Vérszegénységről, azaz anémiáról akkor beszélünk, amikor a vörösvértestek száma lecsökken, illetve csökken a bennük található hemoglobin mennyisége is, amely az oxigén szállításért felelős. A vérszegénység kialakulása mögött számos ok állhat, kezdve a jól ismert vashiányon át, egyéb más vitaminok hiányán keresztül (folsav, B12 vitamin), a különféle krónikus és fertőzéses betegségeken túl az autoimmun betegségekig, hemoglobinlánc rendellenességekig.

A vérszegénység kialakulása mögött leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás áll, mivel a vas pótlásában elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, változatos étkezés. Legnagyobb mennyiségben a vöröshúsok tartalmaznak vasat. Vegetáriánusok esetében gyakori probléma lehet a vashiány, mivel a növényi alapú táplálkozással nem tudnak elegendő mennyiségű vasat bevenni.

A WHO adatai alapján a populáció közel 25%-a szenvedhet vashiányban valamilyen okból kifolyólag. A leginkább érintettek a kisgyermekek, várandós nők, idősek, fiatal, menstruáló nők.

 

A vérszegénység csoportosítása a következők szerint történhet:

 • Vashiányos anémia
 • Krónikus betegségekhez társuló anémia (leggyakrabban máj- és veseelégtelenségben, gasztrointesztinális betegségekben szenvedőknél alakul ki, de kísérhet daganatokat is)
 • Fertőzésekhez társuló anémia
 • Megaloblastos anémia (B12 vitamin és folsav hiánya miatt)
 • A vörösvértestek fokozott pusztulásával járó betegségek (akut vérzések, lép túlműködése, hemoglobinopátiák, hemolitikus anémiák)

A vérszegénység tünetei

A vérszegénység tünetei kezdetben nagyon általánosak, mint a fáradékonyság, sápadtság, a csökkent oxigén szállítóképesség miatt légzési nehézség, mellkasi fájdalom jelentkezhet. De okozhat fejfájást, alvászavart, hidegre való érzékenységet is. Tünetként jelentkezhet bizonyos szokatlan dolgok utáni megevési vágy, mint a kő, jég, mész és a föld.

 

A csomag tartalma

Vérszegénység szűrőcsomag
Teljes vérkép
Vas
Transzferrin
Transzferrin szaturáció
Ferritin
B12 vitamin
Folsav
Erytropoetin hormon
Székletvér kimutatás

A teljes vérkép vizsgálatával a fehérvérsejtek mennyiségén kívül információt kapunk a vörösvértestek és a hemoglobin mennyiségéről, valamint a számos élettani folyamatban fontos szerepet játszó vérlemezkékről.

A vérszegénység vizsgálatánál a teljes vérkép kiemelt paraméterei a vörösvértest szám, a hemoglobin koncentráció, hematokrit, MCV (átlagos vörösvértest térfogat), MCH (átlagos vörösvértest hemoglobin koncentráció egy vörösvértestre), MCHC (átlagos vörösvértest hemoglobin koncentráció), RDW-SD és RDW-CV (vörösvértestek eloszlási szélessége), retikulocita szám és százalék (fiatal vörösvértest előalakok), Ret-He (retikulocita hemoglobin tartalom).

A vas a transzferrinez kötődve szállítódik el a sejtekhez. A transzferrin a táplálkozási állapotot is jelzi. EPO terápia megkezdése előtt meg kell győződni arról, hogy a vasraktárak kellően fel vannak-e töltve, ezért a transzferrin és ferritin szintjét kell mérni.

A transzferrin szaturáció csökkent értéke szintén segít megerősíteni a vashiányos állapotot, még emelkedett értéke jó indikátora a vastúlterheltségnek (hemakromatózis).

A ferritin a fő vasraktározó fehérje, mely értéke jó összhangban van a csontvelő vastartalmával és tájékoztat a vasraktározás mértékéről. Diagnosztikai jelentősége a vashiányos anémia és krónikus betegségekhez társuló anémia megkülönböztetésében van, mivel vashiány esetében az értéke csökken, azonban gyulladásos betegségekben, daganatok során az értéke jelentősen emelkedik.

