Diabétesz szűrőcsomag

A diabétesz vagy másnéven cukorbetegség egy szénhidrát anyagcsere rendellenesség, mely során a glükóz feldolgozása zavart szenved, melynek egyik oka a hasnyálmirigy elégtelen működése miatt hiányzó vagy csökkent mennyiségű inzulin. Mára már civilizációs megbetegedéssé vált, amely már nem csak a fejlett országok lakói között fordul elő nagy számban, de a fejletlen, szegény országokban is jelentős egészségügyi problémát okoz. 2020-ban 463 millió cukorbeteget tartottak nyilván a világon. 2040-re a cukorbetegek száma elérheti a 642 milliót is.  A cukorbetegség kialakulásának oka még nem teljesen ismert, de a genetikai tényezőkön kívül az életmód, vírusos fertőzések is szerepet játszanak kialakulásában.

A magas vércukorszint számos súlyos, életveszélyes szövődmény kialakulásához vezethet. Ezért a cukorbetegség időben történő diagnosztizálása és a terápia betartása életeket menthet. Habár a cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, de külsőleg bevitt inzulinnal, gyógyszerekkel, életmódváltással kezelhető és a szövődmények kialakulása elkerülhető.

A diabétesznek két fő típusa van:

  • 1-es típusú diabétesz
  • 2-es típusú diabétesz

 

Mi az 1-es típusú diabétesz?

Az 1-es típusú diabétesz elsősorban a fiatalokat, gyermekeket érintő autoimmun betegség (a szervezet ellenanyagot termel a hasnyálmirigy ellen), mely során a hasnyálmirigy β-sejtjei nem képesek inzulint termelni, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Ebben az esetben mindig szükség van az inzulin külsőleg történő pótlására (injekció). A cukorbetegek kevesebb, mint 10%-a tartozik ebbe a csoportba. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert.

Fő tünetei közé tartozik a fáradékonyság, bőr viszketés, fokozott szomjúság érzet és gyakori vizeletürítés, nehezen gyógyuló sebek, homályos látás és a gyakori étkezések melletti súlyvesztés.

 

Mi a 2-es típusú diabétesz?

A 2-es típusú diabétesz előfordulása sokkal gyakoribb, a cukorbetegek közel 90%-a ebbe a csoportba tartozik. Ilyenkor a hasnyálmirigy még ugyan termel inzulint, de azt a szervezet nem képes kellő hatékonysággal felhasználni. Jellemző rá, hogy egy adott mennyiségű inzulin a beteg szervezetében kisebb biológiai hatást vált ki, ezt nevezik inzulin rezisztenciának. A 2-es típusú diabétesz főként a 40 év feletti korosztályt érinti, de manapság már egyre több fiatalnál is jelentkezik. Az időben történő diagnosztizálását nehezíti, hogy korai stádiumban tünetmentes lehet, így csak a vérből történő vizsgálatokból lehet következtetni egy esetleges 2-es típusú diabétesz vagy inzulin rezisztencia meglétére. Kezelése történhet gyógyszerekkel, néha az inzulin pótlásával, de gyógyítása során kiemelten fontos az egészséges életmód.

 

Kinek ajánljuk a Diabétesz szűrőcsomagot?

A Diabétesz szűrőcsomag a nemzetközi ajánlásokat figyelembe véve lett kialakítva, mely javaslatok alapján minden 35 év feletti személynek 1-3 évente a rutin szűrővizsgálatok mellett diabétesz kivizsgáláson is részt kell vennie.

Túlsúlyos felnőttek esetében javasolt a minimum évente történő szűrővizsgálat abban az esetben, ha az alább felsorolt rizikófaktor egyike fennáll náluk:

  • kardiovaszkuláris megbetegedés
  • lipidanyagcsere rendellenesség (magas koleszterin, LDL-koleszterin, triglicerid és alacsony HDL-koleszterin szint)
  • magasvérnyomás
  • PCOS (Policisztás Ovárium Szindróma)
  • mozgásszegény életmód és helytelen táplálkozás
  • diabéteszes családtagok

Továbbá javasoljuk a Diabétesz szűrőcsomagot azoknak, akik:

  • Diabéteszre utaló tüneteket tapasztalnak, de még nem diagnosztizálták náluk a betegséget.
  • A terápiás kezelés hatékonyságának nyomon követésére a már diagnosztizált és kezelt betegeknél.

 

Mit tartalmaz a Diabétesz szűrőcsomag?

