A vérvizsgálatok szükségesek a létfontosságú szervek működésének és az Ön egészségügyi állapotának diagnosztizálásához. Ahhoz, hogy a laboratóriumi vér-tesztek valóban az Ön aktuális egészségi állapotáról adjanak információt, érdemes tudatosan felkészülnie a mintaadásra már jóval a vérvétel előtt. A mai cikkben ehhez nyújtunk segítséget.>>>

A vérvétel előtt fogyasszon sok vizet

A vérvétel előtt ajánlott megfelelő mennyiségű vizet inni. Ébredéstől a vérvételig 2 pohár tiszta víz elfogyasztása javasolt. Ne essen abba a hibába, hogy nem fogyaszt elegendő vizet, hiszen a kiszáradt szervezetben a vénák is összeesnek, és lelassul a vér áramlása is. A vérteszt előtt ha megfelelően hidratált a szervezet, a vérvétel zökkenőmentes lesz, ezért javasolt a vérvételt megelőző napokban kellő mennyiségű folyadékot (tiszta vizet) fogyasztani.

Konzultáljon az orvosával a gyógyszereiről

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek megváltoztathatják a vérvizsgálat eredményét, ami helytelen diagnózishoz vezethet. Ezért még a vérvétel előtt konzultáljon a kezelőorvosával az Ön által használt gyógyszerekről, beleértve a vény nélküli pirulákat, vitaminokat és táplálék kiegészítőket. Bizonyos esetekben az orvosa megkérheti Önt, hogy egyes gyógyszereit ne vegye be 24 vagy 48 órával a vérvétel előtt.

Kérdezzen rá, hogy mikor ehet utoljára a vérvizsgálat előtt

A vérvételre ha éhgyomorra szükséges érkezni, fontos néhány szabályt betartani. A vérvételt megelőző 10-12 órában már ne vegyen magához táplálékot (szilárd, főként magas fehérje és zsírtartalmú ételt, gyümölcslevet, édesített italokat és főleg ne fogyasszon alkoholt).

Bizonyos vizsgálatok esetében, mint például a terheléses vércukor szint / inzulinrezisztencia vizsgálatnál már a vérvételt megelőző 2-3 napban is megadott szempontok alapján kell étkezni. Ezért fontos, hogy a labortesztet megelőzően konzultáljon az orvosával, vagy tájékozódjon a labornál a vizsgálat menetéről. A terheléses vizsgálatok speciális előkészületeket igényelhetnek!

Kerüljön bizonyos tevékenységeket

Vérvétel előtt nem ajánlott edzeni, vagy nagyobb fizikai munkát végezni.

A dohányzást is érdemes a vizsgálat utánra halasztani, mert ezek a tevékenységek veszélyeztethetik a vérvizsgálati eredmények pontosságát. Ezért érdemes tartózkodnia ezektől a vérvételt megelőzően.

Ütemezze be a laboratóriumi látogatást a nap elejére

Ha éhgyomri vérvételre készül, ütemezze be a lehető legkorábbra. Az alvással eltöltött órák ugyanis a böjti időszak részét képezik, és a vérvizsgálat után már reggelizhet. 

Mit tegyen a vérvétel alatt?

Amennyiben vérvételkor fennáll az esélye annak, hogy elájul vagy rosszul lesz, mindenképpen tájékoztassa a vérvételt végző szakasszisztenst, hiszen a vérvételt fekve is elvégezhetik. Emellett ha tud bármilyen fertőtlenítőszerrel szembeni érzékenységről, azt is jelezze a szakember számára.

A vérvétel során kövesse a szakember utasításait.

Mit tegyen utána?

A vérvétel nem terheli meg túlságosan a szervezetet, de azért utána érdemes néhány percre leülni pihenni és nyomva tartani a vattát a szúrás helyén, hogy ne kéküljön be a szúrás helye. A vérvételt követő órában ne végezzen fizikailag megerőltető mozgást, ne emeljünk nehezet, és ne terhelje a szúrt kart.

Készítsen be magának vizet, szőlőcukrot, egy kis csokit vagy gyümölcsöt, ha esetleg hajlamos a gyengeség érzésre vagy ájulásra.

Van-e mellékhatása a vérvételnek?

A vérvétel olyan invazív beavatkozás, amely során ha betartjuk a szakemebrek utasításait nagyon ritkán alakulhat ki mellékhatás. A két leggyakoribb mellékhatása a vérvételnek a vénagyulladás (Phlebitis), mely során az érintett terület fájdalma, kipirosodása jelentkezik. Ez a legtöbb esetben csak esztétikai probléma és nem okoz semmilyen szövődményt. A másik lehetséges mellékhatás a hematóma (vérömleny), amikor a vérvétel során a szövet közé vér kerül, így a vérvétel helyén bekékül a bőr.

Néhány segítő tanács

A vérvételt segíti, ha azt megelőzően, a várakozás közben sétál egyet.

A meleg köztudottan fokozza a vérkeringést, ezért célszerű a vérvételre történő várakozás közben a karját lefelé lógatva tartani és melegíteni, magán hagyva a pulóverét vagy kabátját. 

Ha izgul, illetve fél a vérvételtől, tájékoztassa arról a vérvételt végző szakembert és vér levétele közben beszélgessen vele.

Ha a vérvételt követően fájdalom, duzzanat jelentkezne, akkor a szúrás helyének jegelése vagy hideg vizes borogatása javasolt.

Győződjön meg arról, hogy a laboratórium rendelkezik tanúsítvánnyal

Mielőtt vérvételre jelentkezne, győződjön meg arról, hogy a kiszemelt labor rendelkezik-e a vizsgálat zökkenőmentes elvégzéséhez szükséges összes orvosi felszereléssel, illetve minősítéssel, a munkatársaknak pedig megvan-e a megfelelő képzettségük. 

A ProLabor Kft. rendelkezik a szükséges tanúsítványokkal és tapasztalattal a szakmailag kifogástalan laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez. Itt kérhet időpontot.>>>