Zsíranyagcsere-zavar

A zsíranyagcsere-zavar (mn. metabolikus szindróma, lipid rendellenesség) olyan állapotok összességét jelenti, amelyek gyakran együtt fordulnak elő, és növelik a cukorbetegség, a szívinfarktus, az agyvérzés és egyéb szívbetegségek kockázatát.

A zsíranyagcsere-zavar időben felismerhető, laboratóriumi tesztekkel kiszűrhető, és a páciensek állapota nyomon követhető.

>> Jelentkezem a vizsgálatra

Hogyan alakul ki a zsíranyagcsere-zavar?

A zsíranyagcsere-zavarnak számos oka lehet. Az egyik leggyakoribb a genetikai hajlam. De számítanak az életmódbeli szokások és az étkezési szokások is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a páciensek állapotát pozitív vagy negatív irányba.

Növelheti a lipidszintet:

 • A telített zsírokban, egyszerű szénhidrátokban, cukrokban gazdag étrend növeli a vérzsír- vagy lipidszintet, különösen a trigliceridszintet.
 • A hasi zsírpárnák megjelenése az LDL (köznyelvben: rossz koleszterin) emelkedett szintjével függ össze, és magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség kialakulásához is vezethet.
 • Különösen az ülő életmódot folytató cukorbetegeknél a trigliceridek az izmokban és a májban halmozódnak fel, ahelyett, hogy energiaként felhasználná őket a szervezet.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése (pl. az ösztrogént tartalmazó, a magas vérnyomásra, illetve bizonyos pszichiátriai állapotokra felírt szerek, szteroidok) növelheti a lipidszintet.
 • A genetikailag öröklődő, krónikusan emelkedett koleszterinszint is okozhat szövődményeket.

A betegség egy ideig néma, azaz korai szakaszban nem okoz rendellenességeket, és gyakran egy rutin vérvizsgálat során derül ki.

A metabolikus szindróma tünetei

A zsíranyagcsere-zavarra következtethetünk:

 • a hasi elhízásból, ahol a zsírfelesleg a hasban, a gyomorban és annak környékén jelentkezik,
 • az emelkedett vérnyomásból (hipertónia),
 • a vér magas trigliceridszintjéből, 
 • a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL-koleszterin) alacsony szintjéből,
 • a csökkent éhgyomri glükózszintből (IFG)
 • vagy abból, ha cukorbetegség áll fenn.

Figyelem! A normál értéknél magasabb vércukorszint (ami még nem jelent 2-es típusú cukorbetegséget), a magas koleszterin- és trigliceridszint együttesen megnövelik a különböző betegségek, pl. az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, az infarktus, illetve az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

Hogyan diagnosztizálható a zsíranyagcsere-zavar?

A lipid-rendellenességek diagnosztizálásához testsúlymérésre és vérvizsgálatra van szükség, amit lipidprofilnak nevezünk.

A lipidprofil teszt éhgyomri, tehát 10-12 órával a teszt elvégzése előtt már nem szabad ételt fogyasztani. Ez a teszt méri az összkoleszterin, az LDL-koleszterin, a HDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét is, valamint egyéb markereket.

Az emelkedett triglicerid szintű pácienseknek speciális lipidtesztre van szükségük, és a kezelőorvos a szénhidrátok és a telített transzzsírok korlátozását írhatja elő.

További vizsgálatokra lehet szükség az emelkedett lipidszint esetén, olyan okok kizárására, mint a pajzsmirigy-működési zavarok, máj- vagy vesebetegség és a gyógyszerek mellékhatásai.

A vizsgálat során nemcsak az LDL és a HDL szintjét mérjük, hanem a lipoproteinek koncentrációját és méretét is ellenőrizzük a vérben. A lipoproteinek közül kiemelkedő jelentőséggel bír a lipoprotein(a) (Lp(a)), melynek magas értéke akár 70%-kal is megnövelheti a koszorúér betegség kialakulásának esélyét. Felépítésében az LDL, illetve egy fehérjeburok (apoprotein(a)) vesz részt, emiatt alakulhat ki vérrög, illetve az plakkok képződhetnek az artériákban. Szintje elsősorban örökletesen meghatározott. Életmódváltással közvetlenül az Lp(a) értéke nem befolyásolható, de több más zsíranyagcserében szerepet játszó faktor értéke normalizálható, melynek következtében az emelkedett Lp(a) szint kisebb eséllyel okoz megbetegedést.

A Belgyógyászati Szakmai Kollégium által leírt, magas kockázatú betegek számára elérendő értékek*:

 • Össz koleszterin-szint <4,5 mmol/l 
 • LDL-C <2,5 mmol/l • Triglicerid-szint <1,7 mmol/l 
 • HDL-C szint férfiakban >1,0 mmol/l, nőkben >1,3 mmol/l

*https://old-kollegium.aeek.hu/conf/upload/oldiranyelvek/BELGY_Zsiranyagcsere%20zavarokrol_mod0_v0.pdf

A zsíranyagcsere teszteket hasonlóképpen végezzük, mint a többi vérvizsgálatot: a levett mintából laboratóriumi körülmények között állapítjuk meg az eredményeket.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és ezek vonzáskörzetében érhetőek el. Itt kérhet időpontot.>>>