Általános tudnivalók

Tisztelt Hölgyem / Uram! Kedves Betegünk!

A laboratóriumi mintavételekről az alábbi tájékoztatást adjuk Önnek:

Laboratóriumi vizsgálatokra általában a kezelőorvos javaslatára, biztosítás terhére kerül sor. Ha azonban Ön beteg, vagy rendszeres ellenőrzésre szorul, vagy családjában előfordul cukorbetegség, magas choleszterin szint, thrombosis, daganatos betegségek vagy egyéb, vagy vigyáz egészségére és időnként szűrő- ellenőrző vizsgálatokat kíván végeztetni, akkor azt saját kezdeményezésére, térítés ellenében megteheti.

A vér (vizelet, széklet) minta vétele történhet:

  • ProLabor Kft Laboratóriumaiban
  • háziorvosi, foglalkozásegészségügyi rendelőkben
  • kérésére otthonában, egészségügyi szakember által, egyszer használatos, zárt mintavételi eszközökkel, melyek az Ön és a mintavevő biztonságát szavatolják.

A mintatévesztés és a korrekt eredmény érdekében csak a minta címkéjén és a Laboratóriumi vizsgálatkérő lapon egyező dokumentációval ellátott, a vizsgálatot megelőző un. preanalitikai előírásoknak megfelelő módon levett, szállított és tárolt vizsgálati anyagot dolgoznak fel a laboratóriumok. A betegek (hozzátartozók) tájékoztatása, a vizsgálatok céljának ismertetése és előkészítése a mintavételhez: a betegek kezelőorvosának a feladata. A mintavétel előtt a laboratóriumi asszisztens (phlebotomus) rövid felvilágosítást, tájékoztatást nyújt Önnek a szorosabb együttműködést igénylő vizsgálatokról.

Az eredményeket laboratóriumi diplomás, orvos érvényesíti, ekkor válik az Ön egészségi állapotára megbízható információt adó leletté. A leletek tartalmának értelmezésére vonatkozó információt asszisztens nem adhat sem betegnek, sem hozzátartozónak. A betegekkel összefüggő személyi és diagnosztikai adatokkal kapcsolatban a laboratóriumi dolgozóknak titoktartási kötelezettségük van. Eredményt telefonon csak a kezelőorvossal közlünk.

Leletét postán, személyesen, vagy az adatvédelmi előírásoknak megfelelően meghatalmazott személy útján kaphatja kézhez. A saját kezdeményezésre végzett vizsgálatok leletét akár e mail-en is kérheti.

Ha bármilyen kérdése van tanulmányozza honlapunkat részletesebben, vagy kérdezzen telefonon.
Elérhetőségeink >>