Vizelet vizsgálat – 24 órás

24 órás vizeletgyűjtés módja

A vizeletgyűjtés napján 1,0-1,5 liter folyadékot igyon, de ennél többet ne. Amíg vizeletét gyűjti, szeszes italt nem fogyaszthat (sört sem); az alkohol fogyasztása a vizsgálat eredményét értékelhetetlenné teszi.

A rendszeresen szedett gyógyszerek nevét tüntesse fel a vizeletet tartalmazó üvegre ragasztott címkén.

A vizeletgyűjtés napjának reggelén hólyagját ürítse ki; erre a vizeletre nincs szükség, de a vizeletürítés időpontját jegyezze meg! (pl.: 6 óra 30 perc). Ettől az időponttól kezdve vizeletét egy nagyobb edénybe gyűjtse! (Ha éjszaka esetleg felkel vizelni, azt is az edénybe engedje.). A következő nap reggelén ugyanabban az időpontban ürítse ki hólyagját, mint az előző napon (pl.: 6 óra 30 perckor), de erre a mennyiségre szükség van, ez is a gyűjtőedénybe kerüljön. A gyűjtés ideje alatt a vizeletet hűvös helyen kell tartani! Az ilyen módon gyűjtött összes vizeletet tiszta (előzetesen gondosan kiöblített), száraz, jól záródó üvegedénybe öntse, az üvegre címkét ragasszon, melyre nevét és a dátumot valamint a gyűjtés időtartamát (pl.: 24 óra) írja rá!

A vizsgálati anyagot a gyűjtés befejezésének napján délelőtt 10 óráig juttassa el a laboratóriumba. Ha ez nem lehetséges, másnapig a vizelet hideg helyen tárolandó.

Amennyiben nem a teljes mennyiségű gyűjtött vizelet kerül beküldésre, a következőkre ügyeljünk:

  • a gyűjtött vizelet össztérfogatát milliliter pontossággal meg kell mérni, és a gyűjtési időtartammal együtt fel kell tüntetni a minta címkéjén, illetve a laboratóriumi vizsgálatkérő lapon
  • a laboratóriumba küldendő rész szállítóedénybe történő áttöltése előtt, a teljes gyűjtött mennyiséget rázással, alaposan össze kell keverni. Fontos, hogy a kért vizsgálat elvégzéséhez szükséges minimális vizeletmennyiség eljusson a laboratóriumba.

Megjegyzés: A 12 órás vizeletgyűjtést értelemszerű módosításokkal, fentiekhez hasonlóan végezzük. Menstruáció ideje alatt vizeletgyűjtés csak katéteren keresztül végezhető.

Ha bármilyen további kérdése van, tanulmányozza honlapunkat részletesebben, vagy kérdezzen telefonon.
Elérhetőségeink >>