Az idejében felfedezett vastagbéldaganat csaknem minden esetben gyógyítható. Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bélpolip eltávolítása általában még műtétet sem igényel. Ennek ellenére mégis a bélrák a második leggyakoribb, halálhoz vezető daganatos betegség. 

Magyarországon évente 5000 új bélrák megbetegedést diagnosztizálnak

A bélrák kezdetben lappangó betegség. Nehéz időben felismerni, mert a korai stádiumban – amikor még jó eséllyel gyógyítható – általában nem okoz tüneteket. Ezért is kiemelten fontos a rendszeres vastagbéldaganat-szűrés, ami életet menthet!

Hogyan lehet a tünetmentes béldaganatokat kimutatni?

 • Tükrözéses vizsgálattal, ami nagyon pontos eredményt ad, de fájdalmas és időigényes beavatkozás.
 • Székletvér vizsgálattal, ami nem fájdalmas, viszont a daganatok 50%-át sem mutatja ki, mert nem minden daganat vérzik állandóan, és daganat nélküli vérzés is fennállhat.
 • Béldaganatenzim vizsgálattal (Schebo Tumor M2-PK), ami egy új eljárás, amelyet már számos európai országban és az Egyesült Államokban is sikeresen alkalmaznak.

Mit kell tudni a béldaganatenzim vizsgálatról?

Az M2-PK enzimes béldaganatszűrés egy modern székletvizsgálati eljárás, melyet 2003 óta már számos országban alkalmaznak, és 2008 óta már Magyarországon is elérhető. Ez egyfajta székletvizsgálat, ami tehát nem fájdalmas, ugyanakkor az egyéb szűrőmódszerekkel összevetve, a daganatjelző pontossága kimagasló, hozzávetőleg 85%-os, ami messze meghaladja a székletvér vizsgálatét. 

A vizsgálat során a székletből immunológiai eljárással egy speciális, kifejezetten a daganat által termelt enzimet, a piruvát-kináz speciális formáját (M2-PK) mutatják ki.

Milyen eredményekre számíthat az enzimes béldaganatszűrés elvégzése után?

Az M2-PK enzimszint határérték feletti (pozitív) eredménye (4 U/ml) esetén nagy a valószínűsége annak, hogy jó-, vagy rosszindulatú béldaganat van jelen a vizsgált személy szervezetében.

Hasonlóan más szűrőeljárásokhoz, a pozitív eredmény nem jelent 100%-os biztonsággal daganatot, ugyanis az M2-PK enzimszint emelkedését okozhatják a belek krónikus gyulladásos betegségei is (Crohn-betegség, colitis ulcerosa).

Figyelem! A határérték feletti M2-PK enzimszint esetében további diagnosztikai vizsgálatokra van szükség!

Az M2-PK enzimszint határérték alatti (negatív) eredménye (4 U/ml) esetén csekély az esélye annak, hogy a vizsgált személy szervezetében vastagbélrák vagy jóindulatú polip található.

Figyelem! A teszt évenkénti megismétlése növeli a betegség időben történő diagnosztizálásának esélyét, mert a daganat kifejlődése több év alatt megy végbe.

Megközelítőleg teljes biztonságot azonban csak a vastagbéltükrözés jelent.

Adott esetben az orvos feladata eldönteni azt, hogy a vastagbéldaganatra jellemző tünetek mellett, de határérték alatti M2-PK szint esetén szükséges-e elvégezni a vastagbéltükrözést.

Az Ön feladata, hogy jelentkezzen a ProLabor Kft. egyik laboratóriumában, ahol a székletminta vételéhez egy speciális csövet adunk Önnek, és megtanítjuk annak használatára.

A bélrákenzim-vizsgálathoz szükséges mintavétel lépései

A mintavételt megelőzően nincs szükség diétára, de néhány óvintézkedésre igen:

 • A vizsgálat eredményét befolyásolhatja a WC-csészébe helyezett szagtalanító vagy fertőtlenítő szer, ezért ügyeljen arra, hogy a minta ezekkel és vízzel se érintkezzen!
 • A híg, folyékony székletminta nem alkalmas a vizsgálatra.

A széklettartály használata

 1. Vegye ki a speciális széklettartályt a védőtasakból.
 2. A tartály végén lévő fület fordítsa el ütközésig.
 3. Húzza ki belőle a középen lyukas dugón keresztül a mintavételi pálcát, de a középen lyukas, színes dugó maradjon a műanyag csőben!
 4. A mintavételi pálcát egymás után négy helyre, 1-1 cm mélyre szúrja a székletbe úgy, hogy a pálca végén az apró rovátkák megteljenek széklettel.
 5. Ezután a mintavételi pálcát a középen lyukas dugón keresztül dugja vissza a tartályba.
 6. A lezáráshoz a pálcát fordítsa el a nyitási iránnyal ellentétesen, ütközésig.
 7. Ellenőrizze, hogy a pálca végén lévő rovátkákat kitölti-e a széklet.

Figyelem! A székletbe csak a mintavételi pálcát kell beleszúrni, nem kell a csőbe több székletet tenni! Valamint a mintának a mintavételt követő 48 órán belül a laboratóriumba be kell érkeznie. 48 órát meghaladó mintavételi idő esetén a minta feldolgozására és kiértékelésére nincs lehetőség!