számos funkció ellenőrzése érdekében. Ilyen például a növekedés, a fejlődés, az anyagcsere, a szexuális vágy -funkció, a szaporodási folyamatok, a hangulat és az alvás.

Többféle hormon létezik:  ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol, adenokortikotrop-hormon, tireotrop-hormon, parathormon stb.

 Többféle endokrin mirigy van: hipotalamusz, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy,  pajzsmirigy, agyalapi-mirigy stb.

Érdemes rendszeresen célzott laboratóriumi teszteket végeztetnie, amennyiben hirtelen változást tapasztal az egészségi állapotában vagy olyan gyógyszereket szed, illetve olyan kezelés alatt áll, amelyek befolyásolhatják a hormonháztartást. 

A laboratóriumi hormonvizsgálat gyors, egyszerű és kényelmes módja, ha előre egyeztetett időpontban ellátogat a ProLabor Kft. egyik laborjába. Itt foglalhat időpontot.>>>