Véralvadásgátló szedés – laborvizsgálatok

Ha a vérrögképződés megelőzése céljából véralvadásgátló (mn. vérhígító) gyógyszereket (pl. Warfarint, Marfarint vagy Syncumart) szed, akkor INR tesztre is szüksége van. A véralvadásgátló szedés hatékonyságát 2-4 hetente tesztelni kell.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Mi az az INR teszt? 

Az INR teszt (International Normalized Ratio, Nemzetközi Normalizált Arány) méri a véralvadás idejét, más néven a protrombin időt vagy PT-t, ami a véralvadásgátlóként is ismert vérhígító gyógyszerek hatékonyságának ellenőrzésére szolgál.

Az INR tesztekkel mérhető, hogy fennáll-e véralvadási probléma.

A protrombin a máj által termelt fehérje, amit alvadási faktornak is nevezünk. A fő feladata a vér megfelelő sűrűségének biztosítása (ne legyen túl alvadékony, és ne legyen túl vérzékeny). Az INR teszttel ezt az alvadási faktort mérjük, tehát azt, hogy mennyi ideig tart a vér alvadása.

Miért van szükség erre a tesztre?

Az INR-tesztet a vérrögképződés megelőzésére felírt ún. vérhígító gyógyszerek, például a Warfarin, a Marfarin és a Syncumar miatt végezzük. Ezeket a gyógyszereket általában pitvarfibrilláció esetén vagy mesterséges billentyűvel rendelkező személyeknek írják fel a kezelőorvosok, a vérrögképződés megelőzésére.

A vérhígító gyógyszerek valójában nem hígítják a vért, a hatásukat úgy fejtik ki, hogy növelik a véralvadáshoz szükséges időt.

Mert a véralvadás ugyan segít a szervezetnek megállítani a vérzést, de a túl gyors véralvadás vérrögök kialakulásához vezethet! A vérrögök pedig agyvérzést vagy akár szívrohamot is okozhatnak.

A kezelőorvosok az INR-teszt eredmények segítségével bizonyosodhatnak meg arról, hogy megfelelő dózisú gyógyszert írtak-e fel a páciensek számára.

A rendszeresen végzett INR-tesztek segítségével egyensúlyban tartható a belső vérzés kockázata a vérrögképződés kockázatával.

Az INR-teszt ajánlott véralvadási problémák esetén, különösen műtét előtt, a máj működésének ellenőrzésére, a különböző vérzéses panaszok körülményeinek ellenőrzésére, valamint a véralvadásgátló szedés hatásának figyelemmel kísérésére.

Mit mutatnak az eredmények?

Amennyiben az INR a tartományon belül marad: kicsi az esélye a vérzésnek vagy a vérrögképződésnek.

Ha az érték a tartomány felett van: megnövekszik a vérzés kockázata.

Ha az érték a tartomány alatt marad: megnövekszik a vérrögképződés kockázata.

Ezért gyakori vérvizsgálatra van szükség, ami megóvhatja a pácienseket a túlzott vérzéstől vagy a vérrögképződéstől.

Egészséges, véralvadásgátlót nem szedő embereknél az INR értéke 1.

A véralvadásgátló gyógyszert szedők esetében a cél, hogy ne alakuljon ki vérrög, ezért az INR érték 2-3 között optimális, még a szívbillentyű betegsége esetén ez az érték még magasabb is lehet.

Fontos, hogy az eredmény értékelésekor figyelembe kell venni minden egyéb társbetegséget, életkort. Az eredményeket csak egyénileg szabad értékelni!

Figyelem! Amennyiben módosítják a gyógyszeradagot, gyakrabban kell ellenőrizni, és minden esetben akkor kell levenni a vért, amikor a kezelőorvos javasolja!

Az eredményt befolyásoló tényezők

Vannak olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják az eredményeket. Ilyenek lehetnek:

 • lázzal, hasmenéssel járó betegségek,
 • májbetegségek
 • bizonyos élelmiszerek,
 • vény nélkül kapható gyógyszerek (főként az acetilszalicilsav tartalmú szerek),
 • fogamzásgátlók vagy egyéb hormontartalmú készítmények szedése
 • gyógynövények,
 • K-vitaminban gazdag ételek túlzott fogyasztása vagy K-vitamin hiánya
 • alkohol,
 • kimaradt adagok,
 • súlyváltozás,
 • az aktivitási szint változása.

Hogyan készüljön fel a tesztre?

Nincs szükség speciális előkészületekre, de el kell hagyni azokat a gyógyszereket, élelmiszereket és egyéb tényezőket, amelyek befolyásolhatják az eredményt. Gyógyszereinek elhagyása előtt konzultáljon kezelőorvosával!

A kezelőorvosnak ismernie kell, hogy a páciens milyen gyógyszereket és étrend-kiegészítőket szed, milyen étrendet követ, történt-e változás az étrendjében, illetve a fizikai aktivitásában.

A levett vérmintából korszerűen felszerelt laboratóriumban állapítjuk meg az eredményeket.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>