Májfunkciós laborvizsgálatok

Étvágytalanság, fejfájás, esetleg hasmenés, hányás vagy hasi (májtáji) fájdalom gyötri? Vagy szeretné pontosan tudni, hogy egy vírusfertőzés, egy autoimmun betegség, esetleg a fokozott alkoholfogyasztás milyen hatással van a májára?

Akkor Önnek érdemes a májműködés feltérképezésére szolgáló célzott májfunkciós laborvizsgálatot elvégeztetnie, melyhez minden adott a kiválóan felszerelt ProLabor Kft. laborjában.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Milyen májbetegség állhat a különböző tünetek hátterében? 

A máj központi funkciót tölt be a szervezetben, ezért egy májbetegség jelentősen ronthatja például a tápanyagok (elsősorban a szénhidrát, a zsír és a fehérje) anyagcsere-folyamatát.

A májfunkciós zavar lehet akut és krónikus eredetű, ami gyakran tünetmentes marad, vagy nem túl jellegzetes tüneteket mutat. Ezért is fontos, hogy rendszeresen végzett laboratóriumi szűrővizsgálatokkal kísérjék figyelemmel a máj állapotát, különösen akkor, ha olyan betegség vagy olyan életmódbeli esemény áll fenn, ami ezt indokolja.

A máj akut betegségei

Az  Hepatitis-A* vírus főként szájon, a gyomor-bélrendszeren  keresztül jut be a szervezetbe, leginkább fertőzött széklet közvetítésével, szennyezett étel, ital fogyasztásával. Közvetlenül a sejteket támadja meg, ezáltal májgyulladást okozva. Habár az esetek többségében tünetmentes lehet a betegség, a fertőző májgyulladás elsődleges jelei influenzaszerűek lehetnek: fáradtság, fejfájás, hasmenés, étvágytalanság, esetleg hasi fájdalom. A betegség ezt követően sárgaságot okozhat.

Ha láz, a máj fájdalma vagy hányás jelentkezik, az az erős gyulladással járó májtályog tünete is lehet. A betegség lefolyása olykor heveny lehet, azonban néhány hónapon belül teljes gyógyulás érhető el.

*http://www.oek.hu/oek.web?nid=326&pid=1

Krónikus májbetegségek

A krónikus májbetegség olyan hepatitis, mely legalább hat hónapja tart. A gyulladás véglegesen és igen súlyosan károsítja a máj szöveteit, sejtjeit. Leggyakoribb oka a fokozott alkoholfogyasztás, de kialakulhat autoimmun betegség miatt is. Ilyenkor a szervezet immunrendszere önmagát, ebben az esetben a májat támadja. Továbbá előfordulhat májkárosodás egyes vírusfertőzések és bakteriális fertőzések miatt, melynek során a máj szerkezete és működése károsodik.

Különböző krónikus májbetegségekre utaló tünet lehet még a puffadás, a fáradékonyság, az étvágytalanság, az émelygés és a testsúlyvesztés is.

A májbetegség tünetei leginkább előrehaladott stádiumban jelentkeznek, amikor már a máj sejtjei jelentősen károsodnak, és akár köldöksérv is kialakulhat. A legnagyobb veszélyt azonban a hasban felgyülemlett folyadék jelenti.

A fent említett tünetek kialakulása megelőzhető a megfelelő időben és rendszeresen elvégzett májfunkciós laborvizsgálatokkal.

Mit mérünk a májfunkciós tesztekkel, és hogyan? 

A májfunkciós tesztek olyan vérvizsgálatok, amelyeket a májbetegség vagy -károsodás diagnosztizálására és monitorozására használunk. A tesztek bizonyos enzimek és fehérjék szintjét mérik a vérben.

Egyes tesztek arra szolgálnak, hogy információt adjanak arról, hogy a máj mennyire látja el a normál funkciókat, azaz a fehérjetermelést, tájékoztatnak a bilirubinszintről és a vérsüllyedésről. Más tesztek pedig enzimeket mérnek, amelyek a májsejtek károsodásakor a betegségre válaszul jelennek meg a vérben.

