Heveny vagy átvészelt fertőző betegségek

Lázas? Köhög? Hidegrázást, extrém fáradtságot, izomfájdalmakat vagy fejfájást tapasztal? Esetleg véres hasmenés vagy hányás kínozza?

Ezek akár fertőző betegségek tünetei is lehetnek. A heveny vagy átvészelt fertőző betegségek nyomot hagynak a szervezetben, ezért laborvizsgálatokkal kimutathatóak.

Ha tehát hasonló tüneteket tapasztal, vagy tapasztalt a közelmúltban, saját magán vagy orvosként a páciensein, a pontos diagnózis érdekében érdemes célzott laborvizsgálatot végeztetni.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Milyen heveny vagy átvészelt fertőző betegségek mutathatók ki a laboratóriumi tesztekkel?

A heveny vagy átvészelt fertőző betegségek világszerte emberek millióit érintik. A tüneteik az enyhétől a súlyosig terjedhetnek, de sokan észrevétlenül esnek át rajtuk.

A fertőző betegségeket számos kórokozó kiválthatja. Egyes baktériumok, vírusok, gombák, illetve paraziták is okozhatnak betegségeket.

Az emberek esetében a kórokozók átvitele többféle módon történhet:

  • emberről emberre, közvetlen érintkezés útján,
  • vízzel vagy élelmiszerrel, a szervezetbe jutva,
  • a fertőzött részecskék levegőből történő belélegzésével,
  • rovarok, elsősorban szúnyogok és kullancsok által terjesztett kórokozók útján.

A heveny fertőző betegségek jelei, tünetei és kezelése minden esetben a gazdaszervezettől, illetve a bejutott kórokozótól függ. Ezért is fontos, hogy pontos laboratóriumi teszteredmény szülessen a fertőző betegségre utaló tünetek esetén, mert ez a pontos diagnózis alapja. 

Kik vannak leginkább kitéve a fertőző betegségeknek?

A heveny vagy átvészelt fertőző betegségek szinte mindenki számára ismerősek. Vannak azonban olyanok, akik fogékonyabbak a kívülről érkező kórokozókra. A legyengült immunrendszerű páciensek például nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg. Ilyenek lehetnek: 

  • a rákkezelésen vagy szervátültetésen átesett páciensek,
  • a fertőző betegségekkel szemben oltatlanok,
  • az egészségügyi dolgozók,
  • illetve azok az emberek, akik olyan területekre utaznak, ahol fokozott a kórokozókat (pl. malária, dengue-láz, zika vírus) hordozó szúnyogok jelenléte.

Gyakran előfordulnak heveny fertőző betegségek. Egyes kórokozó törzsek gyakrabban támadnak, mint mások. Ilyen pl. a szezonális influenza is. 

Milyen szövődmények léphetnek fel?

Számos heveny fertőző betegség okozhat komplikációt, melyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A szövődmények közé tartozik a bőrkiütés, a fáradtság és a zihálás is.

Más fertőző betegségek pedig akár tumort is okozhatnak. Ilyen pl. a hepatitis B és a hepatitis C, ami májban, illetve a humán papilloma vírus (HPV), ami pedig méhnyakon okozhat súlyosabb elváltozásokat.

Mikor érdemes labortesztet végeztetni?

A fertőző betegségek tünetei eltérőek lehetnek, a betegség típusától függően. Az influenza például lázzal, hidegrázással, fáradtsággal, izomfájdalmakkal és fejfájással járhat. Más fertőző betegségek pedig véres hasmenést, hányást, illetve kiszáradást idézhetnek elő.

Ha a kezelőorvosnak több információra van szüksége a heveny vagy átvészelt fertőző betegségek diagnosztizálásához, laborvizsgálatokat rendel el.  

A vér-, vizelet-, széklet-, nyál- vagy egyéb testnedv minták vizsgálata fontos információkkal szolgáltathat a pontos diagnózis felállításához.

A laboratóriumi diagnózis általános megközelítései a különböző mikroorganizmusoktól és fertőző betegségektől függően változnak. A mikrobiológia vizsgálatok típusai azonban általában a közvetlen mikroszkópos vizsgálatok, a tenyésztés, az antigén-detektálás és az antitest-detektálás (szerológia) kombinációi. A kórokozók genomiális komponenseinek közvetlen kimutatását lehetővé tevő nukleinsav-amplifikációs (NAA), azaz PCR vizsgálatok ma már automatizáltan végezhetőek. A PCR vizsgálatok kiemelkedő fontossággal bírnak az akut fertőzést okozó  kórokozó kimutatásában. A módszer gyorsaságának köszönhetően a szükséges terápia időben elkezdhető.

A ProLabor Kft. laborjaiban az összes fertőző betegség igazolásához, illetve kizárásához szükséges vizsgálat elvégezhető.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>