Csontritkulás

Élete során volt legalább egy törést okozó traumás sérülése? Esetleg korai menopauzán esett át? Vagy 65 év feletti nő, illetve 70 év feletti férfi?

Akkor Önnek érdemes a csontjai egészségének ellenőrzése érdekében célzott csontritkulás vizsgálatot végeztetnie. A fenti állapotok ugyanis megnövekedett kockázatot jelenthetnek a csontsűrűség-csökkenésre, azaz fokozott csonttörésveszély állhat fenn.

Egy átfogó csontsűrűség-vizsgálat azonban tiszta képet adhat az Ön csontjainak jelenlegi állapotáról. Ha pedig laborvizsgálatokkal is kiegészül, a csontvesztés hátterében álló esetleges betegségre is fény derülhet. 

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

Mi az a csontritkulás, és hogyan alakul ki?

A csontritkulás (osteoporosis) a csontrendszer azon megbetegedése, mely során a csontok felépítésének és lebontásának egyensúlya zavart szenved és ez a folyamat a csontok szerkezetének megváltozásához, minőségüknek a romlásához, így csonttörésekhez vezet.

A csonttömeg csúcsa a 28-30 éves korra tehető, ezt követően a kor előrehaladtával folyamatosan csökken, a csontok lassabban képződnek, míg a csont lebontás üteme jelentősen növekedik.

A csontritkulás népbetegségnek számít, 2040-re akár 320 millió embert is érinthet.  Azaz minden 3-ból 1 nőt és 5-ből 1 férfit, főként az 50 év feletti korosztályból. Magyarországon a társadalom elidősödése miatt a csontritkulás szintén népbetegségnek számít.

A csontritkulás szempontjából a legveszélyeztetettebbek az 50 év feletti nők, mivel a menopauza idején jelentősen lecsökkenő ösztrogén szint hozzájárul a csontátalakulás folyamatának lelassításához, a csontbontás fokozódásához. Ez a folyamat a menopauza kezdetétől akár 10 évig is eltarthat, mely végére egy nő a csonttömegének akár 20%-át is elveszítheti.

A csontritkulás kialakulásának oka kevésbé ismert, genetikai eltérések mellett elsősorban a következő okok tehetőek felelőssé:

 • Táplálkozási rendellenességek (anorexia, bulimia)
 • Testmozgás hiánya
 • Kezeletlen gluténérzékenység
 • Pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy megbetegedései
 • Kalcium és D- és K-vitamin nem megfelelő pótlása
 • Túlzott mennyiségű alkohol és szénsavas üdítőitalok fogyasztása
 • Dohányzás
 • Számos szedett gyógyszer (főleg szteroidok, antiepileptikumok, pajzsmirigyre ható gyógyszerek)
 • Kemoterápia
 • Menopauza
 • Nem megfelelő testmozgás

A csontritkulás kezdetben nem okoz tüneteket, sokszor csak csonttörések, erős csontfájdalmak hívják fel a figyelmet a betegség meglétére.

A leggyakrabban előforduló tünetek a következőek lehetnek:

 • Hátfájás
 • Magasságcsökkenés
 • Görnyedt hát
 • Csigolya és csonttörések (más okkal nem magyarázható)
 • Más okkal nem magyarázható hasi panaszok

A csontritkulás terápiás kezelése nem teljesen megoldott, ezért a hangsúlyt mindenképpen a megelőzésre kell fektetni, melynek része a rendszeres szűrővizsgálatok mellett a helyes életmód fenntartása (változatos, kiegyensúlyozott étkezés, megfelelő testmozgás, szabad levegőn való kint tartózkodás, dohányzás teljes mértékben történő elkerülése, alkohol fogyasztás mérséklése, valamint ásványianyagok és vitaminok (kalcium, D-vitamin, K-vitamin megfelelő mennyiségben történő pótlása).

A csontritkulás súlyos szövődményét a csípőtáji törések és combnyaktörés adja, melyek súlyos életveszélyes állapot kialakulásához is vezethetnek. Gyógyulás esetén is jelentős mozgásszervrendszeri problémák maradhatnak vissza, az életminőség ezáltal jelentősen romlik.

A csontritkulás diagnosztizálása fizikális vizsgálat és az életmód feltérképezése mellett képalkotó eljárásokkal (főleg csontsűrűség vizsgálat) és laboratóriumi vizsgálatokkal történik.

csontritkulas

Mit tartalmaz a ProLabor Kft. által összeállított Csontritkulás szűrőcsomag?

 

Csontritkulás szűrőcsomag tartalma

Kalcium (aznap)

Magnézium (aznap)

Anorganikus foszfát (aznap)

Vizelet kalcium (aznap)

Vizelet kreatinin (aznap)

Alkalikus foszfatáz (ALP) (aznap)

Parathormon (aznap)

Kalcitonin (1-3 munkanap)

Oszteokalcin (1-3 munkanap)

β-Crosslaps (1-3 munkanap)

D-vitamin (aznap)

 

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló kation, amelynek tömege felnőttekben akár az 1kg-ot is elérheti. Főként megfelelő táplálkozással tudjuk bevinni a szervezetben és felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin. A kalcium részt vesz az egészséges csontozat és fogazat felépítésében. A vizelet kalcium szintjének meghatározása jól tükrözi a D-vitamin ellátottságot.

