Mi az a cöliákia?

A cöliákia, avagy lisztérzékenység örökletes autoimmun betegség, melynek következtében a gabonákban megtalálható glutén fehérje fogyasztása immunreakciót vált ki a szervezetben. Rokon gabonanövényekben hasonló szerkezetű fehérjék szintén károsak lehetnek a betegek számára. A vékonybél érintettsége a legsúlyosabb: a glutén fogyasztása helyi gyulladásos reakciót vált ki, ami hosszú távon a bélbolyhok károsodásához vezet. Fontos megkülönböztetni a cöliákiát a nem-cöliákiás glutén szenzitivitástól és a gluténallergiától. A diagnosztizált cöliákiás esetek száma Nyugat-Európában és Észak-Amerikában körülbelül egy százalék.

A leggyakoribb tünetek

  • puffadás
  • hasfájás
  • székletváltozás, hasmenés vagy székrekedés
  • zsírfényű széklet
  • étvágytalanság, fogyás
  • hiányállapotok kialakulása, vérszegénység, fáradtság
  • bőrgyógyászati problémák

A cöliákia genetikai háttere

A cöliákia egy olyan antigéneket kódoló géncsaláddal hozható összefüggésbe, amelyek megkötik a saját és idegen fehérjéket, és megismertetik velük az immunrendszert. Ezen gének bizonyos variációi felelnek egyéb betegségek mellett a lisztérzékenységért is. Fontos megjegyezni, hogy ezen variációk hordozóinál nem feltétlenül alakul ki gluténérzékenység, csak nagyobb eséllyel, mint az átlag populációnál. Viszont, amennyiben a páciensnél nem mutathatók ki ezen génváltozatok, nagy valószínűséggel nem is jelentkezik a betegség.

A szűrés fontossága

Mivel a cöliákia öröklődik, ha a családban előfordult, érdemes vizsgálatokat végezni. Emellett lisztérzékenységgel társuló állapotokban (autoimmun betegségek, cukorbetegség) és tünetek esetén is érdemes elvégezni a tesztet. Jelenleg a betegség egyetlen kezelési módja a szigorúan gluténmentes diéta betartása. A diétával a már károsodott vékonybélszakaszok is regenerálódhatnak, megelőzve ezzel a súlyosabb szövődményeket, például felszívódási zavarokat, béldaganatokat. A kezeletlen cöliákia többek közt a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatok megemelkedett kockázatával jár!

Felkészülés a genetikai vizsgálatra

A mintavételhez nem szükséges éhgyomor, a nap bármely szakaszában elvégezhető. Csapatunk gördülékeny, kényelmetlenségektől mentes vizsgálatokat biztosít Önnek vagy családtagjának. Vérből vagy szájnyálkahártyából történő genetikai vizsgálatunk gyorsan kiszűri az érintettséget. Kellemes környezetben várjuk, korszerű orvostechnikai eszközparkkal.

Foglaljon időpontot még ma!

Kérjen időpontot online, vagy keressen minket elérhetőségeinken.

Clinomics