A kóros májfunkciós vizsgálatok eredményei nem minden esetben utalnak májbetegségre, ezért az eredményeket minden esetben szakorvosnak kell kiértékelnie.

A májfunkciós tesztek a következőkre használhatók:

 • májfertőzések, például a hepatitis szűrése
 • betegségek nyomon követése
 • a vírusos vagy az alkoholos hepatitis előrehaladásának meghatározása, monitorozása és a kezelés folyamatos nyomon követése
 • méri a betegség súlyosságát, különösen a máj hegesedését (cirózist)
 • képet adhat arról, hogy egyes gyógyszereknek milyen mellékhatásai vannak

A májfunkciós tesztek normálnál magasabb vagy alacsonyabb szintjei májproblémákat jelezhetnek, amelyek a következők lehetnek:

 • Alanin transzamináz (ALT) Az GPT  a májban található enzim, amely segít a fehérjék energiává alakításában a májsejtek számára. Amikor a máj károsodik, az ALT felszabadul a véráramba, és a szintje emelkedik.
 • Aszpartát transzamináz (AST) Az GOT egy enzim, amely segít az aminosavak metabolizmusában. Az ALT-hez hasonlóan az AST is alacsony szinten van jelen a vérben. Az AST-szint emelkedése májkárosodást, betegséget vagy izomkárosodást jelezhet. Várandós hölgyek esetében a megszokottnál alacsonyabb lehet a szintje.
 • Alkalikus foszfatáz (ALP) Az ALP a májban és a csontokban található enzim, amely fontos szerepet játszik a fehérjék lebontásában, a sejtek anyagcseréjében. Az ALP normálisnál magasabb szintje májkárosodást vagy más betegséget jelezhet, például elzáródott epevezetéket vagy bizonyos csontbetegségeket. Több, a májfunkcióról információt adó paraméter együttes emelkedése esetén a máj megbetegedése állhat fent. A kalcium vagy foszfát értékek is kóros értéket mutatnak, az ALP-vel együtt, csontrendszer eredetű probléma állhat fenn.
 • Albumin és összfehérje Az albumin a májban termelődő számos fehérje egyike. A szervezetnek szüksége van ezekre a fehérjékre a fertőzések elleni küzdelemhez és egyéb funkciók ellátásához. A normálisnál alacsonyabb albumin- és összfehérje szint májkárosodásra vagy a vesebetegségre utalhat. 
 • Bilirubin A bilirubin egy olyan anyag, amely az elöregedett vörösvértestek normál bomlásakor keletkezik. A bilirubin átjut a májon, majd az epecsatornába és az epével együtt széklettel, illetve a vesébe bejutott bilirubin vizelettel ürül. A megemelkedett bilirubinszint (sárgaság) májkárosodásra, betegségre vagy bizonyos típusú vérszegénységre utalhat.
 • Gamma-glutamil-transzferáz (GGT) A GGT elsősorban a májban termelődő enzim. A GGT szintje nagyon érzékenyen reagál a máj sérüléseire. A normálisnál magasabb szint a máj vagy az epeutak károsodására utalhat.
 • L-laktát-dehidrogenáz (LDH) Az LDH a szervezet szinte minden szövetében, de főként  a májban található enzim. Az emelkedett szintje májkárosodást és sok más rendellenességet is jelezhet. Segít felderíteni a szervezetben zajló szövetkárosodások helyét. 
 • Protrombin idő (PT) A INR  az az idő, amely alatt a vér megalvad. A protrombin a májban termelődő fehérje. A megnövekedett PT májkárosodást jelezhet, aminek következtében nem termelődik elég faktor, amely a véralvadást segíti, de emelkedhet akkor is, ha a páciens bizonyos vérhígító gyógyszereket szed.

Miért válassza a Prolabor Kft. laborvizsgálatait?

A ProLabor Kft. gyors, hatékony és megbízható laboratóriumi szolgáltatásokat kínál magánszemélyek és a beküldő orvosok számára, folyamatos külső és belső minőség-ellenőrzéssel. A májfunkciós csomagunk az összes laboratóriumban elérhető vizsgálatot tartalmazza.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>