Mi az a laktózintolerancia?

A laktóz, azaz tejcukor tejtermékekben található összetett cukor, melyet a laktáz enzim alakít vékonybélben felszívódó egyszerűbb cukrokká. Ezen enzim hiánya laktózintoleranciához vezet. Ebben az esetben a vékonybél nem képes lebontani a laktózt, az tovább halad az emésztőrendszerünkben, kellemetlen tüneteket okozva tejtermékek fogyasztását követően. A feldolgozatlan tejcukor által a vékonybélbe jutó víz hasmenést, a vastagbélben pedig a cukor erjedése puffadást, bélgázképződést okoz. A kaukázusi népcsoportban a népesség 10-15 százalékánál fordul elő laktózintolerancia, míg a magyar felnőttek körülbelül 20-30 százalékánál mutatható ki laktázhiány.

A leggyakoribb tünetek

  • puffadás, fokozott gázképződés
  • hasmenés, esetleg székrekedés
  • hasi görcsök
  • hányinger
  • bőrgyógyászati panaszok

A laktózintolerancia genetikai háttere

A laktózérzékenység nem betegség vagy allergia, hanem egy genetikailag meghatározott lebontási zavar. A laktáz enzimet kódoló gén hibája veleszületett laktózintoleranciát okoz, ebben az esetben már az anyatejes táplálást sem bírja a gyermek. A felnőttkori laktózérzékenység gyakoribb, ekkor a laktáz termelődése fokozatosan csökken. A laktóz-tolerancia fennmaradásáért érdekes módon szintén egy gén mutációja felel, amely a laktáz termelését segíti. Genetikai vizsgálatunk négy variánst vizsgál a pontos diagnózis felállításához.

A szűrés fontossága

Bár a laktózintolerancia önmagában nem okoz bélrendszeri károsodást, a tünetek lehetnek kellemetlenek vagy egészen súlyosabbak, egyéntől függően. Hasonló tüneteket más bélrendszeri betegségek is okozhatnak, például irritábilis bél szindróma vagy tejfehérje-allergia. Ezek kizárásához, illetve a tünetek effektív kezelésének megkezdéséhez ajánlott laktózintolerancia-tesztet végezni.

Felkészülés a genetikai vizsgálatra

A mintavételhez nem szükséges éhgyomor, a nap bármely szakaszában elvégezhető. Csapatunk gördülékeny, kényelmetlenségektől mentes vizsgálatokat biztosít Önnek vagy családtagjának. Vérből vagy szájnyálkahártyából történő genetikai vizsgálatunk gyorsan kiszűri az érintettséget. Kellemes környezetben várjuk, korszerű orvostechnikai eszközparkkal.

Az ország különböző pontjain, 7 helyszínen várjuk kedves pácienseinket, akár időpontfoglalás nélkül.  Keressen minket elérhetőségeinken!

Clinomics