A magnézium 23-25g mennyiségben van jelen a szervezetben és az idegrendszer, izomzat normál működése mellett támogatja a csontépítés folyamatát is.

Az anorganikus foszfát elsősorban fehérjedús élelmiszerek fogyasztásával vihető be és részt vesz a csontok növekedésében, a csontok anyagcsere folyamataiban.

A vizelet kreatinin vizsgálat elsősorban a vese szűrletképző teljesítményéről ad információt. Az ionok vesén keresztüli távozása miatt fontos lehet a csontritkulás szempontjából is a vesefunkció meghatározása.

Az alkalikus foszfatáz a csontokban az ásványi anyagok beépülését segíti és a csontképződés aktivitásáról adhat információt. Mivel számos egyéb, elsősorban epét és májat érintő megbetegedésben emelkedhet az értéke, így csontritkulás esetén csak tájékoztató jellegű vizsgálat és ki kell zárni a nem csonteredetű betegségek meglétét.

A parathormon a mellékpajzsmirigy fősejtjei által termelt hormon, melynek elsődleges feladata a szérum kalcium szintjének az emelése, azáltal, hogy kalciumot mobilizál a csontokból, illetve fokozza a kalcium veséken keresztüli visszaszívását. Emellett fokozza a kalcium felszívódását és a D-vitamin vesékben történő képződését. Magas értéke a csontbontás fokozódására is utalhat.

A kalcitonin a pajzszmirigy C-sejtjei által termelt hormon, melynek ingere a vérben jelenlévő magas kalcium szint. Hatása ellentétes a parathormon hatásával, mivel a kalcium csontokba történő beépülését fokozza, csökkentve a kalcium értékét a vérben és gátolva a kalcium, foszfát visszatartást a vesékben. Jól alkalmazható pajzsmirigy tumormarkerként, illetve csontmetasztázisok felderítésében.

Az oszteokalcin a csontépítő sejtek által termelt kalcium-kötő fehérje, amely a 2. leggyakoribb nem kollagén-tartalmú fehérje az emberi csontban. Működéséhez K-vitaminra van szükség. A csontvesztés mértékének megítélésére szolgál.

A β-Crosslaps a csontállomány több, mint 90%-át kitevő I-es típusú kollagén fragmentálódásával jön létre. Az I-es típusú kollagén az emberi csontváz szilárdságáért felel. A β-Crosslaps jó jelzője az I-es típusú kollagén lebontásának és a csontbontó sejtek fokozott aktivitásának. A csontlebontásban játszik szerepet. Megemelkedett értéke a csontritkulás mértékét jól mutatja.

A D-vitamin nélkülözhetetlen számos szerv ezáltal a szervezet teljes, egészséges működéséhez. Kiemelten fontos az egészséges csontozat kialakításában és fenntartásában, mivel egyik legfontosabb szerepe a kalcium háztartás szabályozása, a csontok ásványi anyagokkal történő feltöltése. Növeli a kalcium és a foszfát csontokba történő beépülését, ezáltal megakadályozva a csontritkulás kialakulását.

Kinek ajánljuk a Csontritkulás szűrőcsomagot?

 • Családi halmozódás esetén, mivel sok esetben genetikai tényezők vesznek részt a betegség kialakulásában.
 • Habár a csontritkulás bármely életkorban, mindkét nemnél kialakulhat, mégis a legveszélyeztetettebbek az 50 év feletti nők.
 • Korai menopauza és menopauza során.
 • Alacsony és vékony testalkatú nőknek és férfiaknak, elsősorban 50 év felett.
 • Korábbi csonttörések esetén.
 • Egyéb betegségek esetén: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy megbetegedései, máj és veseelégtelenség, gluténérzékenység, androgén és ösztrogén hiány, Cushing-kór, Rheumatoid arthritis.
 • Dohányzóknak.
 • Gyógyszeres terápiában részesülőknek (főleg szteroid tartalmú gyógyszerek, antiepileptikumok, pajzsmirigyre ható gyógyszerek szedése esetén).

 

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vérvizsgálatra érdemes éhgyomorra érkeznie a reggeli órákban. A vérvételt megelőzően bő folyadék fogyasztása tiszta ivóvíz formájában javasolt. A vérvételt megelőző napokban kerülje a megerőltető fizikai testmozgást.

A vizelet kalcium és kreatinin meghatározáshoz 24 órás gyűjtött vizeletre van szükség megfelelő edényben. A 24 órás vizelet gyűjtés menetéről bővebben olvashat a következő oldalon: https://plabor.hu/informaciok/vizelet-vizsgalat-24-oras/

A vizsgálat elkészülési ideje a speciális vizsgálatok miatt több munkanapot is igénybe vehet. Az egyes paraméterek elkészülési ideje a Csontritkulás szűrőcsomag tartalma táblázatban látható.