Reuma laborvizsgálatok

Fáj az ízülete, és nehezen mozog? Minél többet mozgatja az érintett ízületet, annál nagyobb fájdalmat érez? Netán az érintett ízület meleg, duzzadt és vörös is?

Ezek a reuma, azaz a reumatoid artritisz tünetei is lehetnek. A pontos diagnózishoz többféle vizsgálatra is szükség lehet, melyek egy része a reumás ízületi gyulladás által kiváltott markereket keresi a vérben.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Mi a reuma, és milyen tünetei vannak?

A reuma (reumatoid artritisz) egy gyulladásos, autoimmun eredetű, ízületi merevséggel járó betegség, amit nehéz diagnosztizálni, mivel számos állapot okozhat ízületi merevséget és gyulladást. Leggyakrabban a 40 évesnél idősebb nők érintettek a betegségben, melynek első jelei lehetnek a fáradékonyság, a rossz közérzet, a gyengeség és a fogyás. Az ízületeket érintő tünetek általában hónapokkal később jelentkeznek 

A reuma kialakulásának pontos oka nem ismert, de szerepet játszhatnak benne:

  • genetikai okok,
  • környezeti tényezők,
  • különböző vírus- és baktériumfertőzések,
  • autoimmun betegségek,
  • az ízületi felszín gyulladása, illetve sérülése.

A gyulladásos sejtek és a beteg ízület körül felhalmozódó anyagok károsítják az ízületet és azt a szinoviális réteget, amitől az ízületi felszínek normál esetben könnyen siklanak egymáson, és amitől az ízület egészségesen működik, továbbá a csontokat borító porcokat, és később a csontokat is.

Így alakulnak ki a jellegzetes, gyulladással, illetve fájdalommal járó panaszok és ízületi deformitások.

A betegség hullámzó lefolyású. Vannak fellángolási és vannak enyhébb, lappangó időszakok. Gyakran a csuklók, a térd, a végtagok kisízületei érintettek a reumás megbetegedésben, általában szimmetrikusan.

A reggeli ízületi merevség egy szembetűnő tünet, ami a megfelelő kezelés nélkül fokozatosan romolhat.

A reuma nem gyógyítható, de a megfelelő időben elkezdett terápiával a páciensek életminősége jelentősen javítható, a fájdalom és a gyulladás pedig enyhíthető. 

Miért fontos a vérvizsgálat reumás panaszok esetén?

A reuma vérvizsgálat a diagnózis megerősítésére szolgál. Ugyan egyetlen vérvizsgálat sem tudja véglegesen bizonyítani vagy kizárni a reumatoid artritiszt, de számos vizsgálat kimutathatja a gyulladás jeleit a vérből.

Nem létezik egyetlen teszt a betegség diagnosztizálására, de a vérviszgálatokból számos információ megtudható, ami segíti az orvosokat a pontos diagnózis felállításában

Ha tehát a fenti tüneteket észleli, érdemes orvoshoz fordulnia, illetve elvégeztetni a specifikus vizsgálatokat.

A reumatoid artritisz diagnosztizálásához használt vérvizsgálatok

Az Eritrocita ülepedési sebesség (EES, vörösvértest süllyedés) segíthet felmérni a gyulladás szintjét a szervezetben.

A C-reaktív fehérje (CRP) segíthet mérni a gyulladás szintjét a vérben.

A teljes vérkép (CBC) értékeli a vért alkotó sejteket. Ez magában foglalja a fehérvérsejteket, a vörösvértesteket és a vérlemezkéket. A tünetek egyéb lehetséges okainak kizárására, valamint az általános egészségi állapot felmérésére használható.

Ezzel a vérképvizsgálattal ellenőrizhető, hogy fennáll-e a vérszegénység, amely során a vér nem képes elegendő oxigént szállítani a vörösvérsejtek hiánya miatt. A vérszegénység gyakran előfordul a reumatoid artritiszben szenvedőknél, bár önmagában nem elegendő a reumatoid artritisz diagnosztizálására.

A reumatoid faktor (Rf) teszttel mérjük a reumatoid faktorok szintjét a vérben. Olyan fehérjéket keresünk, amelyeket az immunrendszer termel, amikor megtámadja az egészséges szöveteket.

A reumatoid artritiszben szenvedő emberek nagy részének (kb. felének) magas a reumatoid faktor szintje a vérben.

A CCP antitestek vizsgálata a ciklikus citrullinált peptid teszteket takarja, és az immunrendszer által termelt antitestek jelenlétét mutatja ki a vérből. A CCP vizsgálat segíthet a korai stádiumban lévő betegség diagnosztizálásában, specifikusabb lehet, mint az Rf.

Azoknál az embereknél, akiknél pozitív az anti-CCP, nagyobb valószínűséggel alakul ki a reumatoid artritisz – de ez nem mindenkire igaz. 

Amennyiben Önnek ízületi fájdalma van, érdemes minél előbb elvégeztetnie a szükséges teszteket. 

A ProLabor Kft. teljes körűen felszerelt laborjaiban gyorsan és kényelmesen végeztetheti el a szükséges laborvizsgálatokat.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>