A rosszindulatú daganatok (mn. malignus tumor) és elváltozások igazolására több vérvizsgálat is rendelkezésre áll, amelyek segíthetnek a kezelőorvosnak a pontos diagnózis felállításában. Melyek ezek? 

A rosszindulatú daganatok igazolására vagy kizárására szolgáló vértesztek

Rosszindulatú daganatok gyanúja esetén vérvizsgálatokra is szükség lehet. A levett mintákat laboratóriumban vizsgáljuk, mikroszkóp alatt.

  • Egyes vérvizsgálatokkal kimutathatóak a ténylegesen rosszindulatú daganatos sejtek.
  • Más tesztek pedig a malignus daganatok által termelt fehérjéket vagy egyéb anyagok jelenlétét igazolhatják, illetve cáfolhatják.
  • Információt adhatnak az orvosoknak arról, hogyan működnek az adott páciens szervei.

A vérvizsgálatokat önmagukban nem használják rosszindulatú daganatos megbetegedések diagnosztizálására, ugyanakkor ezek olyan támpontokat adhatnak, amelyek elvezethetik az orvosokat a megfelelő diagnózis felállításához.

Milyen tesztekre van szükség?

Teljes vérkép 

A teljes vérkép, azaz hematológiai vizsgálat az egyes vérsejttípusok mennyiségét méri a vérmintában. Ezzel a teszttel igazolható a vérrák (leukémia)

Összfehérje vizsgálat

Az összfehérje vizsgálat a vérben lévő különböző fehérjéket találja meg, mint például az albumint, amit a máj termel és a vérben lévő fehérjék 60%-át teszi ki, illetve a globulinokat, amelyek néhány kivétellel (mint az immunoglobulinok és komplement fehérjék), szintén a májban képződnek.

Ez az elektroforézises vérvizsgálat, ami pl. a myeloma multiplex (plazmasejtek daganatos megbetegedése) diagnosztizálásához is használható.

Tumormarker tesztek

A rákos sejtek által termelt molekulák megtalálására irányuló tesztek a malignus daganatos sejtek által termelt vegyi anyagokat mutatják ki a vérből.

Hátrányuk, hogy nem mindig segítenek a diagnosztikában, mert sok egészséges sejt is előállíthatja ezeket a vegyi anyagokat.

Ráadásul vannak olyan egészségügyi állapotok is, amelyek nem rosszindulatú daganatok, mégis a tumormarkerek magas szintjét okozzák a vérben. Ezért a tumormarker teszteket elsősorban a rák diagnosztizálása után használják, annak megállapítására, hogy a kezelés működik-e. Ilyen lehet például a prosztata specifikus antigén (PSA – prosztata specifikus antigén) teszt, vagy nők esetében a petefészekrák kimutatására szolgáló (CA 125 – cancer antigén) teszt.

Amennyiben a vérteszt nem várt eredményt mutat, más vizsgálatokra, eljárásokra is szükség lehet az ok feltárásához és a pontos diagnózis felállításához.

Ne feledje, a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálat életet menthet! 

Kényelmesen, előre egyeztetett időpontban szeretné elvégeztetni az éves szűrővizsgálatokat? Tegye meg a ProLabor Kft. egyik laborjában! Itt foglalhat időpontot.>>>