Női hormoncsomagok (Ciklus 3-5. nap és Ciklus 21-23. nap)

A női szervezet működése ciklus jellegű, mely ciklus a serdülőkor végén és a fiatal felnőtt kor elején (10-15 év) az első menstruációs vérzéssel kezdődik és az utolsó menstruációs vérzésig, azaz a menopauzáig tart. Az összetett, több szintes szabályozás (hipotalamusz – hipofízis – petefészek, olykor a mellékvese is) alatt álló ciklus 18-19 éves korban vesz fel egy viszonylagos szabályozottságot. A korábbi vagy későbbi életkorban jelentkező első menstruációs vérzés, vagy a menstruációs vérzés teljes hiánya (amenorrhoea) kórosnak tekinthető, mely esetben a hormon szintek meghatározása szükséges.

A ciklus idő átlagosan 28 nap, de a 25-35 nap közötti ciklusidő normálisnak tekinthető. A ciklus első napja a menstruációs vérzéssel indul, mely közben az FSH (Follikuláris stimuláló hormon) lassú emelkedése figyelhető meg, ezért ezt a szakaszt follikuláris, azaz tüszőérési szakasznak is nevezik. Ez egészen az ovulációig tart (ciklus közepe, kb. 14. nap) és az ovulációt megelőző 1-2 napban jelentősen megnő az ösztrogén mennyisége. Ezt követi az LH (Lutenizáló hormon) mennyiségének ugrásszerű megnövekedése, mely az érett petesejt kilökődését idézi elő, mely bekerül a petevezetőbe. Közben a felrepedt tüszőből kialakul a sárgatest, ami a ciklus hátralevő részében (luteális / sárgatesti szakasz), egészen az újbóli menstruációs vérzésig progeszteront fog termelni. Ebben az időszakban a legnagyobb az esély a megtermékenyülésre, mivel a progeszteron segíti a méhnyálkahártya felkészítését (a méhnyálkahártya fala megvastagodik, tápanyagokat halmoz fel) a megtermékenyített petesejt befogadására. Közben az LH, FSH hormonok mennyisége csökken, de megtermékenyülés esetén a placenta hormonális hatására a sárgatest, így a progeszteron termelés fennmarad 3 hónapig. Ha nem következik be várandóság, akkor a leeső LH miatt a sárgatest elsorvad, leáll a progeszteron termelés és a méhnyálkahártya lelökődik és menstruációs vérzés formájában távozik. Az FSH újbóli lassú emelkedésével kezdődik a ciklus előröl.

A ciklus szabályozásában a klasszikus értelemben vett női nemi hormonok mellett számos más hormon mennyisége hatással van, úgymint például a mellékvesekéregben termelődő hormonok. A hormonális zavarokon túl pedig sokszor genetikai rendellenesség áll a ciklus szabályozatlansága vagy nemi jellegek nem megfelelő kialakulása mögött.

A ciklust számos mindennapi élethelyzet, mint a stressz (fizikai és pszichés egyaránt) vagy a táplálkozás is befolyásolhatja. Ilyenkor az idegrendszer hatására a hipotalamusz-hipofízis rendszer szabályozásának felborulása okozza a hormonális elváltozásokat. Sok esetben viszont az agyalapimirigy vagy a petefészek kóros hormontermelése okozza a hormonzavart.

A rendszertelen ciklus hátterében álló hormonális zavarokra legtöbbször akkor derül fény, amikor a párok gyermeket szeretnének, viszont több hónap vagy év próbálkozást sem követi várandósság. A nők esetében az infertilitás mögött leginkább a férfi nemi hormonok (androgének) túlsúlya áll, illetve anatómiai elváltozások is előfordulhatnak. Sajnos az infertilitás egyre több nőt és párt érint globálisan. A WHO adatai szerint a világon minden 6. ember megtapasztalja életében egyszer a meddőség problémáját (12 hónap próbálkozás után sincs fogantatás). Mind a mesterséges, mind a természetes úton történő fogantatások alig 30%-a vezet sikeres megtermékenyüléshez.

