A ProLabor Kft. szakemberei a hazai és nemzetközi ajánlásokat, illetve a közel 30 éves szakmai tapasztalatait figyelembe véve kialakították az Általános szűrőcsomagokat. Az Általános szűrőcsomagok létrehozásával a ProLabor Kft. célja, hogy segítse azon pácienseket, akik bizonytalanok abban, hogy pontosan milyen vizsgálatokra van szükségük egy féléves/éves szűrővizsgálat alkalmával, vagy, ha már meglévő alapbetegségük monitorozására van szükség.

Az általános szűrővizsgálatok segítségével számos betegség felismerésre kerülhet és az adott betegség időben történő kezelése segítheti a teljes gyógyulást, a tünetek enyhítését. Rendszeres vér és vizelet vizsgálatokkal sokat tehetünk az egészségünkért, számos súlyos lefolyású betegség kialakulása megelőzhető!

 

Az általános szűrővizsgálatokon belül két csomag érhető el:

  • Kisrutin szűrőcsomag
  • Nagyrutin szűrőcsomag

A Kisrutin szűrőcsomag javasolt azon páciensek számára, akik orvosi alkalmassági vizsgálat részeként kérnek vérvizsgálatot, illetve egyéb vizsgálati elemek kiegészítéseként is indokolt lehet a kérése.

A Nagyrutin szűrőcsomag a szakemberek által javasolt minimum évente szükséges szűrések része. Emellett érdemes kérni abban az esetben, ha valamilyen összetettebb tünetegyüttes áll fenn, de még nem történt kivizsgálás. Továbbá a csomag elemei szintén kiegészíthetnek egyéb vizsgálati paramétereket.

 

A csomagok tartalma

Kisrutin szűrőcsomag Nagyrutin szűrőcsomag
Teljes vérkép Teljes vérkép
Vörösvértest süllyedés Vörösvértest süllyedés
Általános vizelet Általános vizelet
Vizelet üledék Vizelet üledék
Karbamid Karbamid
Húgysav Húgysav
Kreatinin + eGFR Kreatinin + eGFR
GOT GOT
GPT GPT
GGT GGT
ALP (Alkalikus foszfatáz) ALP
LDH (Laktát dehidrogenáz) LDH
Totál bilirubin Totál bilirubin
Összkoleszterin Összkoleszterin
Triglicerid Triglicerid
Ionok (Nátrium, Klorid, Kálium) Ionok (Na, Cl, K)
Glükóz Glükóz
Összfehérje
Albumin
Direkt bilirubin
LDL-koleszterin
HDL-koleszterin
CRP
Vas
Transzferrin
Transzferrin szaturáció
Kalcium (Ca)
Magnézium (Mg)
Kreatin-kináz (CK)
Amiláz
TSH

 

Miről kaphatok információt, ha a Kisrutin szűrőcsomagot választom?

A Kisrutin szűrőcsomag minden olyan laboratóriumi paramétert tartalmaz, amely segíti orvosát általános állapotának feltérképezésében.

A teljes vérkép vizsgálata, kiegészítve a vörösvértest süllyedéssel választ adhat különböző fertőzéses, gyulladásos betegségek meglétére, emellett felhívhatja orvosa figyelmét esetleges daganatra, vérképzőrendszeri elváltozásokra, autoimmun betegségek meglétére, de még allergiás vagy bőrgyógyászati megbetegedésekről is tájékoztatni tud.

Az általános vizelet vizsgálatok jelentősége manapság egyre nő, hiszen nemcsak a vesék és húgyutak állapotáról kapunk információt, de a szénhidrátanyagcsere rendellenességeiről, autoimmun betegségek meglétéről is.

A szérum vizsgálatok is segítségünkre vannak a vesefunkciójának kivizsgálásában, így a kreatinin + eGFR, karbamid, húgysav. Továbbá az ionok (Na, Cl, K) is kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vese, a szív és az idegrendszer megfelelő működésében.

A máj és epeúti elváltozások kimutatására szolgál a GOT, GPT, GGT, totál bilirubin.

A lipidanyagcsere megfelelő működésének megfigyelésére a koleszterin és triglicerid szint meghatározása szükséges.

Az éhgyomri glükóz szint meghatározása segít a diabétesz időben történő felismerésében.

 

Miről kaphatok információt, ha a Nagyrutin szűrőcsomagot választom?

A Nagyrutin szűrőcsomag szintén tartalmaz minden olyan alapvetően fontos paramétert, melyekkel a szervezet általános állapota jól feltérképezhető (lsd. Kisrutin szűrőcsomagnál leírtak), emellett plusz információt ad a lipidanyagcsere rendellenességek meglétéről (LDL- és HDL koleszterin), az ionháztartásról (magnézium és kalcium), illetve a vasháztartásról (vas, transzferrin, transzferrin szaturáció).

A CRP (C-reaktív protein) egy érzékeny markere a szervezetben zajló gyulladásos folyamatoknak, emelkedett értéke esetében segítheti orvosát, hogy szükséges-e valamilyen gyógyszeres kezelést alkalmazni. A referencia tartományon belüli, de folyamatosan 3mg/l feletti CRP érték a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásának esélyét jelentősen megnöveli.

Az amiláz kiemelt diagnosztikai markere az akut hasnyálmirigy gyulladás meglétének igazolására, illetve akár a nyálmirigyek megbetegedését is jelezheti megváltozott értéke.

A kreatin-kináz fontos szerepet tölt be az energia-háztartásban, az egészséges vázizomzat fenntartásában. Vizsgálata fontos a vázizom károsodás mértékének megítélése szempontjából, továbbá szívinfarktus során is értékének sokszoros emelkedése figyelhető meg.

A csomag kiemelt tartalma a TSH (Thyreoid stimuláló hormon), melynek feladata a pajzsmirigy működésének a szabályozása. A pajzsmirigy betegség tünetei sok esetben általánosak, ezért sokszor csak egy általános szűrővizsgálat során derül fény arra, hogy a pajzsmirigy funkciójának zavara áll a tünetek hátterében.

 

Hogyan készüljek a vizsgálatra?

A vizsgálatra célszerű éhgyomorral érkezni, de folyadék fogyasztása (kizárólag szénsavmentes víz) megengedett. A vérvételt megelőző napon kerülje a megerőltető fizikai és sporttevékenységet, illetve az alkohol fogyasztását. Koffein tartalmú italt ne fogyasszon a vérvételt megelőző legalább 12 órában. A vérvétel napján ne dohányozzon!

A vizelet vizsgálathoz gyógyszertárban megvásárolható, steril vizelet gyűjtő pohárra lesz szüksége, melybe reggeli első középsugaras* vizeletet kell gyűjteni.

*A reggeli első középsugaras vizelet gyűjtésének menete: A vizeletminta gyűjtése előtt kérjük, hogy mosakodjon meg, hogy elkerülje a vizelet minta szennyeződését. Ezt követően néhány másodpercig engedje ki a vizeletét, majd azt ezt követő vizeletből gyűjtsön a gyógyszertári pohárba mintát. A poharat elegendő félig megtöltenie. A poharat a kupakkal alaposan zárja le és  a vizeletmintát kérjük mielőbb eljuttatni a laboratóriumba.