A B12 vitamin a gyomorban található ún. intrinsic faktorokon keresztül kerül felszívásra a vékonybélben. Amennyiben az intrinsic faktorok mennyisége vagy működése nem megfelelő, B12 vitaminhiány alakul ki, amely az anaemia perniciosa-t, azaz vészes vérszegénységet idézhet elő, illetve megaloblastos anémiát. Az anaemia perniciosa egy olyan autoimmun betegség, amely során az intrinsic faktorok ellen antitestek termelődnek.

A folsav nemcsak a vörösvértestek és a fehérvérsejtek normál képződéséhez szükséges, de a DNS szintéziséhez is. Hiánya elsősorban megaloblastos anémia formájában jelentkezik. Fiziológiásan terhességben, időskorban és alkoholizmus esetén is kialakulhat hiányállapot. Emelkedő értéke az anaemia perniciosa-ban figyelhető meg.

Az erytropoetin a vesében oxigénhiány hatására termelődő hormon, amelynek fő feladata a vörösvértestek képződésének serkentése, de emellett nélkülözhetetlen a szív, az agy és az idegrendszer normál működéséhez, valamint antioxidáns hatása révén az immunrendszer működésében is fontos szerepet tölt be.

Az EPO szintjének meghatározása elsősorban akkor válik szükségessé az anémiák esetében, ha a vörösvértest szám, hematokrit és hemoglobin csökkent, a retikulocyta értéke normál vagy csökkent, (mely azt jelzi, hogy a csontvelő nem reagál fokozottabb vörösvértest termeléssel az anémiára), de kizárható, hogy az anémia vas, B12 vagy folsav hiányából, illetve hemolízisből, gasztrointesztinális vérzésből adódna. Ha anémiás beteg esetében az EPO értéke emelkedett, akkor valószínűsíthető, hogy az anémia a csontvelő csökkent működéséhez köthető. Ha pedig az EPO szintje csökkent vagy normál, akkor a vesék nem megfelelő mennyiségben állítják elő a hormont.

Hiányállapot okozta anémia esetében az anémiához társuló tünetek elegendő mennyiségű EPO hormontermelés esetén is jelentkeznek.

Az erytopoetin hormon jelentőségéről tovább olvashat részletesen a következő linken.

A vér megjelenése a székletben valamilyen kóros állapotra utal, mely elsősorban gyomor-, bélrendszer eredetű. Ilyenkor a béltraktusban vérzés áll fent, amelyet okozhat daganat, polip, fekély vagy bélgyulladás is. A székletvér vizsgálat ebben nyújt segítséget, de a vérzés pontos helyének feltárása elengedhetetlenül fontos egyéb vizsgálatokkal. A vérzés következtében vérszegénység alakulhat ki.

 

Kinek ajánljuk a csomagot?

 • A vérszegénység tüneteit tapasztalóknak.
 • A már diagnosztizált vérszegénységben szenvedőknek a terápiás kezelésük és állapotuk monitorozására.
 • Várandós hölgyek számára.
 • Gasztrointesztinális betegségben szenvedőknek.
 • Krónikusbetegségek megléte esetén.
 • Heveny fertőzéseket követően.
 • Sportolóknak.

 

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkeznie, de javasolt a vérvételt megelőzően 8 órás éhgyomri állapot betartása. Folyadék fogyasztása tiszta ivóvíz formájában megengedett.

Az esetlegesen szedett gyógyszerek és étrendkiegészítők szükségszerű elhagyásáról kezelőorvosával konzultáljon!

Széklet minta esetében kérjük az alábbiak szerint járjon el:

A székletvér kimutatás miatt szükség lehet arra, hogy bizonyos élelmiszereket a mintavételt megelőző néhány napban ne fogyasszon (vörös húsok, petrezselyem, torma). Kérjük konzultáljon orvosával!

Székletvér vizsgálatra a hasmenéses széklet nem alkalmazható, illetve menstruáció ideje alatt se gyűjtsön mintát.

Az alkohol és az aszpirin bélvérzést okozhat, ezeket a mintavétel előtt 48 órával érdemes felfüggeszteni.

A minta ne érintkezzen a WC csészében található fertőtlenítőszerekkel, vízzel.

A vér szakaszos ürülése miatt javasolt, hogy egymást követő 3 napon át gyűjtsön székletmintát.

A mintavevőt a laboratórium tudja biztosítani.

Az ország különböző pontjain, 7 helyszínen várjuk kedves pácienseinket, akár időpontfoglalás nélkül. Keressen minket elérhetőségeinken!>>>