 

Kinek javasoljuk a Női hormoncsomagok igénybevételét?

A hormonok monitorozása, egyensúlyi állapota nemcsak a babatervezés esetében kell, hogy hangsúlyt kapjon, hiszen azon fiatalok vagy idősebbek esetében, akik még/már nem szeretnének gyermeket is súlyos problémákat tud okozni a nemi hormonok szintjének megváltozása.

A csomag elsősorban a meddőségi kivizsgálások alapvető részét képezi, de emellett javasoljuk azon hölgyek számára is, akiknél:

 • a menstruációs ciklus nem mutat ciklikusságot (kimaradó vagy egy ciklus időn belül jelentkező többszöri, hosszú időn át tartó vérzés)
 • ismert/ismeretlen eredetű hormonális zavarok állnak fent
 • endometriózis gyanúja merül fel
 • vetélés/abortusz már előfordult
 • szülést követően elnyúló hormonális zavar lép fel
 • várandósság áll fent és szükséges a kiemelt monitorozás hormonális problémák miatt
 • kései vagy korai nemiérés mutatkozik
 • túl korai vagy kései életkorban jelentkezik az első menstruációs vérzés
 • nem jelentkezik menstruációs vérzés 18 éves korig
 • korai menopausa jelentkezik
 • menopausa alatt jelentkező erős tünetek

 

Mit tartalmaz a csomag?

 

Női hormoncsomag – Ciklus 3-5. nap Női hormoncsomag – Ciklus 21-23. nap
FSH FSH
LH LH
Ösztradiol Ösztradiol
Progeszteron Progeszteron
Tesztotszeron
Androsztendion
Prolaktin (biol. aktív)
SHBG

 

A ciklus 3-5. napján sokkal több hormon vizsgálatára van szükség, hiszen ezen hormonok a ciklus későbbi szakaszaira is jelentősen hatással vannak.

Az FSH (Follikuláris stimuláló hormon) az agyalapi mirigyben termelődő hormon, mely a tüszők növekedését és az ösztrogén termelést stimulálja.

Az LH (Lutenizáló hormon) szintén az agyalapi mirigyben termelődik és kiemelt szerepet tölt be a reprodukciós rendszer szabályozásában a sárgatest progeszteron termelésének stimulációja révén.

Az ösztradiolt főként a petefészek, kisebb mennyiségben a mellékvesekéreg is termeli. Szerepe a nemi jellegek kialakítása, mint az emlőmirigyek kifejlődése, a méhnyálkahártya proliferációja, menstruációs ciklus szabályozása. Ezen kívül nagyon fontos élettani szerepe van a csöves csontok fejlődésében is, így menopausa esetén a lecsökkent ösztradiol következtében sokszor csontritkulás alakulhat ki.

A progeszteron a petefészekben, szintén kisebb mennyiségben a mellékvesekéregben termelt hormon, mely a sárgatest, így a terhesség fenntartásért felelős. Emellett az ivarmirigy kialakulásában is fontos szerepet játszik.

A tesztoszteronról sokan azt gondolják csak a férfinemben termelődik, de a női szervezet is ugyanúgy termeli csak kisebb mennyiségben. Mind hiánya, mind emelkedett értéke hozzájárulhat a ciklus szabálytalanságához, illetve az infertilitáshoz is.

Az SHBG (Szexuál Hormon Kötő Globulin) hatására egyensúlyba kerülnek a hormonok, azaz nőknél az androgének (főként férfiaknál képződő hormonok) és ösztradiol egyensúlyát tartja fent. Hiánya esetén androgén felesleggel járó tünetek figyelhetőek meg nőknél.

Az agyalapimirigy által termelt prolaktin elsődleges szerepe a tejelválasztás megindítása, illetve a szoptatás során a tejtermelés fenntartása. Azonban nem várandós, nem szoptatós hölgyeknél is gyakran magas értékek tapasztalhatóak, melyek nagyban hozzájárulnak a meddőséghez. Az emelkedett érték mögött ilyen esetben leginkább az agyalapimirigy jóindulatú daganata (prolactinoma) áll, melyet gyógyszeres kezeléssel tudnak gyógyítani.

