Allergia laborvizsgálatok

Kezd elege lenni a folytonos tüsszögésből, az allergia okozta orrfolyásból, a szem- vagy bőrviszketésből? Elviselhetetlenné váltak az emésztőrendszerét érintő allergiás tünetek?

Akkor érdemes átfogó és hatékony lépéseket tennie azért, hogy az allergia okozta kellemetlenségek nélkül tölthesse a mindennapokat otthon, a munkahelyén és a szabadban is.  

Fontolja meg az allergia laborvizsgálat kínálta lehetőségeket a ProLabor Kft. laborjainak egyikében.>>>

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

Mi az allergia?

Az allergia egyfajta túlérzékenység, melynek során az immunrendszer olyan anyagokra reagál, amelyek az emberek többségénél nem okoznak problémát. Az allergiás reakciót kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük.

Az allergia világszerte, így hazánkban is az emberek minimum 40%-át érinti, és az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá vált. 

A potenciális allergének közé tartoznak, és változatos tüneteket okozhatnak többek között bizonyos növények és rovarmérgek, a háziállatok szőre, a penészgombaspórák, egyes vegyi anyagok, bizonyos élelmiszerek és a gyógyszerek is.

Ma már azonban számos teszttípus használható annak megállapítására, hogy egy személy allergiás-e egy adott anyagra, vagy sem.

Mivel sokféle allergén létezik, a megfelelő tesztelés és a speciális vértesztek elengedhetetlenek a különböző allergiák azonosításához és kezeléséhez.

Hogyan működik az allergiás vérvizsgálat?

Az allergiás vérvizsgálat fő célja, hogy pontos képet adjon a vérben található allergénspecifikus antitestek mennyiségéről. Amikor ugyanis az immunrendszer kapcsolatba kerül egy allergénnel, ún. IgE nevű antitesteket kezd termelni. Az allergia vérvizsgálat ezen antitestek mennyiségéről ad tájékoztatást.

Ha a teljes IgE-szint a normál értéknél magasabb, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy az érintett személy allergiás. Az alacsony IgE-szint normális, a magas IgE-szint viszont súlyos és akár életveszélyes szövődményeket (pl. anafilaxiás sokkot) is előidézhet.

A speciális IgE-tesztek segítségével nemcsak az allergiát, hanem az allergént is azonosítani lehet.

Milyen esetekben érdemes inkább a vérvizsgálatot választani a hagyományos allergia vizsgálatok helyett?

Az allergia mérésére többféle vizsgálat is rendelkezésre áll. Egyes esetekben azonban a vérvizsgálat célravezetőbb, illetve kíméletesebb lehet, mint a több tűszúrással járó bőrvizsgálatok. 

Az allergiás vérvizsgálat felnőtteknek, gyermekeknek, illetve akár csecsemőknek is ajánlott az alábbi esetekben:

  • a vizsgálati eredményeket befolyásoló gyógyszeres terápia (pl. antihisztaminok, szteroidok és egyes antidepresszánsok),
  • a bőrteszthez szükséges tűkarcolás elutasítása,
  • szívbetegség vagy asztma,
  • ekcéma, pikkelysömör vagy más betegség miatt,
  • a bőrteszt során tapasztalt extrém bőrpír vagy egyéb reakció,
  • életveszélyes anafilaxiás sokk kockázata,
  • allergia kezelési immunterápia kontrollja. 

Miért válassza a ProLabor Kft. laborvizsgálatait?

A ProLabor Kft. gyors és megbízható laboratóriumi szolgáltatásokat nyújt a magánszemélyek és a betegeket beküldő orvosok számára. A munkánkat folyamatos külső és belső minőség-ellenőrzéssel végezzük.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Tiszafüreden, Karcagon, Kisújszálláson, Hajdúszoboszlón és vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot:

36 inhalatív, 30 nutritív és 20 vegyes allergia vizsgálatot végzünk laborjainkban. A pontos vizsgálatokat az alábbi linkre kattintva ismerheti meg >> ProLabor allergia vizsgálat

A Synlab felé is közvetítünk allergia vizsgálatokat, ugyanis ők 40 inhalatív, 40 nutritív, 20 inhalatív és 20 nutritív. A részleteket az alábbi linken tekintheti meg. >>Synlab allergia vizsgálat