Laborvizsgálatok cukorbetegség esetén

Fokozott éhségérzetet, szomjúságot, netán fogyást és rendkívüli fáradtságot tapasztal? Vagy konkrétan cukorbetegségben szenved, és rendszeres ellenőrzésre van szüksége? 

Inzulinrezisztencia és cukorbetegség gyanúja esetén az éhgyomri és egyéb vércukorszintet meghatározó laborvizsgálatok elősegítik a kezelőorvos számára a pontos diagnózis felállítását. 

A ProLabor Kft. korszerű laborjaiban Ön kényelmesen és gyorsan, sorban állás nélkül végeztetheti el a szükséges vizsgálatokat.>>>

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

A cukorbetegség sokáig észrevétlenül károsíthat

A cukorbetegség (diabetes mellitus) egy magas vércukorszint következtében kialakuló anyagcsere-betegség, ami sokáig észrevétlen maradhat. Rendszeres tesztelés nélkül sokszor túl későn diagnosztizálják, ami számos kockázattal jár

A cukorbetegek szervezete ugyanis nem tud megfelelő mennyiségű inzulin hormont előállítani. Inzulin nélkül viszont az étkezés során vérbe jutó szénhidrátokból képződő glükózt a sejtek nem, vagy csak részben tudják hasznosítani, így annak nagy része a vérben marad.

A túl sok glükóz a vérben tehát a cukorbetegség jele lehet.

A cukorbetegség súlyos egészségügyi állapot, ami kezeletlenül súlyos szöveti és szervkárosodást okozhat. Károsíthatja pl. az idegeket, a szemet, a vesét és más szerveket is. A korai felismerés tehát kulcsfontosságú. 

Mikor ajánlott a célzott laborvizsgálat?

Több oka is lehet annak, hogy a kezelőorvos vércukorteszt elvégzését írja elő. Ezek közé tartozik:

 • a megelőző szűrővizsgálat,
 • a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok
 • és a már fennálló állapot, illetve a kezelés eredményességének rendszeres ellenőrzése. 

Szűrővizsgálatok

A cukorbetegség szűrővizsgálat során olyan speciális tesztekre van szükség, amelyek az egészségügyi probléma feltárására irányulnak, a megelőzés részeként, még a tünetek megjelenése előtt.

Ha Ön 40 év feletti, túlsúlyos, vagy esetleg elhízott, akkor fokozottan ki van téve a cukorbetegség kockázatának. A kezelőorvosa ezért egy vagy akár több szűrővizsgálatot is elrendelhet a prediabétesz vagy a cukorbetegség kimutatására.

A prediabéteszes emberek glükózszintje magasabb a normálisnál, de nem elég magas ahhoz, hogy cukorbetegségként diagnosztizálják.

A diagnózis felállítása

A diagnosztikai teszteket kifejezetten az első cukorbetegségre utaló jelek, illetve tünetek megjelenése után írják elő a kezelőorvosok.

Amennyiben Önnek cukorbetegségre, magas vércukorszintre vagy alacsony vércukorszintre utaló tünetei vannak, orvosa glükózteszt elvégzését kérheti. A glükózvizsgálatot más vér- és egyéb vizelettesztek kísérhetik a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Ellenőrzés

Azok számára, akik cukorbetegséggel vagy prediabétesszel küzdenek, a kezelőorvos előírhatja a rendszeres vércukorszintmérést, illetve az időszakos laboratóriumi vizsgálatokat, hogy megtudja, hogy az előírt kezelés hozza-e a várt eredményt. 

Kinek érdemes cukorbetegség kimutatására szolgáló vizsgálatot végeztetnie?

A kezelőorvosok a glükóztesztet szinte bárki számára javasolhatják az általános laborvizsgálat részeként, pl. az éves kivizsgálás keretében. Ez ugyanis egészségügyi háttérinformációt nyújthat a páciensek állapotáról.

Az orvos továbbá előírhat célzott vizsgálatot is azoknál, akik esetében a cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb, illetve amennyiben alacsony vércukorszintre vagy az alacsony vércukorszinttel összefüggő egészségi állapotra utaló tünetek állnak fenn.

A cukorbetegség kockázati tényezői:

 • 45 év feletti életkor,
 • túlsúly vagy elhízás,
 • szívbetegség, magas vérnyomás, illetve magas koleszterinszint,
 • prediabétesz, 
 • genetikai öröklődés, azaz volt már cukorbeteg a családban,
 • mozgásszegény életmód.

Terhesség esetén is szükség van cukorbetegség szűrésre, hiszen a terhesség alatti hormonváltozások is cukorbetegség kialakulásához vezethetnek. Ez a gyermek megszületése után általában el is múlik.

Ennek ellenére a terhességi cukorbetegséget is komolyan kell venni, mert kezeletlenül káros lehet az anyára és a magzatra egyaránt, továbbá növelheti a későbbi tényleges cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, Önnek célzott laborvizsgálatokra van szüksége:

 • gyakori vizelés,
 • túlzott éhség vagy szomjúság,
 • bizsergésérzés vagy érzéskiesés a végtagokban,
 • homályos látás,
 • gyakori fertőzések,
 • nehezen gyógyuló sebek,
 • nagymértékű fogyás,
 • fáradtságérzés,
 • száraz bőr.

Szakmailag megbízható laboreredményeket szeretne gördülékenyen és gyorsan? Válassza a ProLabor Kft. laborvizsgálatait! Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Tiszafüreden, Karcagon, Kisújszálláson, Balmazújvárosban, Hajdúszoboszlón és vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot: