Mérgezések és kábítószer túladagolás labortesztek

Akut mérgezések, kábítószer használat, túladagolás gyanúja vagy toxicitás tünetei esetén labortesztek elvégzésére lehet szükség.

Az akut túladagolási tüneteket okozó gyógyszerek kimutatása és alkalmankénti monitorozása, valamint a sürgősségi, illetve túladagolási vizsgálatok eredményei elsősorban kezelési célokat szolgálnak, de jogi eljárásokhoz is alkalmazhatóak a megfelelő mintavételezés, tárolás és kiértékelés után.

A mérgezés, illetve kábítószer labortesztek választ adhatnak különböző felmerülő kérdésekre. Ha gyors és szakmailag pontos eredményekre van szüksége, méghozzá rövid határidővel, válassza a ProLabor Kft. laborjainak egyikét.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Mikor érdemes mérgezés vagy kábítószer tesztet kérni?

A mérgezés a szervezetbe bejutó exogén anyagok hatására kialakuló múló vagy tartós egészségkárosodás.

Minden esetben szükség lehet mérgezés vagy kábítószer tesztre, amikor egy személynek a következő tünetei vannak: delírium, légzési nehézség, hányinger, izgatottság, görcsrohamok, szívritmus-változások, jellegzetes szagok, megemelkedett testhőmérséklet, vagy amikor egy egészségügyi szakember úgy ítéli meg, hogy gyógyszertúladagolás vagy kábítószer-fogyasztás történhetett.

Vérminta a hagyományos módon, a karok vénájából vehető, továbbá vizeletmintára, ritkábban nyál vagy egyéb testnedv vizsgálatára is szükség lehet.

Mit tesztelünk a mérgezés vagy kábítószer tesztekkel?

A különféle vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek, illegális drogok, háztartási anyagok, alkoholok okozta túladagolásokat.

Az egészségügyi szakemberek ezeket általában bizonyos egyedi gyógyszerekre vagy gyógyszercsoportokra rendelik meg a túladagolás bizonyítása, illetve nyomon követése érdekében.

A lenyelt vagy más módon a szervezetben felszívódó gyógyszerek és egyéb rokon anyagok jellemzően a májban bomlanak le (metabolizálódnak), majd egy idő után kiürülnek a szervezetből, elsősorban a vizelettel. 

Ennek sebessége számos tényezőtől függ. Szerepet játszhat benne az életkor, a testsúly, az, hogy az adott személy melyik nemhez tartozik, sőt, a táplálékfogyasztás és a különböző alapbetegségek is.

A toxicitás, azaz a mérgezés kialakulása a felszívódott vagy lenyelt anyag típusától is függ.

A koncentráció is fontos, de nem mindig számít

Egyes mérgek, kábítószerek és egyéb anyagok csak akkor okoznak tüneteket, ha nagy koncentrációban és a terápiás szint felett vannak jelen a szervezetben. Más anyagok pedig bármilyen koncentrációban mérgezőek lehetnek, és akár mérgező bomlástermékekkel, metabolitokkal is rendelkezhetnek.

Az előbbi csoportba tartozik például az aszpirin, ami magasabb szinten a sav-bázis egyensúly hiányát okozhatja. De ilyen hatása lehet a szívelégtelenségre és az epilepsziára felírt terápiás gyógyszerek túladagolásának, valamint a kábítószereknek, az alkoholnak és az illegális drogoknak is.

A bármilyen koncentrációban mérgező anyagok közé tartoznak egyes alkoholok, mint pl. a metanol, az izopropanol, a propranolol, az etilénglikol, azaz a fagyálló és számos egyéb gyógyszer, illetve vegyi anyag.

Olykor előfordul, hogy vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek is túladagolást okoznak.

Ez elsősorban a túl sok gyógyszer egyszeri lenyeléséből, illetve több gyógyszer kölcsönhatásából fakad, de megtörténhet akkor is, amikor a májnak egyszerre túl sok gyógyszert (elsősorban fájdalomcsillapítókat és egyéb vényköteles pirulákat) kellene feldolgoznia, ami nem sikerül, és a gyógyszerek felhalmozódnak a szervezetben. Gyakori a paracetamol tartalmú készítmények túladagolása, melyek elsősorban a vesét és a májat károsítják. 

A háztartási szerek és az illegális drogok is terhelhetik a szervezetet. Egyes anyagok akár hetekig is az emberi testben maradnak, de csak ritkán okoznak túladagolást, tüneteket.

Gombamérgezést okozhatnak a gombákban található toxinok, illetve az élelmiszerekben elszaporodó bizonyos penészgombák is. Súlyos, életveszélyes állapotot idézhetnek elő, mivel gátolják a fehérjeszintézist

Megnehezíti az időben történő diagnosztizálást, hogy a tünetek a fogyasztást követően viszonylag későn jelentkeznek

Célzott laborvizsgálatok segítségével az orvosok eldönthetik, hogy kezelni kell-e az akut tünetekkel rendelkező pácienseket, illetve felállíthatják a pontos diagnózist.

Magánszemélyek számára is elérhető

A vizsgálat magánszemélyek számára is elérhető, abban az esetben, ha az adott személy akut túladagolási tünetekkel jelentkezik. A tünetek attól függően változnak, hogy az illető hányféle gyógyszert vagy kábítószert szedett be vagy milyen mérgező gombából fogyasztott és mennyit.

Miről árulkodik a teszt eredménye?

A mérgezés és kábítószer tesztek eredményeit gondosan kell kiértékelni, a különböző jelekkel és tünetekkel együtt.

Számos gyógyszernek vannak megállapított terápiás és potenciálisan toxikus szintjei. De az emberek súlyos mellékhatásokat vagy gyógyszer-túladagolás tüneteit tapasztalhatják még akkor is, ha a gyógyszerek koncentrációja a normál terápiás szinten van. Ennek az az oka, hogy a tüneteket az egyéb szedett gyógyszerek, valamint a páciensek életkora és egészségi állapota is befolyásolhatja. 

Fontos, hogy az egészségügyi szakember mérlegelje, hogy milyen gyógyszer-kölcsönhatások járulhatnak hozzá egy adott személy tüneteihez, ezért más gyógyszerekről és étrend-kiegészítőkről is pontos adatokat kell szolgáltatni.

Miért válassza a Prolabor Kft. laborvizsgálatait?

A ProLabor Kft. gyors, hatékony és megbízható laboratóriumi szolgáltatásokat kínál magánszemélyek és a beküldő orvosok számára, folyamatos külső és belső minőség-ellenőrzéssel. A mérgezés és kábítószer laborteszt csomagunk az összes célzott és laboratóriumban elérhető vizsgálatot tartalmazza.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>