Rendszeres laboratóriumi bélrák szűrésekkel megelőzhető a vastag- és végbélrák kialakulása. A célzott laboratóriumi vizsgálat segíthet továbbá a daganatos elváltozások korai stádiumának felismerésében, amikor az még a leginkább kezelhető. Mit kell tudni róla?>>>

A bélrák diagnosztikája

A kolonoszkópia nem az egyetlen lehetőség a bélrák igazolására, bár kétségtelenül a legfontosabb diagnosztikai eszköze az idővel rákossá váló vastagbélpolipok megtalálásának.

A székletvizsgálat egy egyszerű és gyors, mégis számos információval szolgáló eszköz a szűréshez. Többféle vizsgálat áll rendelkezésre annak megállapítására, hogy a székletben van-e vér vagy olyan genetikai marker, ami a rák vagy a rosszindulatú daganatos elváltozást megelőző bélpolipok jelenlétére utalhat.

Minden tesztnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Kizárólag az Ön orvosa kompetens eldönteni, hogy melyik vizsgálati módszer a legmegfelelőbb az Ön számára.

Az alábbiakban bemutatunk néhány vizsgálatot, amelyeket az Ön orvosa a diagnózis felállításához vagy a kialakult betegség kezelése során rendelhet el.

A végbélrák vagy a vastagbélrák megállapítása vagy kizárása székletvizsgálattal

A széklet immunkémiai teszt egy elemzés, ami antitesteket használ a vér kimutatására a székletben. Ezzel a módszerrel jól lehet szűrni azokat a felnőtteket, akik tünetmentesek ugyan, de átlagos kockázati szint áll fenn náluk. Ezzel a szűrővizsgálattal a daganatok és polipok időben kimutathatóvá válnak.

A bélrák szűrésére nem javasolt vérvizsgálatot alkalmazni, a kezelőorvosa azonban ellenőriztetheti a vérét vagy annak daganat-, illetve biomarkereit, amelyek a rák hatására termelődő fehérjék.

A tumormarkerek utalhatnak a sejtekben bekövetkező mutációkra vagy változásokra is, amelyek rosszindulatú daganatos megbetegedések jelei lehetnek.

Az átlagosan veszélyeztetett csoportba tartoznak az 50 év felettiek, akik számára ajánlott az évenkénti szűrés.

A vastagbéldaganat időben történő diagnosztikájában jelentős szereppel bír a székletből kimutatható M2-PK teszt, ami egy enzimes béldaganatszűrési eljárás

Egyéb laboratóriumi vizsgálatok

A székletvizsgálaton kívül más laboratóriumi vizsgálatok is rendelkezésre állnak, hogy segítsék az orvosokat a diagnózis felállításában, illetve a kezelés előrehaladásának követésében.

A CBC teszt, azaz a teljes vérkép teszt amelyből alapvető hematológia státusz állitható fel. Hasznos lehet annak meghatározásában, hogy nincs-e túl kevés vörösvérsejtje és vérszegénysége a páciensnek. Ez a teszt jelzi, ha a betegnek daganata van, ami már egy ideje vérzik.

Májfunkciós vizsgálatok: A máj működésének felmérésére és annak megállapítására lehet elvégezni őket, hogy a vastagbélrák átterjedt-e az adott szervre.

Tumormarker tesztek: Ez a vérvizsgálat más vizsgálatok mellett alkalmazható, vastag- és végbélrák miatt kezelt betegeknél. A tumormarker teszteket két olyan anyag vizsgálatára használják a vérben, amelyeket a vastag- és a végbélrák termelhet. 

A tesztek segíthetnek meghatározni a megfelelő kezelési módot, és esetenként azt is, hogy a betegség kiújulásának van-e valószínűsége.

Táplálkozási panel: A betegek tápanyaghiányának értékelésére szolgál, például az alacsony D-vitamin-szint és a vashiány. A teszt segíti azonosítani azokat a tápanyagokat is, amelyek cseréjére vagy pótlására van szükség a betegek életminőségének javítása érdekében.

Genomiális daganatok értékelése: a rákos sejt genomjában lévő mutációk azonosításával az orvosok jobban megértik, mi okozza a daganatot, és ezek alapján a kezelést is személyre szabhatják.

Szeretné kényelmesen és gyorsan, előre egyeztetett időpontban elvégeztetni a szükséges laborvizsgálatokat?

Foglaljon időpontot a ProLabor Kft. egyik laborjába>>>