Szív- és érrendszeri rizikófaktorok

Dohányzik? Magas a vérnyomása, vagy magas koleszterinszinttel, netán cukorbetegséggel él? Ez esetben érdemes rendszeresen szív- és érrendszeri rizikófaktorok kiszűrésére irányuló vérvizsgálatot végeztetnie.

Mert bár egyetlen vérvizsgálati eredmény alapján önmagában nem jelenthető ki a szívbetegség kialakulásának kockázata, de a szív- és érrendszeri rizikófaktorok számos laboratóriumi és képalkotó vizsgálattal igazolhatók.

A diagnózis a beteg kórtörténetének és családi anamnézisének, a rizikófaktoroknak, a fizikális vizsgálatnak és a laboratóriumi leleteknek az összehangolásával állítható fel. Ezért fontolja meg a szív- és érrendszeri rizikófaktorok kimutatására szolgáló laborvizsgálat kínálta lehetőséget a ProLabor Kft. laborjainak egyikében.>>>

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

Melyek a leggyakoribb szív- és érrendszeri rizikófaktorok?

A vérben található anyagok komplex információt nyújthatnak az Ön szívének egészségével kapcsolatban, különös tekintettel a szív- és érrendszeri rizikófaktorokra. 

A szív lehetővé teszi, hogy a vér által az oxigén és a tápanyagok eljussanak a szervezet minden egyes pontjára. A szívünk naponta több mint 100 ezer dobbanással, percenként több mint 5,5 liter vért pumpál.

De vajon Ön eléggé odafigyel-e a szív egészségére?

A WHO szerint a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak világszerte.

A szív- és érrendszeri betegségek a szív és az erek rendellenességeinek egy csoportját jelentik, beleértve a szívkoszorúér-betegséget, az agyi érbetegséget, a reumás szívbetegséget és más állapotokat. Sokan nem veszik komolyan a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat. Ennek következményeként, a becslések szerint, évente 17,9 millió ember hal meg a világon szív- és érrendszeri betegségek okozta szövődményekben. 

Tudta, hogy 5-ből 4 ilyen haláleset szívinfarktus és szélütés miatt következik be?

Ráadásul ezeknek a halálozásoknak az egyharmada 70 év alatti embereket érint!

Ne hagyja, hogy a mozgásszegény életmód vagy az egészségtelen táplálkozás szívbetegségeket okozzon önnek!

Rendszeresen kövesse nyomon a szív- és érrendszeri rizikófaktorokat célzott laborvizsgálatok segítségével.

A leggyakoribb szív- és érrendszeri rizikófaktorok jelentősen megnövelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ilyen pl:

 • a dohányzás,
 • a magas vérnyomás,
 • a magas koleszterinszint, 
 • a cukorbetegség,
 • a mozgásszegény életmód.

A legjobb vérvizsgálatok a szívbetegségek diagnosztizálására

A célzott laborvizsgálatok hozzájárulhatnak az olyan betegségek megelőzéséhez, mint például a szívroham, a magas koleszterinszint vagy a szívelégtelenség. A leggyakoribbak közé soroljuk:

 • a lipidprofil tesztet,
 • a nagy érzékenységű C-reaktív fehérje tesztet,
 • a troponin tesztet.

1. Lipidprofilteszt

A koleszterintesztnek is nevezett lipidprofilteszt a vérben található zsírok szintjét méri, és jelezheti a szívroham, a szélütés és más szívbetegségek megnövekedett kockázatát. Ez a teszt általában egyéb adatokat is tartalmaz, mint pl:

 • Az összkoleszterint, ami a vérben lévő összes koleszterin mennyiségére vonatkozik. Ha ez az érték megnövekedett, akkor az növeli a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
  Az ideális érték: a 200 mg/dl vagy az 5,2 mmol/liter alatti érték.
 • A nagy sűrűségű lipidprotein, azaz HDL-koleszterin (a jó koleszterinnek is nevezett koleszterintípus) segít fenntartani az artériák átjárhatóságát és így a vér szabadabb áramlását.
 • Az alacsony sűrűségű lipidprotein, azaz a LDL-koleszterin (a rossz koleszterinnek is nevezett koleszterintípus). Ha túl sok LDL-koleszterin van a vérben, az plakklerakódásokhoz vezethet az erekben, ami csökkenti a vér áramlását. A felhalmozódó plakkok ráadásul felszakadhatnak, és súlyos szív-, illetve érrendszeri problémákat okozhatnak.
 • A trigliceridek más típusú zsírok a vérben. Megemelkedett szintjük növelheti a szívbetegség kialakulásának kockázatát.
  Az ideális érték: 150 mg/dl, azaz 1,7 millimol/liter alatti érték.

2. Nagy érzékenységű C-reaktív fehérje, azaz CRP-teszt

A C-reaktív fehérje teszt a máj által termelt CRP-fehérje mennyiségét méri, ami a szervezet sérülés vagy fertőzés következtében kialakult gyulladására adott válaszként kerül a véráramba.

A CRP-teszt kimutatja a C-reaktív fehérje alacsonyabb, illetve magasabb szintjét is a vérben.

Az emelkedett CRP-fehérje szint a szívinfarktus, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatára hívja fel a figyelmet. 

Ennek a vérvizsgálatnak rendkívül nagy a jelentősége a szívbetegségek diagnosztikájában, mivel segíthet meghatározni a szívbetegség kockázatát, még azelőtt, mielőtt a tünetek megjelennének.

A 2 mg/liter feletti CRP-szint a szívbetegség fokozott kockázatát jelzi.

Ugyanakkor a teszteredmények birtokában még nem lehet kijelenteni a szívbetegséget, más vizsgálatokra is szükség van!

Figyelem! A CRP-szint átmeneti megemelkedésének hátterében a szívbetegségen kívül más, pl. egy vírusfertőzés is állhat, ezért érdemes két hét szünettel egy újabb tesztet végezni.

3. Troponinteszt

A troponin a szívizomban található fehérje, ami általában nem található meg a vérben, viszont a szívizmok károsodásakor a vérbe kerül.

A troponinteszt kimutatja a vérbe kerülő troponin fehérjét. Minél több szívizom sérül, annál nagyobb mennyiségű troponin szabadul fel a vérben.

Két típusa van, amelyek kardinális markerként szívsérülés vagy -károsodás azonosítására szolgálnak. A magas troponinszint éppen zajló vagy kicsivel korábbi szívrohamot jelezhet

Szakmailag megbízható laboreredményeket szeretne, fennakadás-mentesen és gyorsan? Válassza a ProLabor Kft. szív- és érrendszeri rizikófaktorok kiszűrésére irányuló laborvizsgálatait!

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Tiszafüreden, Karcagon, Kisújszálláson, Hajdúszoboszlón és vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot: