A pajzsmirigy megbetegedés mára már népbetegséggé vált Magyarországon. A betegség kialakulásában a genetikai hajlamon kívül több életmódbeli tényező is szerepet játszik, mint a dohányzás, nem megfelelő étrend, mozgásszegény életmód. A betegség sok esetben családi halmozódást mutat, főleg női ágon, de egyre több férfi esetében kerül diagnosztizálására a pajzsmirigy funkciójának eltérése. A pajzsmirigy betegségek ritkán járnak súlyos szövődményekkel vagy tartós egészség romlással, mivel a megfelelő hormon pótlásával jól kezelhetőek. A gyógyszeres kezelés hatékonyságának monitorozására, valamint a betegség időben történő felismeréséhez azonban elengedhetetlenek a pajzsmirigyet érintő hormonok és antitestek vérből történő időszakos ellenőrzése.

A ProLabor Kft. három különböző pajzsmirigy szűrőcsomagot alakított ki, melyek igénybevételét a következő eseteken javasoljuk a páciensek számára:

 • A pajzsmirigy megbetegedésekre utaló tünetek jelentkezése esetén (még nem diagnosztizált pajzsmirigy betegeknek).
 • Már diagnosztizált és terápiában részesülő páciensek monitorozására.
 • Gyógyszeres kezelés mellett jelentkező tünetek esetén.
 • A TSH értékének eltérése esetén.
 • Pajzsmirigy műtéti eltávolítását követően a páciens monitorozására.
 • Nyaki ultrahang vizsgálaton a pajzsmirigy szerkezetében való eltérések esetén.

 

A kialakított szűrőcsomagok (Alap, Bővített és Extra) csomagok tartalma a következő:

Alap csomag Bővített csomag Extra csomag
TSH TSH TSH
fT3 fT3 fT3
fT4 fT4 fT4
A-TPO A-TPO A-TPO
Tyreoglobulin Tyreoglobulin
Anti-tyreoglobulin Anti-tyreoglobulin
TRAK
reverz T3

 

Mi a pajzsmirigy és mi az élettani szerepe?

A pajzsmirigy a nyakon, a pajzsporc előtt elhelyezkedő pillangó alakú szerv, melynek hormontermelését az agyalapi mirigyben termelődő TSH szabályozza. Biológiai szerepe a pajzsmirigy hormonok (T4 és T3) szekréciója, melyek nélkülözhetetlenek minden élettani folyamathoz, így a megfelelő anyagcseréhez, növekedéshez, szexuális működéshez, keringéshez, agyi- és idegrendszeri működéshez. 

A pajzsmirigy megbetegedése általában az alulműködés (hypothyreosis) vagy a túlműködés (hyperthyreosis). Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 4%-nál alulműködést, még közel 2%-ánál túlműködést diagnosztizáltak.

Mi a tünetei a pajzsmirigy megbetegedésének?

A pajzsmirigy alulműködése esetén az anyagcsere lassul, ez elhízással, székrekedéssel társulhat. Emellett fáradékonyság jelentkezik, csökken a szívfrekvencia, depresszió alakulhat ki. Sok esetben bőrtünetek jelentkeznek, elsősorban a száraz bőr következményeként, jellemző a hajhullás, a szemöldök elvékonyodása. A hormon háztartás felborulása miatt menstruációs zavarok léphetnek fel.

A pajzsmirigy túlműködés esetében a felgyorsult anyagcsere következménye, hogy a páciens a megnövekedett étvágya mellett is fogy. Csökken a betegek melegtűrése, fokozott izzadás lép fel, idegesség, álmatlanság jelentkezik. A hormon háztartás zavara szintén a menstruációs ciklus megváltozását is eredményezheti.

 

Mi a jelentősége a csomagokban található paramétereknek és mire utalhat az eltérésük?

TSH (Thyreoid stimuláló hormon): Az agyalapi mirigy által termelt hormon, melynek feladata a pajzsmirigy hormon szekréciójának (T4, T3) stimulálása. A pajzsmirigy megbetegedések kivizsgálásának kiindulási alapja, eltérése esetén további hormon vizsgálatok (fT4, fT3) szükségesek. 

Csökken az értéke: főleg hypothyreosisban ; Emelkedik az értéke: főleg hyperthyreosisban

 

fT4 (szabad T4): A pajzsmirigy által termelt hormon. A T4-T3 konverzió perifériásan, szelén molekula felhasználásával valósul meg. A hormon nagy része kötött formában található meg, mely biológiailag inaktív. A szabad forma bír biológiai funkcióval. A hypo-, és hyperthyreosis pontos diagnosztikáját segíti a TSH-val együtt. 

Csökken az értéke: hypothyerosisban ; Emelkedik az értéke: hyperthyreosisban, pajzsmirigy autonómia esetén

fT3 (szabad T3): A TSH, fT4 értékek eltérése esetén kiegészítő vizsgálat. A keringésben jelenlévő hormon 0,3%-a bír biológiai aktivitással. Jódhiányos területeken jellemző lehet az fT3 okozta hyperthyreosis, amikoris a TSH és fT4 értéke normál, az fT3 értéke emelkedett.

