A gyomor panaszok megkeserítették a nyaralását? Tudja meg, hogy mely ételek állhatnak a tünetei mögött! Végeztessen táplálékintolerancia vizsgálatot most kedvező áron!

 

Mit nevezünk táplálékintoleranciának?

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a táplálékintolerancia nem összekeverendő a bizonyos ételek okozta allergiával. Az allergia egy heves immunfolyamat, amely az enyhe tünetektől kezdve súlyos, életveszélyes tüneteket idézhet elő. Az allergiás reakció mögött általában a táplálékban előforduló egy fehérje vagy annak egy része okozza a tüneteket. Ezzel szemben a táplálékintolerancia nem érinti az immunrendszert, kialakulása mögött a bélflóra megváltozott összetétele, a belek áteresztőképességének megváltozása, illetve enzim hiány állhat. A tünetek is enyhébbek lefolyásúak, nem jár életveszélyes állapot kialakulásával, de igen kellemetlenek. Allergia esetében a tünetek legtöbbször azonnal jelentkeznek, kis mennyiségű élelmiszer elfogyasztása esetén is, míg táplálékintolerancia esetén az élelmiszer elfogyasztását követő néhány órában vagy akár 2-3 nappal később jelentkeznek a tünetek, elsősorban gyomorrendszeri panaszok (puffadás, hasmenés, székrekedés, émelygés) formájában.

Az allergia főleg gyermekkorban fordul elő, akár a gyermekek 8%-át is érintheti, majd a felnőttkorban kialakuló allergia 1-2%-ban figyelhető meg. Ezzel szemben a táplálékintolerancia az emberek akár 40%-át is érinthető életkortól függetlenül, de a stressz és rohanó életmód hatására főként a fiatal felnőttek betegsége.

 

Milyen tünetek jelentkezhetnek táplálékintolerancia esetén?

A leggyakoribb tünetek közé tartoznak a különböző gyomorpanaszok, mint hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, puffadás, gyakori bélgáz képződés. De emellett tapasztalhatóak bőrtünetek (viszketés, kivörösödés) is. Gyakori tünet lehet a fejfájás, ízületi érintettség, depresszió, krónikus fáradtság, szénanátha.

 

Milyen élelmiszereket tartalmaz az IgG alapú 108-as táplálékintolerancia vizsgálatunk?

Az allergia vizsgálatokkal szemben az intolerancia vizsgálatnál az ún. immunoglobulin G (IgG) kerül meghatározására. Az allergiás reakcióban az E típusú immunoglobulinok vesznek részt (IgE).

A következő táplálékok elleni specifikus IgG antitestek kerülnek meghatározásra:

Árpa, cseresznye, brokkoli, mandula, gliadinglutén, szőlő (fehér, kék), sárgarépa, kesudió, zab, kivi, zeller, kakaóbab, rozs, citrom, chili, mogyoró, tönköly, nektarin, uborka, földimogyoró, búza, narancs, torma, pisztácia, hajdina, ananász, póréhagyma, szezámmag, lenmag, eper, olajbogyó, napraforgómag, kukorica, görögdinnye, hagyma, dió, köles, körte, burgonya, kókusz, rizs, szilva, vöröskáposzta, gomba mix 1, marhahús, grapefruit, paradicsom, gomba mix 2, csirke, őszibarack, fehér répa, folyami rák, bárány, datolya, cukkini, lazac, sertés, bazsalikom, articsóka, tonhal, pulyka, bors (feketefehér), spárga, kagyló, tehéntej, fahéj, spenót, garnélarák, tojássárgája, fokhagyma, zöldbab, szardella, tojásfehérje, mustármag, borsó, kardhal, kecskesajt, szerecsendió, szójabab, pisztráng, kecsketej, oregánó, lencse, nyelvhal, juhtejt, petrezselyem, fehérbab, tőkehal, juhsajt, borsmenta, saláta, sörélesztő, joghurt, mák, madársaláta, sütőélesztő, padlizsán, rozmaring, alma, méz, cékla, kakukkfű, sárgabarack, kávé, kaliforniai paprika, vanília, banán, fekete tea

 

Mi a teendő, ha valamely táplálék esetében pozitív az eredmény?

Az intoleranciát okozó konkrét élelmiszer felismerése a mindennapokban nagyon nehéz, hiszen a tünetek általában az étkezést követő néhány óra után jelentkeznek, vagy akár napokkal később. A vérből történő IgG specifikus táplálékintolerancia vizsgálat segítséget nyújt abban, hogy a tüneteiért felelős élelmiszer / élelmiszerek minél hamarabb kiszűrhetőek legyenek.

A vizsgálat során a jelenlévő specifikus IgG molekulák mennyiségi meghatározása történik, így a pozitivitás mértéke különböző kategóriákba sorolható. Pozitív, illetve erős pozitív eredmény esetében mindenképpen javasolt dietetikus / gasztroenterológus szakorvos felkeresése, aki segítséget nyújt abban, hogy megfelelő étrendet alakítson ki. Az élelmiszerek elhagyásával a tünetek megszüntethetőek.

 

Hogyan készüljön a vérvételre?

A vérvételre nem szükséges éhgyomorra érkezni. A vérvételt megelőzően a normál, addig megszokott módon táplálkozzon, diéta nem szükséges.

A vérvételt megelőzően folyadék fogyasztása tiszta ivóvíz formájában javasolt.

Kényelmesen, előre egyeztetett időpontban szeretné elvégeztetni a táplálékintolerancia vizsgálatot? Tegye meg a ProLabor Kft. egyik laborjában! Itt foglalhat időpontot.>>>