Hormonvizsgálatok

Az utóbbi időben megmagyarázhatatlan okból fáradtabbnak vagy ingerlékenynek érzi magát? Hirtelen jelentkező hőhullámok vagy fokozott hő- és hidegérzékenység nehezíti az életét? Esetleg a hangulatingadozások és a csökkent koncentrációs képesség megy már a munka rovására? Vagy csak hirtelen fogyott le, illetve plusz súlyt szedett fel? 

A fenti állapotok a normál hormon-egyensúly felborulásának tünetei is lehetnek, ami azonban csupán ezek alapján nehezen diagnosztizálható. 

Az átfogó hormonvizsgálatok választ adhat a felmerülő kérdésekre, amit gyorsan, egyszerűen és kényelmesen végeztethet el a ProLabor Kft. laborjainak egyikében.>>>

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

Mit jelent a hormonális egyensúly felborulása?

A hormon olyan váladék, amelyet belső elválasztású mirigyek termelnek. A véren keresztül létfontosságú információkat szállítanak a sejtekhez. Tehát a hormonok alapvetően felelősek szinte minden fontosabb rendszer szabályozásáért és kiegyensúlyozásáért, valamint a szervezet számos funkciójának összehangolásáért.

Különböző típusú hormonok találhatók szervezetünkben. 

Ezek befolyásolják a növekedést és a fejlődést, szabályozzák a hangulatot, meghatározzák hogyan kezeljük a stresszt, és befolyásolják például azt is, hogy a szervezet hogyan bontsa le az ételt. 

A hormonális egyensúly felborulása esetén, az egyensúlyát vesztett hormon határozza meg, hogy a szervezetben ennek eredményeként milyen jeleket és tüneteket tapasztalunk. 

A laboratóriumi hormonvizsgálatok fontos információkat tárnak fel a páciensek egészségéről. A hormon vizsgálat esetén az a legjobb, ha egyszerre több hormon szintjét mérik egyszerre, hogy teljes képet kapjunk.

Ha lehetséges, hogy hormonális egyensúlyhiány tüneteivel küszködik, érdemes célzott hormonvizsgálatot végeztetni. A hormonszintje ugyanis megmutatja az Ön által tapasztalt tünetek kiváltó okát, ami elengedhetetlen a megfelelő kezeléshez.

  Mit mérünk a hormonvizsgálatok során, és hogyan?

  A vérvizsgálat az egyik leggyakoribb módja a hormonszint mérésének. A hormonok azon túl, hogy egy-egy szervre fejtik ki hatásukat (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, hasnyálmirigy, mellékvese), összességében bonyolult szabályozási rendszert alkotnak, számos funkciót befolyásolnak.

  A hormonképzés zavara vagy a hormonokat termelő szervek betegségei jelentős tüneteket okozhatnak.

  A laboratóriumi hormonmeghatározást minden esetben megelőzi a páciens részletes kikérdezése korábbi betegségekről, panaszokról és tünetekről.

  Általában eltérő teszteket alkalmazunk a nőknél és a férfiaknál, mivel a női hormonteszt a nemi hormonok szintjét másképp vizsgálja, de vannak olyan hormonok amelyek mindkét nemben egyaránt vizsgálható.

  A hormonszint mérésére szolgáló tesztek szerepet játszhatnak az olyan egészségügyi állapotok diagnosztizálásában is, mint a pajzsmirigybetegség vagy a cukorbetegség. Egyes esetekben az ilyen vizsgálatok segíthetnek meghatározni azt is, hogy a kezelőorvos által felírt gyógyszerek mennyire hatásosak.

  A hormonvizsgálatok gyakran tartalmaznak egy ún. átfogó hormonpanelt, ami azt jelenti, hogy több hormont elemzünk ugyanazzal a mintával, ami Önnek kényelmesebb és egyszerűbb, hiszen csak egyszer kell mintát adnia. 

  Ha kétségei és aggodalmai vannak bizonyos tünetekkel kapcsolatban, az első lépés a hormonszint tesztelése.

  Az eredmények szerint további vizsgálatokra is szükség lehet, hogy a kezelőorvos vagy endokrinológus egyértelműen azonosítani tudja az egyensúlyhiány kiváltó okát a megfelelő kezelés érdekében.

  Miért válassza a ProLabor Kft. laborvizsgálatait?

  A ProLabor Kft. gyors és megbízható laboratóriumi szolgáltatásokat nyújt a magánszemélyek és a beküldő orvosok számára. A munkánkat folyamatos külső és belső minőség-ellenőrzéssel végezzük.

  A ProLabor Kft. hormonvizsgálati csomagja az összes laboratóriumban elérhető vizsgálatot tartalmazza.

  Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Tiszafüreden, Kisújszálláson, Karcagon, Hajdúszoboszlón és vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>