A Diabétesz szűrőcsomag elemeit az alábbi táblázat foglalja össze:

Éhgyomri glükóz
Hemoglobin A1c (HbA1c)
Inzulin
C-peptid
Általános vizelet + vizelet üledék
Vizelet kreatinin
Vizelet mikroalbumin

 

Az éhgyomri glükóz szint meghatározás alapvető eleme a diabétesz szűrővizsgálatoknak. Emelkedett értéke jól jelzi a cukorbetegség meglétét, ≥7,0 mmol/L éhomi glükóz szint esetén cukorbetegségről beszélhetünk. De rosszul kontrollált diabéteszben, hormonális zavarok és stressz hatására egyaránt emelkedik értéke. Csökkent értéke összefüggésbe hozható endokrin megbetegedésekkel, éhezéssel, májelégtelenséggel, de akár gyógyszerek is kiválthatják.

A HbA1c olyan fehérje, melyhez cukor molekulák kapcsolódnak, megváltoztatva a fehérje működését, mely a diabéteszben ismert súlyos szövődményekhez vezethet. A HbA1c segítségével az utolsó 3 hónap vércukorszintjéről kaphatunk tájékoztatást, így kiválóan alkalmas a terápia betartásának és annak hatékonyságának nyomon követésére.

Az inzulin a hasnyálmirigy β-sejtjei által termelt peptidhormon, melynek szerepe van a glükóz sejtekbe történő bejuttatásába, illetve a glükóz zsírokká történő átalakításában, raktározásában. Csökkent szintje főként az 1-es típusú diabéteszre jellemző, míg emelkedett értéke utalhat 2-es típusú diabéteszre, inzulin rezisztenciára, PCOS-ra.

A C-peptid szintén a hasnyálmirigy β-sejtjei által termelt fehérje, amely az inzulinnal azonos mennyiségbe jut ki a plazmába, de sokkal stabilabb molekula és hosszabb ideig kimutatható a keringésből. Ennek köszönhetően jól tájékoztat a hasnyálmirigy β-sejtjeinek aktivitásáról, a hasnyálmirigy inzulintermelő képességéről. Csökkent értéke az 1-es típusú diabéteszt mutatja, míg emelkedett értéke a 2-es típusú diabéteszre jellemző, de veseelégtelenségben is emelkedik értéke.

A diabétesz szűréseknek kötelezően tartalmaznia kell a vizeletvizsgálatát is, mivel a vizeletben található eltérések jól jelezhetik a szénhidrátanyagcsere rendellenesség meglétét, a diabétesz vesét érintő károsodásának mértékét. A vizeletvizsgálat során kiemelt szerepe van a vizelet pH-jának, mely a diabéteszben főként savas tartományban van. Egészséges személy vizeletéből glükóz, ketontest nem mutatható ki, azonban diabétesz esetében pozitív érték tapasztalható.

A diabétesz elsősorban a veséket károsítja, a diabéteszesek esetében gyakran diagnosztizálnak nefropátiát, ami a vese hajszálereinek károsodását jelenti a megemelkedett glükóz szint miatt. A vizeletben jelenlévő nagy mennyiségű kreatinin, mikroalbumin a vesekárosodás jelzője.  Kóros értékük esetében a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásának esélye jelentősen megnő.

 

Hogyan készüljön a vizsgálatra?

A vizsgálatra 8 órás éhgyomorral kell érkeznie. A vérvételt megelőzően folyadék fogyasztása javasolt tiszta ivóvíz formájában. A vérvételt megelőző napon kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket.

Diagnosztizálatlan cukorbetegség gyanúja esetén a vérvételt megelőzően normál mennyiségű szénhidrát fogyasztása javasolt. Kezelésben részesülők esetében a terápia hatékonyságának pontos elemzése miatt, az orvosa által előírt kezelést alkalmazza.

 

Milyen további kiegészítő vizsgálatok javasoltak kóros eredmények esetében?

Inzulinrezisztenciára utaló tünetek, eredmények esetében javasolt az ún. OGTT (Orális Glükóz Tolerancia teszt), mely során több időpontban kerül meghatározásra a vér glükóz és inzulin szintje.

1-es típusú diabétesz esetében javasolható lehet a hasnyálmirigy (ICA: szigetsejt elleni antitest) és inzulin ellen termelődő antitest (IAA) szintjének meghatározása.

A szakirodalom javaslata alapján a normál szénhidrátanyagcsere fenntartásához nélkülözhetetlen a D-vitamin, így annak ellenőrzése kiemelten fontos lehet.

A leptin szintén kiemelten fontos a 2-es típusú diabétesz elleni küzdelem során, mivel segíti a vércukor felvételét a sejtekben és megakadályozza a máj glükóz termelését. Szerepet játszik az éhségérzet szabályozásában. A sikertelenül diétázok számára szintén fontos, hogy kiderüljön mi áll az elhízás mögött, ehhez is segítséget nyújt a leptin.

Kényelmesen, előre egyeztetett időpontban szeretné elvégeztetni a diabétesz szűrővizsgálatot? Tegye meg a ProLabor Kft. egyik laborjában! Itt foglalhat időpontot.>>>