Mi az antitestvizsgálat? Ez ugyanaz, mint a Covid-19 diagnosztizálására irányuló teszt? Ugyanazt az eredményt adja, mint az otthon végezhető tesztek? Tudja meg itt.>>>

Mi az az antitestvizsgálat?

Az antitestvizsgálat arról ad információt, hogy az adott páciens vérében megtalálhatóak-e az immunrendszer sejtjei által, a Covid-19 vírussal szemben termelt ellenanyagok (antitestek).

Az antitestek az immunválasz részeként a vírus szerkezeti fehérjéihez kötődnek, és kb. 1-3 héttel a megfertőződést követően jelennek meg a szervezetben.

Miért fontos az antitestvizsgálat?

Az antitestvizsgálat általában a Covid-19-ből való teljes felépülés után indikált. A jogosultság a tesztek elérhetőségétől függően változhat.

Az antitestvizsgálat során egy egészségügyi szakember által az egyik kar vénájából levett vért vizsgáljuk. A teszt a szervezetünkbe bekerült fehérjékre (baktérium, vírus) adott immunválaszt mutatja ki és körülbelül 24 óra alatt eredményt ad.

A teszt célja, hogy megmutassa, hogy milyen mennyiségben vannak jelen a vírus elleni antitestek az adott páciens szervezetében.

Az immunrendszer által termelt antitestek olyan szerkezeti fehérjék (tüskefehérjék vagy vírus fehérjeburkok), amelyek fontos szerepet töltenek be a SARS-CoV-2 koronavírus elleni immunválasz kimutatásában.

Több oka is lehet annak, hogy ha a vizsgálati eredmények az antitestek jelenlétét igazolják a páciens vérében:

 • fertőzött volt a múltban Covid-19-el,
 • éppen aktív fertőző szakaszban van (PCR-teszt elvégzése javasolt),
 • a vakcinázás után alakult ki nála az immunitás.

Az antitestteszt időzítése és típusa befolyásolja annak pontosságát. Ha ugyanis a fertőzés túl korai szakaszában történik a vizsgálat, akkor előfordulhat, hogy a teszt nem mutat ki antitesteket. Tehát az antitestvizsgálat elvégzése nem ajánlott a tünetek megjelenésétől számított 14 napon belül.

A pontos antitestvizsgálat előnye, hogy: 

 • 99,9%-os hatékonysággal azonosítja azokat a pácienseket, akiknél nem áll fenn a vizsgált betegség.
 • 96,41%-os hatékonysággal mutatja ki a fertőzést.
 • Információt nyújthat vakcinázás előtt az adott páciens szervezetében lévő antitestek mennyiségéről.
 • A Covid-19-ből felépült emberek jogosultak lehetnek vérplazma-adományozásra. A koronavíruson átesettek vérplazmája felhasználható más súlyos betegségben szenvedők kezelésére, és fokozhatja a vírus elleni küzdelem hatékonyságát.

A pozitív antigénteszt eredménye pontosnak tekinthető. A helyzettől függően PCR-teszt elvégzésére is szükség lehet, a negatív antigénteszt eredményének megerősítésére.

Miben különbözik a PCR-teszt és az otthoni koronavírusteszt?

A PCR-teszt (mn. molekuláris teszt) a polimeráz láncreakciónak (PCR) nevezett laboratóriumi technika segítségével mutatja ki a vírus genetikai anyagát. Az eredmények percek alatt elérhetőek a helyszíni elemzés esetén.

A PCR-tesztek nagyon pontosak, és alkalmasak az aktív koronavírus-fertőzöttség kimutatására. 

Otthoni Covid-19 tesztek

Otthon is gyűjthet saját orrfolyadék- vagy nyálmintát, de ezeknek a teszteknek a pontossága változó, így a negatív teszt nem zárja ki teljesen a Covid-19 vírus jelenlétét! 

Mit tegyek, ha érdekel egy Covid-19 diagnosztikai antitest vizsgálat?

A Covid-19 elleni antitestek jelenlétének kimutatására szolgáló ADVIA Centaur sCOVG teszt egy korábbi fertőzés, a vakcináció, illetve a még akut fertőzés következményeként megjelenő antitestek jelenlétét igazolhatja.

Tehát nem alkalmas az aktuálisan zajló fertőzőképesség megállapítására, és nem különíti el a korábban lezajlott fertőzést a jelenleg aktívan zajló fertőzéstől. Ugyanakkor információt ad arról, hogy Ön vagy páciense találkozott-e a Covid-19 koronavírussal.

Ennek előnye, hogy:

 • azok, akiknek pozitív a tesztje, és tüneteik vannak, korábban ellátáshoz juthatnak,
 • a tünetmentes érintettek tudomást szereznek arról, hogy átestek a betegségen,
 • a tünetmentes betegek tudomást szerezhetnek arról, hogy koronavírus-fertőzöttek (csak pozitív PCR-teszttel igazolható!) – csak a negatív PCR-teszt és a pozitív antigénteszt együttes eredménye igazolja, hogy a fertőzés nem aktív, és korábban zajlott le, 
 • a kontaktszemélyek nyomon követhetők,
 • az izoláció vagy karantén hamarabb megkezdhető a vírus terjedésének megállítása érdekében.

Antitestvizsgálatra van szüksége? Itt jelentkezhet:

 

JELENTKEZEM