Azonban a prolaktin értéke megemelkedik az ún. makroprolaktinaemia esetében is, amikor a prolaktinhoz immunoglobulinok kapcsolódnak és nagyméretű immunkomplexek keletkeznek, melyek ugyan jelen vannak a keringésben, de biológiai funkciót nem töltenek be. Ilyenkor a prolaktin szintjének gyógyszeres csökkentése szigorúan tilos és súlyos hormonális zavarokhoz vezet. A ProLabor Kft. laboratóriuma ezért fontosnak tartotta, hogy már első körben kizárásra kerüljön a makroprolaktinaemia lehetősége, ezért kifejezetten a biológiailag aktív prolaktin szint kerül meghatározásra a csomag keretén belül.

A női hormonvizsgálatok alapvető paramétere a TSH (Thyreoid Stimuláló Hormon) vizsgálata is, azonban a TSH önmagában sokszor nem használható fel a pajzsmirigy funkciózavarának diagnosztizálására, így a Női hormoncsomagot a ciklus 3-5. napján igénybevevő hölgyek számára mindenképpen javasoljuk a Pajzsmirigy alapcsomagunk igénybevételét is.

Miről adhat az Androstendion vizsgálata információt nők esetében?

 • A mellékvesekéreg működésének megítéléséről.
 • A mellékvesekéreg daganatos megbetegedéséről, különválasztva a petefészek daganattól.
 • Hirusitizmus meglétéről.
 • PCOS diagnosztikáját segíti, ezáltal például a meddőség okának feltárásában is segít.
 • Virilizáció (férfias jellegek megjelenése nőkön) okának feltárásában.
 • Késleltetett pubertáns esetén a petefészek működési zavarainak feltárásában.
 • Adrenális hiperplázia (CAH) meglétéről és kezelésének hatékonyságáról.

 

 

Hogyan kell készülni a vérvételre?

A csomag igénybevételekor vegye figyelembe, hogy a ciklus egyéni, így a saját napjainak megfelelően kell érkeznie, amennyiben orvosa ezt másként nem rendeli el. Természetesen saját kérés esetén is van arra lehetőség, hogy a ciklus bármely napján igénybe vegye a hormon csomagokat, de akkor az eredményt annak megfelelően kell értékelni.

Amennyiben mindkét csomagra igényt szeretne tartani, azt egy ciklusidőn belül kérje!

A vérvétel lehetőleg reggel 8:00-10:00 között történjen az Androstendion hormon jelentős napszaki ingadozása miatt! A prolaktin szint pontos meghatározásának kritériuma, hogy a vérvételre ne közvetlenül a páciens ébredését követően kerüljön sor, hanem a teljes ébrenlét után 3 óra teljen el, így lehetőleg ébredését ehhez igazítsa!

Hormonális vizsgálatok esetében nincs szükség teljes 8 órás éhgyomri állapotra.

Szteroid gyógyszereket szedők esetében az androsztendion vizsgálat nem elvégezhető. Gyógyszereinek szükségszerinti elhagyásáról kezelőorvosával konzultáljon!
Az androstendion hormon értékét a fizikai tevékenység és dohányzás jelentősen emelheti.

Számos szedett gyógyszer befolyásolhatja a hormonok szintjét, így kezelőorvosával érdemes lehet egyeztetni a szedett gyógyszerek szükségszerű elhagyásáról. Orális fogamzásgátlót szedők esetében a hormon vizsgálatok nem értékelhetőek, így itt javasolható annak szedésének felfüggesztése.

Bármely gyógyszerének elhagyása előtt egyeztessen kezelőorvosával / háziorvosával. Ha a vizsgálat időpontjában valamilyen gyógyszert / étrendkiegészítőt szed, akkor arról a laboratórium személyzetét lehetőség szerint tájékoztassa. Az eredmények laboratóriumi és szakorvosi kiértékelését nagyban segíti ezen befolyásoló tényezők ismerete.

Lelet kiadási határidő: aznap
kivéve az androsztendion hormon: 10-12 munkanap