Allergia laborvizsgálatok

Kezd elege lenni a folytonos tüsszögésből, az allergia okozta orrfolyásból, a szem- vagy bőrviszketésből? Elviselhetetlenné váltak az emésztőrendszerét érintő allergiás tünetek?

Akkor érdemes átfogó és hatékony lépéseket tennie azért, hogy az allergia okozta kellemetlenségek nélkül tölthesse a mindennapokat otthon, a munkahelyén és a szabadban is.  

Fontolja meg az allergia laborvizsgálat kínálta lehetőségeket a ProLabor Kft. laborjainak egyikében.>>>

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

Mi az allergia?

Az allergia egyfajta túlérzékenység, melynek során az immunrendszer olyan anyagokra reagál, amelyek az emberek többségénél nem okoznak problémát. Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük.

Az allergia világszerte, így hazánkban is az emberek minimum 40%-át érinti, és az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá vált.

A potenciális allergének közé tartoznak, és változatos tüneteket okozhatnak többek között bizonyos növények és rovarmérgek, a háziállatok szőre, a penészgombaspórák, egyes vegyi anyagok, bizonyos élelmiszerek és a gyógyszerek is.

Ma már azonban számos teszttípus használható annak megállapítására, hogy egy személy allergiás-e egy adott anyagra, vagy sem.

Mivel sokféle allergén létezik, a megfelelő tesztelés és a speciális vértesztek elengedhetetlenek a különböző allergiák azonosításához és kezeléséhez.

Hogyan működik az allergiás vérvizsgálat?

Az allergiás vérvizsgálat fő célja, hogy pontos képet adjon a vérben található allergénspecifikus antitestek mennyiségéről. Amikor ugyanis az immunrendszer kapcsolatba kerül egy allergénnel, ún. IgE nevű antitesteket kezd termelni. Az allergia vérvizsgálat ezen antitestek mennyiségéről ad tájékoztatást.

Ha a teljes IgE-szint a normál értéknél magasabb, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett személy allergiás. Az alacsony IgE-szint normális, a magas IgE-szint viszont súlyos és akár életveszélyes szövődményeket (pl. anafilaxiás sokkot) is előidézhet.

A speciális IgE-tesztek segítségével nemcsak az allergiát, hanem az allergént is azonosítani lehet.

Milyen esetekben érdemes inkább a vérvizsgálatot választani a hagyományos allergia vizsgálatok helyett?

Az allergia mérésére többféle vizsgálat is rendelkezésre áll. Egyes esetekben azonban a vérvizsgálat célravezetőbb, illetve kíméletesebb lehet, mint a több tűszúrással járó bőrvizsgálatok.

Az allergiás vérvizsgálat felnőtteknek, gyermekeknek, illetve akár csecsemőknek is ajánlott az alábbi esetekben:

  • a vizsgálati eredményeket befolyásoló gyógyszeres terápia (pl. antihisztaminok, szteroidok és egyes antidepresszánsok),
  • a bőrteszthez szükséges tűkarcolás elutasítása,
  • szívbetegség vagy asztma,
  • ekcéma, pikkelysömör vagy más betegség miatt,
  • a bőrteszt során tapasztalt extrém bőrpír vagy egyéb reakció,
  • életveszélyes anafilaxiás sokk kockázata,
  • allergia kezelési immunterápia kontrollja.

Miért válassza a ProLabor Kft. laborvizsgálatait?

Mi olyan allergéneket is vizsgálunk, amit máshol nem talál.

Csomagjaink összeállításánál az volt az irányadó, hogy tartalmazzák a leggyakoribb allergéneket, például a leginkább allergizáló élelmiszereket, mint a mogyoró, kagyló és tojás, illetve amiket máshol nem talál meg: eper, gomba, dió, fahéj, zöldborsó, feketebors és kávé.

Az inhalatív panelünkben szintén olyan máshol nem található allergének vannak, mint a parlagfű mix, csalán, akácfa, eperfa, kőrisfa, hársfa, réti ecsetpázsit és repce.

Csomagjaink az alábbi vizsgálatokat tartalmazza:

Nutritív 45-ös panel: Alma, Banán, Eper, Kiwi, Narancs, Őszibarack, Burgonya, Fehérbab, Fokhagyma, Gomba, Paradicsom, Sárgarépa, Zeller, Zöldborsó, Brazildió, Dió, Földimogyoró, Kókuszdió, Mandula, Mogyoró, Szezámmag, Szójabab, Bárányhús, Csirkehús, Marhahús, Sertéshús, Garnélarák, Kékkagyló, Tőkehal, Lazac, Tonhal, Búza, Hajdina, Kukorica, Rizs, Rozs, Zab, Élesztő, Fahéj, Fekete bors, Tej, Mustár, Kávé, Tojásfehérje, Tojássárgája

Nutritív 23-as panel: Alma, Banán, Eper, Kiwi, Narancs, Őszibarack, Burgonya, Fokhagyma, Paradicsom, Sárgarépa, Zeller, Dió, Földimogyoró, Mogyoró, Szezámmag, Szójabab, Garnélarák, Búza, Rizs, Élesztő, Tej, Mustár, Tojásfehérje

Inhalatív 45-ös panel: Bükkfa, Diófa, Égerfa, Fehér akácfa, Fehér eperfa, Fehér kőrisfa, Fűzfa, Hársfa, Juharfa, Mogyoró fa/cserje, Nyárfa, Nyírfa, Platánfa, Szilfa, Tölgyfa, Háziporatka (Dermatophagoides pteronyssinus), Ecsetpenész (Penicillium notatum), Élesztőgomba (Candida albicans), Kannapenész (Aspergillus fumigatus), Konídiumos gomba (Alternaria tenuis), Korompenész (Cladosporium herbarum), Kutya hám, Kutyaszőr, Macskaszőr és hám, Aranyvessző, Csalán, Fehér libatop, Fekete üröm, Homoki ballagófű, Közönséges parlagfű, Lándzsás útifű, Parlagfű mix, Repce pollen Angol perje , Borjúpázsit, Csillagpázsit, Csomós ebír, Közönséges nád, Réti perje, Réti csenkesz, Réti ecsetpázsit, Réti komócsin, Termesztett búza, Termesztett rozs, Tollkeverék (liba, csirke, kacsa, pulyka)

Inhalatív 23-as panel: Égerfa, Fűzfa, Mogyoró fa/cserje, Nyárfa, Szilfa, Háziporatka (Dermatophagoides pteronyssinus), Ecsetpenész (Penicillium notatum), Élesztőgomba (Candida albicans), Kannapenész (Aspergillus fumigatus), Konídiumos gomba (Alternaria tenuis), Korompenész (Cladosporium herbarum), Kutya hám, Macskaszőr és hám, Fehér libatop, Fekete üröm, Homoki ballagófű, Közönséges parlagfű, Lándzsás útifű, Angolperje , Csomós ebír, Réti csenkesz, Réti komócsin, Réti perje

 

Az összeállításainkat itt tudja letölteni.