A pajzsmirigyserkentő  hormon vagy más néven tireoidea-stimuláló hormon az agyalapi mirigy elülső lebenyében, a TRH (tireotropin felszabadító hormon) hatására termelődő hormon.  A TSH a pajzsmirigy alkotta rendszer összehangolt működésének egyik jelzője.

Miért van szükség rá? Mit jelent, ha az érték magas, és mit jelent, ha alacsony? Tudja meg itt.>>>

Miért fontos a TSH-érték meghatározása? 

A vérvétellel meghatározható TSH-érték a pajzsmirigy hírvivőjeként működő pajzsmirigy-serkentő hormonról (TSH) ad alapvető információt, és csak a szabályozó rendszer többi hormonjaival és a klinikai tünetekkel együtt értelmezhető. Ezt a hormont az agyalapi mirigy szabadítja fel, azzal a céllal, hogy a pajzsmirigyet több hormon termelésére serkentse.

A pajzsmirigy és a pajzsmirigy hormon szerepe

A pajzsmirigyhormonokat, mint az FT3 és FT4,  a nyak alsó részén található, pillangó alakú belső elválasztású mirigy, a pajzsmirigy folliculáris sejtjei termelik – A pajzsmirigyhormon a vérbe kerül, ahol a szervezet összes szövetébe eljut

Fő funkciója, hogy segítse a testet az energiafelhasználásban, anyagcsere működésében, valamint az agyat, a szívet, az izmokat és más szerveket. 

A pajzsmirigy két fontos hormont termel: tiroxin (tiroxin vagy T4) és trijód-thyronin (trijód-tironin vagy T3). A kész hormonok a pajzsmirigyben a thyreoglobulin nevű fehérjéhez kötődve a pajzsmirigy sejtek raktáraiban tárolódnak.

A T4 a vérben keringő pajzsmirigyhormon elsődleges formája, ami kb. 98%-ban van jelen a vérben. A T3 általában a vérben keringő pajzsmirigyhormon körülbelül 2%-át teszi ki.

Ahhoz, hogy a T4 kifejtse a hatását, egy jódatom eltávolításával T3-má alakul

A pajzsmirigy hormontermelését az agyalapi mirigy, egy másik endokrin mirigy szabályozza az agyban.

Az agyalapi mirigy pajzsmirigy-stimuláló hormont (TSH) bocsát ki a vérbe, hogy a pajzsmirigyet több pajzsmirigyhormon termelésére serkentse.

Az agyalapi mirigy által a véráramba juttatott TSH mennyisége a szervezetben lévő pajzsmirigyhormon mennyiségétől függ

Ha az agyalapi mirigy alacsony pajzsmirigyhormon-szintet érzékel, akkor több TSH-t termel, hogy serkentse a pajzsmirigyhormon termelődését. Ha azonban a T4 a véráramban egy bizonyos szint fölé emelkedik, az agyalapi mirigy TSH-termelése leáll, így a pajzsmirigy is kevesebb hormont termel. 

Az agyalapi mirigy tehát érzékeli és szabályozza a pajzsmirigy pajzsmirigyhormon-termelését. 

Mit mérnek a vértesztek?

A pajzsmirigyhormonok mérésére szolgáló vérvizsgálatok könnyen elérhetőek és széles körben használatosak, de nem minden pajzsmirigy teszt hasznos minden helyzetben.

A pajzsmirigyműködés kezdeti vizsgálatának legjobb módja a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szint mérése a vérmintában. A TSH változásai korai figyelmeztető rendszerként szolgálhatnak – gyakran azelőtt fordulnak elő, hogy a szervezetben a pajzsmirigyhormonok tényleges szintje túl magas vagy túl alacsony lenne.

A vérben lévő pajzsmirigyhormonok nagy részét valamilyen fehérje köti meg, és csak egy kis része jut be a szövetekbe és fejt ki valamilyen biológiai hatást szabadon. A pajzsmirigy tesztek mérhetik a teljes, azaz a fehérjéhez kötött és a szabad vagy csak a szabad hormonszintet is.

Mi a normál pajzsmirigy hormonszint és TSH-érték?

A pajzsmirigyhormonok állapotának felmérésére gyakran használt tesztek közé tartozik a TSH- és az FT4-, valamint az FT3-teszt.

A laboratóriumi vizsgálat normálértékének meghatározásához az egészséges egyének nagy populációjában mért hormonszintet kell alapul venni. Ez határozza meg a normál referenciatartományt.

A pajzsmirigy tesztek normál tartományai a különböző laboratóriumokban kissé eltérhetnek, az általános vizsgálatok tipikus tartományai a következők:

A TSH normál értéke: 0,4-4,2 mIU/l.

A fenti értéknél magasabb TSH-érték arra utal, hogy a pajzsmirigy alulműködik (pajzsmirigy-alulműködés, hypothyreosis, hipotireózis), és nem végzi el a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon termelését.

Az alacsony TSH-érték pedig arra utal, hogy a pajzsmirigy túlműködik (pajzsmirigy-túlműködés, hyperthyreosis, hipertireózis), és túl sok pajzsmirigyhormont termel.

Figyelem! Terhesség, kórelőzményben szereplő pajzsmirigyrák, az agyalapi mirigy betegsége vagy idősebb életkor esetén a TSH optimális szintje más tartományba eshet, az endokrinológus irányítása szerint.

A teljes T4- és a teljes T3-szint a kötött és szabad pajzsmirigyhormonok szintjét méri a vérben. Ezeket a szinteket számos olyan tényező befolyásolja, amelyek befolyásolják a fehérjeszintet a szervezetben, beleértve a gyógyszereket, a nemi hormonokat és a májbetegségeket.

Szakmailag megbízható laboreredményeket szeretne, lehetőleg gyorsan? Válassza a ProLabor Kft. pajzsmirigy és TSH-érték laborvizsgálatait!

Szolgáltatásaink jelenleg Budapesten, Debrecenben, Egerben, Tiszafüreden, Karcagon, Kisújszálláson és hamarosan Hajdúszboszlón (úgy tudom már Hajdúszoboszló is megnyitott) és  vonzáskörzetükben érhetőek el. Itt kérhet időpontot.

>>> Jelentkezem a vizsgálatra