Csökken az értéke: hypothyreosisban ; Emelkedik az értéke: hyperthyreosisban, jódhiány esetén

 

Reverz T3: A T3 módosult, biológiailag inaktív formája, mely képes bekötődni a T3 receptorokhoz, kiszorítva a biológiai aktivitással bíró T3 molekulát. Ennek következtében hiányállapot alakul ki, mely hypothyreosishoz vezet. Tisztázatlan eredetű pajzsmirigy megbetegedések esetén vizsgálata javasolt.

Eltérése esetén javasolt a D-vitamin, szelén szintjének meghatározása, inzulinrezisztencia kizárása, illetve vese- és máj irányú megbetegedések kizárása.

 

Thyreoglobulin (Tg): Kizárólag a pajzsmirigy follikuláris sejteji által termelt, a T3 és T4 tárolására szolgáló fehérje. A TSH hatására, proteolízist követően szállítódnak a hormonok a célsejtekhez. Nagyfokú pajzsmirigy szövet specificitása miatt elsősorban tumormarkerként használják. Az eredménye kizárólag az anti-Tg párhuzamos mérésével fogadható el.

Csökken az értéke: örökletes és szerzett hyperthyreosisban ; Emelkedik az értéke: a pajzsmirigy és follikuláris epithéliumának tumora esetén

Anti-thyreoglobulin (Anti-Tg): Thyreoglobulin ellen irányuló antitestek, amelyek a Hashimoto-thyreoditisben szenvedők 85%-ban, míg Graves-Basedow-kórban szenvedők 30%-ban vannak jelen. Alkalmas tumormarkerként a thyreoglobulinnal együtt pajzsmirigy eltávolítását követően, valamint jódhiányos területeken jobb markere az autoimmun betegségeknek, mint az A-TPO.

 

Anti-TPO (Thyreoidea-peroxidáz ellenes antitest): A tireoperoxidáz (TPO) enzim ellen irányú antitest. A TPO szerepe, hogy segítse az oxidált jód beépülését a thyrozinba.  Hosszantartó károsító hatása hypothyreosishoz vezet. Értékének emelkedése előre jelzi a pajzsmirigy autoimmun betegségét (Hashimoto betegség esetén 95-100%-ban pozitív, GB-kór esetében 50-80%-ban pozitív). Emelkedik az értéke egyéb autoimmun betegségek esetében is (pl. 1-es típusú diabetes, cöliakia).

 

TSH-receptor ellenes antitest (TRAK): A vérben keringő antitestek kötődnek a TSH-t felvevő receptorokhoz, ezáltal stimulálva a pajzsmirigy hormontermelését (TSH hatását utánozva). GB-kórban 95%-ban jelen vannak antitestek. Vizsgálata javasolt neonatális hyperthyreosis kivizsgálásában is, mivel az antitestek átjutnak a placentán, stimulálva a magzat hormontermelését). Hashimoto thyreoditis esetében blokkoló hatást fejt ki.

 

Hogyan készüljön a vérvételre?

A vérvététel lehetőség szerint a reggeli órákban, éhgyomorra történjen. A hormon pótlásban részesülő páciensek a gyógyszer bevételéről egyeztessenek kezelőorvosukkal a vérvételt megelőzően. A vérvétel előtt folyadék fogyasztása (tiszta ivóvíz) megengedett. A vérvételt megelőző napon kerülje a megerőltető fizikai tevékenységeket, illetve az alkohol fogyasztását. A vérvétel napján ne fogyasszon kofferin és cukor tartalmú italokat, ne dohányozzon!

 

Milyen típusú gyógyszerek/hatóanyagok folyásolhatják be a pajzsmirigy működését?

 • Antiepileptikumok: karbamazepin, fenitoin, difenil-hidantoin
 • Glükokortikoidok (szteroidok)
 • Dopamin (Parkinson-kór kezelése)
 • Amiodaron (antiarritmiás szer)
 • Furoszemid (vízhajtó)
 • Szufanil-urea (vércukorszint csökkentő)
 • Fenzilbutazon (nem szteroid gyulladás csökkentők és fájdalomcsillapítók)
 • Biotin (B7 vitamin): étrendkiegészítők, gyógyszer adalékanyagok

Amennyiben a fent említett gyógyszerek valamelyikét rendszeresen szedi, tájékoztassa erről kezelőorvosát, hogy az eredményét ennek megfelelően tudja majd értelmezni.

Az OGYEI javaslata alapján a nagy dózisú biotint tartalmazó étrendkiegészítők szedését a vérvételt megelőző 48-72 órában javasolt felfüggeszteni, mert jelentősen befolyásolhatja az eredményeket.