Vérzékenység – laborvizsgálatok

A vérzékenység egy bizonyos véralvadási zavart jelent, ami a vér alvadásának lassulásával jár. A páciensek általában a sebek erős vérzését tapasztalják.

Ez az állapot nem annyira veszélyes, mint a spontán kialakuló belső vérzések, amelyek ízületeket roncsolhatnak és erős fájdalmakat, súlyos mozgáskorlátozottságot is okozhatnak.

A megfelelő laboratóriumi tesztekkel a vérzékenység kiszűrhető, illetve a vérzékenységben érintett páciensek állapota nyomon követhető.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Mi okozhat vérzékenységet?

A vérzékenység hátterében több ok is állhat. A legismertebb a hemofília, egy öröklődő betegség, ami az egyes véralvadási faktorok hiányából ered.

Bármelyik véralvadási faktor mennyiségi csökkenése vagy funkciózavara fokozott vérzéssel járó állapotot okozhat.

Például a máj sérülése is véralvadási zavarokat idézhet elő, mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli. 

A betegség a nőket és a férfiakat egyaránt érinti.

A vérzékenység lehet szerzett és veleszületett, azaz genetikai eredetű véralvadási zavar, de különböző sérülések során kialakuló vérlemezkeszám- és vérlemezkekoncentráció-csökkenés is előidézheti.

A vérlemezkék számának csökkenése 

A vérlemezkék számának csökkenése a bőrön pontszerű vagy kisebb méretű bevérzéseket okozhat, amelyek a nyálkahártyán és a szájüregben is megjelenhetnek.

Alvadási faktorok hiánya

Ha az alvadási faktorok hiányoznak a szervezetből, akkor nagyobb méretű vérömlenyek keletkezhetnek a bőr alatt, az izomzatban, súlyos esetben akár az ízületekben is.

Az érfalak gyulladásos megbetegedései

Az érfalak gyulladásos megbetegedései jellegzetes, pontszerű, később nagyobb, csoportosan jelentkező vagy összefolyó foltokat hoznak létre egy-egy testtájékon. Leggyakrabban a végtagok azonos oldalain.

Szerzett véralvadási zavart okozhat:

  • az öregedés, mert a csontvelő kevesebb és kevésbé aktív vérlemezkét termel,
  • a C-vitamin hiánya,
  • az alkoholizmus,
  • az egyes betegségekre használt gyógyszerek (pl. nem szteroid gyulladásgátlók),
  • a kristályos, alacsony molekulasúlyú heparin (pl. vénaerősítő tablettákban),
  • szájon át szedhető véralvadásgátlók
  • és a sugárterápia is.

A csontvelő működésében bekövetkező zavar jelentősen csökkentheti a vérlemezkék számát, ami fokozottan előfordulhat az immunhiányos esetekben (pl. a HIV-fertőzésben szenvedő betegeknél).

Veleszületett véralvadási zavar 

A veleszületett véralvadási zavaroknak két betegség állhat a hátterében: a Glanzmann-trombaszténia és a von Willebrand-szindróma.

Mit mérnek a véralvadási tesztek?

A véralvadás egy hasznos folyamat, mert megakadályozza a túlzott vérzést. Az ereken áthaladó vérnek azonban nem szabad megalvadnia, mert az vérrögképződéshez vezethet, és a véráramon keresztül eljuthat a szívbe, a tüdőbe vagy akár az agyba is. 

Figyelem! A szervezetben keringő vérrögök szívrohamot, stroke-ot vagy akár agyhalált is okozhatnak.

A véralvadási tesztek a vér alvadási képességét mérik és azt, hogy mennyi ideig tart maga a folyamat. A tesztelés segíthet az orvosnak felmérni a túlzott vérzékenység vagy a vérrögök okozta trombózis kialakulását kockázatát.

