Gyomor és bélrendszeri laborvizsgálatok

Emésztési problémákat tapasztal? Megmagyarázhatatlan okból fáj a gyomra? Bizonyos ételek elfogyasztása után puffad, hasmenése vagy éppen székrekedése van?

A fenti tünetek gyomor és bélrendszeri problémákra utaló jelek lehetnek. A pontos diagnózis felállításának érdekében érdemes átfogó vizsgálatokat végezni, beleértve a vérvizsgálatokat is.

A ProLabor Kft. gyors és szakmailag megbízható eredményeket biztosít, ezzel segítve a megelőzést, a diagnózis felállítását és a betegség nyomon követését.

PONT ERRE VAN SZÜKSÉGEM! ÉRDEKEL

Milyen gyomor és bélrendszeri panaszok merülhetnek fel?

A gyomor és bélrendszeri panaszok különböző eredetűek lehetnek, ezért a páciensek többféle tünetet is tapasztalhatnak. 

Ebbe a betegségcsoportba soroljuk:

  • a súlyos gluténérzékenységet, azaz a cöliákiát,
  • a gyulladásos bélbetegséget (pl. Crohn-betegség),
  • a fekélyes vastagbélgyulladást,
  • a gyomorfekélyt,
  • a gyomorrákot,
  • a különböző ételallergiákat, ill. ételintoleranciákat.

A célzott laborvizsgálatok során olyan anyagok szintjét mérjük a vérben, amelyek utalhatnak az adott betegségre.

Gyomor és bélrendszeri panaszok esetén már a tünetek megjelenésekor érdemes vérvételt kérni. A  vérből végzett labortesztek szakmailag korrekt és pontos eredményt adnak, ami jelentősen megkönnyíti a kezelőorvos számára a pontos diagnózis és a kezelési terv felállítását.

Mit mérünk a vérvizsgálat során, és hogyan?

A laboratóriumi vizsgálatok különböző paramétereket határozunk meg. Az egyes vérvizsgálati eredmények akár percek alatt, órákon belül vagy esetleg hetek alatt érkeznek meg.

A különböző paraméterek meghatározása utalhat az egyes betegségekre:

Cöliákia ( lisztérzékenység, gluténérzékenység )

A vérvizsgálati eredményben egyes autoantitestek normálnál magasabb szintjét találjuk. Ezek az antitestek autoimmun folyamat részeként, genetikai alapon, vagy környezeti provokációra termelődnek. A vékonybél bolyhainak pusztulásával, bélrendszeri tünetekkel és társ-betegségekkel járhat. A vékonybél károsodásának következménye a különféle vitaminok és tápanyagok felszívódási zavara, mely hozzájárul a társbetegségek kialakulásához.

Gyulladásos bélbetegség

A vérvizsgálat megnövekedett fehérvérsejtszámot mutat, ami a gyulladásra utaló legfontosabb tényező. A rendszeres hasmenés, hasi görcsök, fogyás és láz is lehet a krónikus bélbetegség tünete.

Helicobacter pylori fertőzés

A felnőtt lakosság akár 60%-a is hordozhatja a Helicobacter pylori baktériumot anélkül, hogy jellegzetes tünetek tapasztalnának, ennek ellenére a súlyosabb tünetek kialakulásának esélye jelentős.

A baktérium jelenléte vér- és székletvizsgálattal mutatható ki, továbbá gyomorhurutot, gyomorfekélyt is jelezhet, ami egyben nagyobb kockázatot jelent a gyomorrák kialakulására. 

Gyomorrák

A gyomorrák felismerését nehezíti, hogy számos olyan tünete lehet, mely más betegségre utalhat, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a mielőbbi felismerésben. Az egyik gyomorrákra utaló jel lehet a vérszegénység. A betegség az alacsony mennyiségű fehérvérsejtszámmal és teljes vérkép vizsgálattal kimutatható. A székletben megjelenő vér is jelezheti a daganat meglétét.

Ételallergiák

A különböző ételallergiák meghatározására szolgáló vértesztek során IgE antitestek jelenlétét vizsgáljuk, melyek akkor keletkeznek, ha az adott élelmiszerre az immunrendszer túlérzékenységet jelez. 

Az ételallergiák diagnosztikájában kiemelkedő szereppel bír a hisztamin intolerancia (DAO teszt) is. A DAO enzim felelős a hisztamin lebontásáért, melynek hiánya vagy csökkent működése esetén a megnövekedett hisztamin szint allergiás reakciókat indíthat el. Elsősorban magas hisztamintartalmú, vagy a hisztaminlebontást gátló élelmiszerek fogyasztásakor jelentkeznek az emésztőrendszeri, idegrendszeri és egyéb tünetek.

Miért válassza a Pro Labor Kft. laborvizsgálatait?

A ProLabor Kft. több mint 25 éve nyújt megbízható laboratóriumi szolgáltatásokat, pontos, szakmailag korrekt eredményeket magánszemélyek és a labormintát beküldő orvosok számára. Munkánkat folyamatos külső és belső minőség-ellenőrzéssel végezzük. A gyomor és bélrendszeri vizsgálati csomagunk az összes laboratóriumban elérhető vizsgálatot tartalmazza.

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Hajdúszoboszlón, Karcagon, Kisújszálláson, Tiszafüreden és vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot: