Tudta, hogy a C-peptid vizsgálat előre jelezheti a diabéteszt?

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon mára már népbetegséggé vált a diabétesz. A Magyar Diabetes Társaság adatai szerint Magyarországon kb. 600,000 cukorbeteget tartanak számon és számuk folyamatosan növekszik, évente 5-10%-kal. A cukorbetegség két leggyakoribb formája az 1-es és 2-es típusú diabétesz. Az 1-es típusú diabétesz főként gyermekeknél és fiataloknál fordul elő (de kezeletlen 2-es típusú diabétesz esetén is kialakulhat), mely során megszűnik az inzulin termelés és annak külső úton történő pótlására van szükség. Kialakulása mögött állhat genetikai tényező, de akár vírusos fertőzés is. A 2-es típusú diabétesz főként idősebb korban jelentkezik, de manapság egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. Ilyenkor az inzulin mennyisége csökkent vagy gyengült a hatása (inzulin rezisztencia). Kialakulásában leginkább a helytelen életmód játszik szerepet, mint a testmozgás hiánya, egészségtelen étkezés. A hajlam ez esetben is örökölhető.

Egészséges életmóddal és rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal a diabétesz és szövődményei megelőzhetőek. Diabéteszben szenvedők esetében a rendszeres vérvizsgálat elengedhetetlen a terápia hatékonyságának nyomon követésére.

Mi a C-peptid?

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek β-sejtjei egy proinzulin molekulát termelnek, mely a kiválasztás előtt inzulinra és C-peptidre válik szét. A C-peptid egészséges embereknél az inzulinnal azonos mennyiségben jut ki a plazmába, így szintjéből következtetni lehet az inzulin mennyiségére, illetve a β-sejtek aktivitására.

Mikor van szükség a C-peptid vizsgálatára?

Újonnan diagnosztizált 1-es vagy 2-es típusú diabéteszes betegek esetében szükséges lehet a hasnyálmirigy inzulin termelő képességének megítélése és hogy a szervezet valóban képes-e az inzulint hasznosítani. A C-peptid segítségével az inzulin termelődés mennyisége megítélhető. Ennek következtében a C-peptid szintjének folyamatos monitorozása segíti orvosát abban, hogy felmérje termelődik-e elegendő mennyiségű inzulin, vagy szükség van-e annak külső (exogén) pótlására.

Inzulin terápiában részesülők esetében segíti a terápia hatékonyságának megítélését.

A C-peptid szintjének meghatározása nemcsak a már ismert diabéteszes betegek számára lehet hasznos, de abban az esetben is, ha a kóros hypoglikémia (alacsony vércukorszint) kivizsgálása zajlik.

A C-peptid a prediabétesz gyanúja esetén is kiválóan használható vizsgálati paraméter, illetve segíti az 1-es és 2-es típusú diabétesz elkülönítését. Az alacsony C-peptid szint 1-es típusú cukorbetegségre, míg az emelkedett C-peptid szint főként a 2-es típusú cukorbetegségre jellemző.

A C-peptid vizsgálata továbbá segít az insulinomák (hasnyálmirigyet érintő daganat) feltárását, hasnyálmirigy átültetés esetén annak eredményességének nyomon követését.

 

Miért jobb a C-peptid vizsgálata, mint az inzulin szint meghatározása?

A C-peptid az inzulinnál hosszabb felezési idővel bír, így tovább kimutatható a keringésből, illetve stabilabb molekula is, mint az inzulin és mennyisége nem függ a máj funkciójától. A C-peptid az inzulinnal (májban kerül lebontásra) szemben a vesén keresztül ürül ki, így a vesék működéséről is tájékoztatást adhat.

 

Mire utalhat a C-peptid csökkent értéke?

A C-peptid mennyisége csökken 1-es típusú cukorbetegségben, illetve, ha a hasnyálmirigy β-sejtjeinek aktivitása csökken és ebből kifolyólag kevés inzulin keletkezik. Vizelethajtók és az alkohol fogyasztása is csökkenti a C-peptid mennyiségét. Emellett több antidiabetikus gyógyszer (roziglitazon vagy troglitazon), kalcitonin és a magasvérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (atenolol) is csökkenthetik a C-peptid értékét.

Mire utalhat a C-peptid emelkedett érétke?

Emelkedett értéke jól tükrözheti a 2-es típusú cukorbetegség meglétét, a hasnyálmirigy daganatos elváltozását (insulinoma) és a veseelégtelenséget.  Számos gyógyszer szedése a C-peptid mennyiségét megnöveli, mint az orális fogamzásgátlók, ösztrogéntartalmú szerek (kloroqin, terbutalin), vércukorszintet csökkentő gyógyszerek (szulfonilurea, glibenclamide), allergiás betegeknél használt szerek (kortizon), szteroidok (betametazon).

 

A vérvételt megelőzően beveheti-e a gyógyszereit?

Gyógyszereinek bevételéről és azok esetleges elhagyásáról kezelőorvosával egyeztessen!

A fent felsorolt gyógyszerek befolyásolhatják a kapott eredményt, így ezen hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek szedése esetén célszerű lehet a laborszemélyzet tájékoztatása. Az eredmények kiértékelését ennek megfelelően kell végezni.

 

Hogyan készüljön a vérvételre?

A vérvételre 8 órás éhgyomri állapotban érkezzen, amennyiben szakorvosa másként nem rendeli el. A vérvétel előtt folyadék fogyasztása javasolt tiszta ivóvíz formájában. A vérvételt megelőző napon kerülje a megerőltető fizikai tevékenységet, illetve a vérvételt megelőzően ne dohányozzon és ne fogyasszon koffein tartalmú és cukros italokat.

 

Milyen kiegészítő vizsgálatokat érdemes igénybe venni a C-peptid meghatározásakor?

A C-peptid önmagában is nagyon informatív lehet, de mindenképpen javasolt az éhgyomorra történő vércukorszint, valamint a HbA1c és inzulin szintjének meghatározása is az átfogóbb kivizsgálás érdekében.

Ha Önnél már diagnosztizálták a diabétesz valamely típusát, vagy diabéteszre utaló tüneteket tapasztal és volt már a családban diabéteszes megbetegedés, akkor javasolt lehet az átfogó képet adó Diabétesz szűrőcsomag igénybevétele, mely szintén elérhető a ProLabor Kft. valamennyi vérvételi helyén.

Kényelmesen, előre egyeztetett időpontban szeretné elvégeztetni a C-peptid szűrővizsgálatot? Tegye meg a ProLabor Kft. egyik laborjában! Itt foglalhat időpontot.>>>