Egy vérvétel során levett minta laboratóriumi vizsgálata során állapítható meg a véralvadási probléma oka. A véralvadási zavarok veszélyes mértékű vérzést és vérrögképződést okozhatnak, ezért amennyiben önnek vagy páciensének véralvadási zavara van, több véralvadási teszt is rendelkezésre áll.

Véralvadási probléma hátterében állhat

  • májbetegség, ami a véralvadási képesség hiányát okozhatja,
  • trombofília, azaz túlzott véralvadási képesség,
  • hemofília, azaz gyenge véralvadási képesség.

A véralvadást mérő tesztek segítségével nyomon követhető a véralvadási képességet befolyásoló gyógyszereket szedő, valamint a műtétek előtt álló vagy a már műtéteken átesett páciensek állapota. 

Milyen véralvadási vizsgálatok vannak?

Teljes vérkép panel (CBC)

A teljes vérkép eredménye figyelmeztetheti az orvost a vérszegénységre és az alacsony vérlemezkeszámra, ami megzavarhatja a vérellátási képességet.

V. faktor (Leiden-mutáció) vizsgálat

Az V. faktor is részt vesz a véralvadásban, genetikai mutációja esetében lebontásának hiánya miatt túlsúlyba kerülnek a vérrögképződést előidéző faktorok. A véralvadás fokozottabbá válik és megnő a trombózis esélye. Szűrése kiemelten fontos, ha a családban már diagnosztizáltak Leiden-mutációt, várandósság, hormontartalmú fogamzásgátlók szedése és kóros APC-rezisztencia eredmény esetén.

A kórosan alacsony szint májbetegségre, primer fibrinolízisre (a vérrögök lebomlására) vagy disszeminált intravaszkuláris koagulációra (DIC) utalhat. A DIC valamely alapbetegség következménye (daganatok, súlyos májelégtelenség, szepszis, stb.) és életveszélyes állapotot idézhet elő.

A fibrinogénszint mérése

A fibrinogén egyfajta fehérje, amit a máj termel. A teszt megmutatja, hogy mennyi fibrinogén van a vérben. A kórosan alacsony eredmények túlzott vérzésre utalhatnak, míg az emelkedett értékek jelzik a megnövekedett trombózis, illetve embólia kialakulásának esélyét.

Protrombin idő (PT vagy PT-INR)

A protrombin idő vizsgálat egy másik, szintén a májban termelődő fehérje mérésére szolgáló teszt. Ezzel kifejezetten azt mérhetjük, hogy mennyire optimális, és mennyi ideig tart a vér alvadása. 

Általában 25-30 másodpercet vesz igénybe, és ez tovább tarthat, ha valaki vérhígítót szed. 

A PT-INR értékének időnkénti ellenőrzése elsősorban a véralvadásgátlót (Syncumar, Marfarin, Warfarin) szedők terápiájának követése miatt fontos. 

Vérlemezkeszám (Thrombocytaszám)

A vérlemezkék olyan sejtek a vérben, melyek elősegítik a véralvadást. A vérlemezkeszám rendellenesen alacsony lehet a kemoterápiás kezelés alatt, és akkor is, ha valaki vérátömlesztésen esett át. 

Az alacsony vérlemezkeszám egyéb okai között tartjuk számon a cöliákiát, a K-vitamin-hiányt és a leukémiát is. Alacsony thrombocytaszám esetén spontán bevérzések alakulhatnak ki a nyálkahártya és bőr felszínén.

A véralvadási tesztet is ugyanúgy végezzük, mint a többi laborvizsgálatot. Előfordulhat, hogy abba kell hagyni bizonyos gyógyszerek szedését a teszt elvégzése előtt, de más előkészületre nincs szükség. A vizsgálat elvégzése és a gyógyszer szedésének felfüggesztése előtt mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával! 

A levett vérmintákból, korszerűen felszerelt helyszíneken, laboratóriumi körülmények között állapítjuk meg az eredményeket.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>