Autoimmun betegségek megállapítására szolgáló laborvizsgálatok

Fájnak és begyulladtak az ízületei? Indokolatlanul fáradt, vagy váratlanul emésztési problémák, esetleg bőrbetegség vagy allergiás tünetek jelentek meg Önnél? 

A probléma hátterében autoimmun betegség is állhat. Az autoimmun betegségek diagnosztizálására és nyomon követésére szolgáló laborvizsgálatok elérhetőek a ProLabor Kft. teljeskörűen felszerelt laborjaiban.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Hogyan alakulnak ki az autoimmun betegségek?

Az autoimmun betegségek akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer a saját egészséges sejtjeit, szöveteit támadja. Megteheti ezt az ízületekben, az érrendszerben és más szervrendszerekben is, gyulladást és fájdalmat, vagy akár mozgáskorlátozottságot, fáradtságot és egyéb tüneteket okozva.

Az autoimmun betegségek kialakulásának oka változatos, és még nem egészen ismert. A kutatók egy része úgy gondolja, hogy:

  • a genetikai hajlam,
  • a környezet,
  • különböző betegségek
  • vírusos fertőzések
  • és a mérgező vegyi anyagok is kiválthatják, 
  • emellett hormonális okai is lehetnek (a betegség gyakoribb a fogamzóképes korú nők esetében).

A fellépő autoimmun betegség típusa, illetve a szövetekben, szervekben okozott sérülés mértéke mindig attól függ, hogy az antitestek mely rendszereket célozták meg.

Az autoimmun betegségek diagnózisa

Az autoimmun betegségek diagnosztizálásában fontos szerepet kapnak a laboratóriumi vizsgálatok, amelyek elengedhetetlenek a differenciál diagnózishoz, a betegség osztályozásához és a konkrét autoimmun betegségek diagnosztikájához.

Az autoimmun betegek vérében megtalálhatóak az ún. autoantitestek, egyfajta immunfehérjék, amelyek tévedésből kezdik támadni a saját szöveteiket és szerveiket.

Az immunrendszer normál esetben képes különbséget tenni az idegen anyagok és a szervezet saját sejtjei között. Csak akkor termel antitesteket, ha úgy érzékeli, hogy kívülről valami fenyegetés éri (pl. baktériumok, vírusok vagy gyulladás). Ha azonban az immunrendszer nem ismeri fel a szervezet egy vagy több normál alkotóelemét a szervezet részeként, akkor olyan autoantitesteket termelhet, amelyek reakciókba lépnek a saját sejtekkel, szövetekkel vagy szervekkel.

Az autoimmun rendellenességek gyulladást, károsodást és a szervek, illetve egész szervrendszerek működési zavarát okozhatják.

Egyes autoantitestek nem idéznek elő szövetkárosodást, de a közvetlen általános immunválasz részeként gyulladást okoznak, ami viszont már károsodást okoz.

Tehát az autoantitesteknek a jelenléte a vérben jelezheti, hogy autoimmun folyamat zajlik a szervezetben. Ilyenek pl. a cöliákiánál vagy az 1-es típusú cukorbetegségnél jelentkező antitestek.

Milyen tünetek jelentkezhetnek?

Vannak adott szervekhez kapcsolódó jelek és tünetek és az ezekből kialakuló betegségek (pl. Graves-kór, pajzsmirigy problémák vagy a Hashimoto thyreoiditis).

Ezek gyakran könnyebben diagnosztizálhatók, mint a szisztémás antitestek okozta rendellenességek, amelyek egyszerre több szervet, szervrendszert támadnak meg, és nehezen diagnosztizálhatók.

Utóbbiak nem rendelkeznek specifikus tünetekkel, mert egyszerre többféle tünetet is okozhatnak, pl. ízületi gyulladást és fájdalmat, fáradtságot, lázat, kiütést, hidegrázást, allergiás tüneteket, súlycsökkenést vagy akár izomgyengeséget.

A tünetek személyenként változnak.

Az autoantitest tesztek a diagnosztizálási folyamatban, valamint egyes esetekben az állapot súlyosságának megállapítására, a betegség előrehaladásának nyomon követésére és a kezelések hatékonyságának értékelésére alkalmazhatók.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>