Az idejében felfedezett vastagbél daganat csaknem mindig meggyógyítható. Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bél polip eltávolítása általában még műtétet sem igényelne. Ezzel szemben a második leggyakoribb halálhoz vezető rákféleség a béldaganat. Magyarországon évente 5000 új bélrák megbetegedést diagnosztizálnak.

A béldaganatokat azért nehéz időben észrevenni, mert noha általában sokáig a gyógyítható formában állnak fenn, de ebben az állapotban még nem okoznak tüneteket.

Hogyan lehet a tünetmentes béldaganatokat kimutatni?

Tükrözéses vizsgálat.
Nagyon pontos eredményt ad, de fájdalmas, időigényes beavatkozás.

A székletből vér
Kimutatása nem fájdalmas, viszont a daganatok 50 %-át sem mutatja ki. Hiszen nem minden daganat vérzik állandóan. Máskor pedig daganat nélküli vérzést jelez.

Béldaganat enzim vizsgálat (Schebo Tumor M2-PK)
Ez egy új eljárás, melyet már számos európai országban és az USA-ban alkalmaznak. Széklet vizsgálatról van szó, tehát nem fájdalmas, ugyanakkor a daganat jelző pontossága messze meghaladja a széklet vér kimutatását, hozzávetőleg 85 %-os.

A vizsgálat során a székletből immunológiai eljárással egy speciális, a daganatra jellemző enzimet mutatunk ki.

Pozitív teszt esetén nagy valószínűsége van annak, hogy jó, vagy rosszindulatú béldaganat van jelen a vizsgált személy szervezetében. Ugyanakkor a pozitív eredmény nem 100 %-os biztonsággal jelez daganatot. Ritkán ugyanis ennek más oka van. Ilyenek lehetnek például a belek gyulladásos betegségei, valamint egyéb hasi betegségek. Pozitív esetben mindenképpen további diagnosztikus vizsgálatokra van szükség.

Ha a teszt negatív, maradt még csekély esélye annak, hogy egy vastagbélrák vagy egy jóindulatú polip nem került felismerésre. A teszt érzékenysége évenkénti ismétléssel növelhető. A majdnem teljes biztonságot csak a vastagbél tükrözés jelenti. A béldaganat rizikófaktorainak fennállásakor, tünetek esetén orvosi feladat eldönteni, hogy negatív teszt birtokában is érdemes-e a vastagbél tükrözést elvégezni.

Az Ön feladata, hogy jelentkezik laboratóriumunkban, ahol a székletminta vételéhez egy speciális csövet adunk Önnek, és megtanítjuk annak használatára.