Rosszindulatú daganatok diagnosztikája: tumormarker vizsgálatok

Dohányzik, vagy rendszeresen visszatérő gyulladásos betegsége van? Esetleg előfordult már a családjában daganatos megbetegedés, vagy szokatlan tünetei, panaszai vannak, melyek akár rosszindulatú daganatos megbetegedésre is utalhatnak?

Ez esetben érdemes mielőbb a daganatos elváltozásra utaló rizikófaktorok kiszűrésére irányuló, speciális tumormarker vérvizsgálatot végeztetni.

Egy vérvizsgálati eredmény alapján a kezelőorvos nem fog pontos diagnózist felállítani, de az eredmény támpontot nyújthat az orvosok számára a további lépéseket illetően, illetve segíti a már diagnosztizált és kezelt daganatos megbetegedések terápiájának követését és ellenőrzését.

A rosszindulatú daganatok diagnosztikája minden esetben a beteg kórtörténetének, családi anamnézisének, különböző élettani rizikófaktorainak és az egyéb szűrővizsgálatoknak, illetve leleteknek az együttes kiértékelése során állítható fel.

A ProLabor Kft. korszerű laborjaiban minden adott a tumormarker rizikófaktorok szakmailag megbízható kiszűrésére.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

A rosszindulatú daganatok vezető haláloknak számítanak az Európai Unióban

Tudományosan igazolt tény, hogy a rákos megbetegedések 4%-a megelőzhető lenne, ennek ellenére a rosszindulatú daganatos megbetegedések – a szív- és érrendszeri betegségek után – a második leggyakoribb halálozási oknak számítanak az európai uniós tagállamokban.

Az Európai Unióban évente 2,6 millió embert diagnosztizálnak rákkal, és további 1,2 millióan halnak bele valamilyen rákos megbetegedésbe. A világ összes daganatos megbetegedésének egynegyede európai uniós lakost érint. Ez a szám még ijesztőbb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy az Európai Unió lakossága a bolygónk össznépességének mindössze egytizedét teszi ki. 

Ezért is különösen fontos az egészséges életmód és a rendszeres szűrővizsgálat.

Mit vizsgálunk a laboratóriumi tesztekkel?

A vérben található anyagok összetett információkat tartalmaznak, amelyek között több daganatos megbetegedésre utaló jel is lehet.

A nők esetében a petefészekrákra és az emlőrákra, a férfiaknál elsősorban a hererákra, és nemtől függetlenül akár a melanoma jelenlétére, hasnyálmirigy-, tüdő-, pajzsmirigy-, máj-, vastagbél-, illetve végbélrákra utaló tumormarkereket keresünk a vizsgálatok során.

A rákos megbetegedés számos tünetet okozhat, melyek a daganat helyétől függően változnak. Egyes daganatok hajlamosak az áttétképzésre, más esetben pedig akár szinte teljesen észrevétlenül megy végbe a sejtburjánzás.

A pontos diagnózishoz szövettani vizsgálatra, laboratóriumi eredményekre és klinikai megfigyelésre is szükség van.

A rosszindulatú (malignus) daganatok kezelés nélkül halálhoz vezetnek, de sok közülük gyógyítható, ezért kulcsszerepe van a korai felismerésnek, amihez időben elvégzett szűrővizsgálatokra is szükség van.

A rosszindulatú daganatos elváltozások kockázati tényezői

Többféle ráktípust különböztetünk meg a jó- és a rosszindulatú daganatok között. A malignus daganatok jellemző tulajdonsága, hogy sejtosztódással, sejtburjánzással járó szöveti változást és DNS-hibákat, genetikai mutációkat idéznek elő. A betegségre való hajlamot növelheti a genetikai öröklődés, de bizonyos életmódbeli, illetve külső hatások is szerepet játszhatnak a tumor kialakulásában. 

Kockázati tényező lehet:

  • dohányzás
  • azbeszt belégzése 
  • különböző növényvédő szerek belégzése
  • légszennyezettség
  • egyes vírusok (pl. HPV)
  • rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás

A megelőzés érdekében érdemes kerülni a dohányzást, a mozgásszegény életmódot, a helytelen táplálkozást, a fokozott alkoholfogyasztást, fontos odafigyelni a testsúlyra, és évente ajánlott részt venni egy teljes körű tumormarker szűrővizsgálaton.

Források: 1, 2, 3

A ProLabor Kft. laborjaiban Ön kényelmesen végeztetheti el a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>